Πολιτισμός

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κεραμιδίου στο Θέατρο της ΄΄Δόρας Στράτου΄΄

Αναχωρεί την ερχόμενη Δευτέρα για την Αθήνα το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κεραμιδίου για να λάβει μέρος στο Διεθνές Φεστιβάλ ΄΄Εμμέλεια 2017΄΄ που διοργανώνει το Θέατρο Ελληνικών Χορών ΄΄Δόρας Στράτου΄΄ .
Πενήντα χορευτές , παραδοσιακή ορχήστρα και ηλικιωμένοι κάτοικοι του χωριού θα τραγουδήσουν και θα χορέψουν αυθεντικά , τα Κεραμιδιώτικα τραγούδια και χορούς μέσα στο προπύργιο του ελληνικού χορού εδώ και εξήντα τέσσερα χρόνια .Την επιμέλεια της παράστασης έχουν οι μουσικολόγοι – δάσκαλοι Δημήτρης και Στέφανος Τραγουδάρας .
Η τιμητική πρόσκληση του προέδρου του Θεάτρου ΄΄Δόρας Στράτου΄΄ μόνο τυχαία δεν ήταν αφού το Κεραμίδι είναι το σημαντικότερο κομμάτι του Πηλίου σε τραγουδιστικό και χορευτικό πλούτο .Οι κορυφαίοι μουσικολόγοι – λαογράφοι Σίμωνας Καράς , Νέστορας Μάτσας , Παναγιώτης Μυλωνάς και Δόμνα Σαμίου πέρασαν από το Κεραμίδι , για να καταγράψουν σημαντικό μέρος του τραγουδιστικού πλούτου του χωριού από την σημαντική γυναίκα της εποχής , την Αγλαία Τραγουδάρα.
Προιόν εκείνων των πρώιμων καταγραφών , ήταν μια σειρά εκπομπών στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση , όπου προβάλλονταν η ιδιαίτερη τραγουδιστική και χορευτική παράδοση του Κεραμιδίου και αναδεικνύονταν η μορφή της Αγλαίας Τραγουδάρα και η συμβολή της στην διατήρηση αυτής της παράδοσης .Από το 2000 και μετά το σημαντικό έργο της καταγραφής του τραγουδιστικού πλούτου του χωριού , έχουν αναλάβει ο Δημήτρης και ο Στέφανος Τραγουδάρας . Η πρώην κοινότητα Κεραμιδίου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος έχουν κυκλοφορήσει ήδη το πρώτο CD με τίτλο ΄΄Τραγουδώντας την παράδοση ΄΄ την επιμέλεια του οποίου είχαν βέβαια οι δυό σημαντικοί μουσικολόγοι – δάσκαλοι .
Το Κεραμίδι αποτελεί μια ιδιαίτερη περιοχή στην τοπογραφία των δημοτικών τραγουδιών μας , καθώς από την οίκησή του και μετέπειτα , αποτέλεσε μια ξεχωριστή κοινωνία με ιδιαιτερότητες που δεν συναντούμε στις γειτονικές του περιοχές και ειδικά στο Πήλιο όπου ανήκει γεωγραφικά Αυτές αποτυπώνονται ιδιαίτερα στα δημοτικά τραγούδια του . Η ερμηνεία τους είναι κυρίως αντιφωνική κάτι που δεν συναντούμε συχνά στην περιοχή του Πηλίου και η θεματολογία των δημοτικών τραγουδιών του έχει επιρροές από την στεριανή και νησιωτική Ελλάδα , αλλά ακόμη και από τη Μικρά Ασία . Αυτές ερμηνεύονται ιστορικά από την κοινωνική προέλευση των οικιστών του αλλά και των οικονομικών – εμπορικών δρόμων που είχαν αναπτυχθεί παλαιότερα με τον ηπειρωτικό και αιγαιοπελαγίτικο χώρο .
Τα περισσότερα τραγούδια του Κεραμιδίου είναι σε ρυθμό (7/8) καλαματιανός, (2/4) ‘‘τς τρεις ΄’ όπως το ονομάζουν οι Κεραμιδιώτες, καθώς επίσης και η εναλλαγή των δύο ρυθμών (7/8-2/4) σταυρωτός αργός. Οι παραδοσιακές ορχήστρες στο Κεραμίδι αποτελούνταν από κλαρίνο, βιολί και λαούτο. Αργότερα προστέθηκε το ακκορντεόν και μ’ αυτή τη μορφή έπαιζαν για πολλά χρόνια. Ο χορός στο Κεραμίδι στην όποια του μορφή, αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί την ευκαιρία επικοινωνίας των κατοίκων και την ερμηνευτική εκδήλωση συναισθημάτων, ενώ το χορευτικό σχήμα είναι κυρίως κυκλικό. Ο επισκέπτης που έμενε για λίγο διάστημα στο Κεραμίδι νόμιζε ότι το χωριό καθημερινά τραγουδούσε και χόρευε, και έτσι ήταν.
Μοναδική λοιπόν η παράσταση στο ζωντανό μουσείο του ελληνικού χορού από το 1953 , το θέατρο ‘’Δόρας Στράτου’’, τον σημαντικότερο χώρο του παραδοσιακού χορού της πατρίδας, από εβδομήντα και πλέον συντελεστές του πολιτιστικού συλλόγου Κεραμιδίου, χορευτές, τραγουδιστές, ορχήστρα, την ερχόμενη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου και ώρα 8.30 το βράδυ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το