Πολιτισμός

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας, διοργανώνει εκδήλωση για τον Μπάμπη Μούτσελο

Πέρασαν ήδη τρία χρόνια από τότε που η κοινωνία του Βόλου και ιδιαίτερα η κοινότητα των Σοφαδιτών της πόλης χαιρέτησαν για πάντα τον διακεκριμένο χοροδιδάσκαλο και ερευνητή της μουσικοχορευτικής μας παράδοσης, Μπάμπη Μούτσελο. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας, του οποίου υπήρξε δραστήριο μέλος, αναγνωρίζοντας έμπρακτα την προσφορά του στη διάσωση του λαϊκού μας πολιτισμού, διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Ο δικός μας Μπάμπης», ένα αφιέρωμα στη μακρόχρονη πορεία του στο χώρο της εκπαίδευσης, στη διδασκαλία του χορού, στην έρευνα και καταγραφή ανά την Ελλάδα παραδοσιακών χορών και ακουσμάτων. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου, στις 7.00 το απόγευμα, στο Δημοτικό Θέατρο της Ν. Ιωνίας, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό του Βόλου. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας καλεί τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου, αλλά και όλους τους λάτρες του λαϊκού πολιτισμού να τιμήσουν με την παρουσία τους την προσφορά του άξιου ερευνητή της παράδοσης.
Ο Μπάμπης Μούτσελος ήταν καθηγητής Φυσικής Αγωγής, ενώ σε υπηρεσιακό επίπεδο είχε διατελέσει προϊστάμενος του Γραφείου Φυσικής Αγωγής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Διευθυντής σχολείων και Σχολικός Σύμβουλος Θεσσαλίας. Πέρα από τα υπηρεσιακά του καθήκοντα ωστόσο, είχε πολύ ενεργή ενασχόληση με την παράδοση, αφού υπήρξε δάσκαλος παραδοσιακών χορών σε πολλούς φορείς πολιτισμού, ενώ είχε ιδρύσει και το Κέντρο Λαογραφίας Εκπαιδευτικών Μαγνησίας. Υπήρξε μέλος και πρόεδρος Δ. Σ. σε αθλητικούς, πολιτιστικούς και επιστημονικούς φορείς της πόλης του Βόλου και είχε πάνω από 50 εισηγήσεις σε συνέδρια για τον ελληνικό λαϊκό χορό. Είχε διενεργήσει πολυετείς μελέτες και λεπτομερείς καταγραφές πάνω στους παραδοσιακούς χορούς και τα τραγούδια, σεβόμενος πάντα την ιστορία αλλά και τις μαρτυρίες των απλών ανθρώπων. Τιμήθηκε σε ειδική τελετή από το πανεπιστήμιο UCLA στο Los Angeles για την προσφορά και προβολή του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού.
Ο Σύλλογος Σοφαδιτών, εκτός από δική του αναφορά στη σχέση του Μπάμπη με την ιδιαίτερη πατρίδα του και τους Σοφαδίτες του Βόλου, ανταποκρινόμενος σε αιτήματα για συμμετοχή σε κάποιο σχετικό αφιέρωμα προς τιμή του φορέων με τους οποίους είχε συνεργαστεί ο Μπάμπης Μούτσελος , κάλεσε και με προθυμία ανταποκρίθηκαν και παίρνουν μέρος στην εκδήλωση οι εξής: 1) Ο Μορφωτικός Σύλλογος Σοφάδων με το χορευτικό του τμήμα, που θα αποδώσει χορούς της γενέτειρας. 2) Η Ένωση Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής Μαγνησίας, που θα αναφερθεί στην προσφορά του Μπάμπη στην Εκπαίδευση. 3) Η Χορωδία των Εκπαιδευτικών Μαγνησίας. 4) Το Κέντρο Λαογραφίας Εκπαιδευτικών Μαγνησίας, με το χορευτικό του. 5) Ο στενός του συνεργάτης, δρ. Φυσικής Αγωγής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας, Γιάννης Πραντσίδης. 6) Ο Σύλλογος “Χοροστέκι Ε.Δ.Ρ.Α.Μ.Ε.”, με το χορευτικό του.
Το πλούσιο χορευτικό πρόγραμμα θα συνοδεύεται από παραδοσιακή ορχήστρα που αποτελείται από τους καταξιωμένους μουσικούς: τον Σταύρο Κουσκουρίδα (κλαρίνο), Στέφανο Γεωργίου (βιολί), Γιώργο Πάγκαλο (λαούτο και τραγούδι), Θανάση Δραγάνη (λαούτο) και Γιώργο Μαγαλιό (κρουστά και τραγούδι). Τέλος, όλη η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από προβολή άφθονου φωτογραφικού υλικού, που θα ζωντανέψει την πολυποίκιλη δράση του Μπάμπη Μούτσελου.
«Η εκδήλωση αυτή είναι ένας φόρος τιμής, που το χρωστάμε στο Μπάμπη μας…», όπως είπε η πρόεδρος του Συλλόγου Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας, Ελένη Παπαλοπούλου-Τσέργα.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου, στις 7.00 το απόγευμα, στο Δημοτικό Θέατρο της Ν. Ιωνίας, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό του Βόλου. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας καλεί τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου, αλλά και όλους τους λάτρες του λαϊκού μας πολιτισμού να τιμήσουν με την παρουσία τους την προσφορά του άξιου ερευνητή της παράδοσής μας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το