Πολιτισμός

Ο πολιτισμός της θάλασσας επί σκηνής

Την περασμένη Δευτέρα 29 Μαΐου, στον ατμοσφαιρικό χώρο του Θεάτρου της Παλιάς Ηλεκτρικής τέσσερα δημοτικά σχολεία, το 4ο και το 32ο του Βόλου, το Γεωργιάδειο 2ο Δημοτικό Αγριάς, και το 1ο Πορταριάς Νικόλαος Τσοποτός συναντήθηκαν σε μια όμορφη εκδήλωση, απόσταγμα ενός πολιτιστικού προγράμματος, που σχεδίασαν και υλοποίησαν από κοινού στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.
Μια πολυτροπική αφήγηση, όπου ο ρεαλισμός συναντήθηκε με τη φαντασία και ο λυρισμός με την πραγματικότητα, ξετυλίχτηκε επί σκηνής και παιδιά και από τα τέσσερα σχολείου ταξίδεψαν ονειρικά με όχημα τις Τέχνες και οδηγό τη θάλασσα, που περιβάλλει τον τόπο μας και ορίζει καταλυτικά την καθημερινότητά μας.
Ο λόγος, η ποίηση, η μουσική, ο χορός και η ζωγραφική συναντήθηκαν με την ξελογιάστρα τη θάλασσα, που τις Τέχνες τις μαγεύει, θέλοντας ν’ αποκαλύψουν κάποιες από τις όψεις της και μερικά απ’ τα μυστικά της.

 
Το πολυδιάστατο πολιτιστικό πρόγραμμα είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς των παιδιών και των εκπαιδευτικών στα τέσσερα σχολεία, που δούλεψαν παράλληλα, εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν, στηρίζοντας μια τολμηρή σύμπραξη. Βασίστηκε σε μια ιδέα των εκπαιδευτικών Ευτυχίας Μαραθά, (Φυσικής Αγωγής από το 32ο Δημοτικό), Εριφύλης Κατσιμπέρη (Φυσικής Αγωγής από το Γεωργιάδειο 2ο Δημοτικό Αγριάς), Νίκου Παπαθανασίου (Μουσικής από το 1ο Δημοτικό Πορταριάς Νικόλαος Τσοποτός) και πάνω σε γλωσσικές παραγωγές των παιδιών της Γ΄ τάξης του 4ου Δημοτικού Βόλου και έφερε σ’ επαφή όλα τα παιδιά με τον πολιτισμό της θάλασσας και με τις Τέχνες, που διαχρονικά προσπαθούν να τον αποτυπώσουν. Καθοριστική στη μουσικό-κινητική απόδοση ήταν η συμβολή της δασκάλας χορού Εύας Βούλγαρη.
Τα παιδιά ζωντάνεψαν μουσικο-κινητικά έργα ζωγράφων πολύ γνωστών ή λιγότερο γνωστών, που τους ενώνει με κάποιον τρόπο η περιοχή μας. Άλλοι απ’ αυτούς κατάγονται απ’ τα μέρη μας κι άλλοι έμειναν για κάποιο διάστημα εδώ και ζωγράφισαν τις ομορφιές του τόπου μας. Οι πίνακες ζωγραφικής, θαλασσογραφίες όλοι, διαλέχτηκαν ανάμεσα σε πολλούς, για ν’ αφηγηθούν όψεις της θάλασσας και τη ζωή των ανθρώπων που εξαρτώνται απ’ αυτή.
Ο περιορισμένος χώρος της Παλιάς Ηλεκτρικής επέβαλε την επιλογή μιας ομάδας παιδιών από κάθε σχολείο, που εκπροσώπησε ολόκληρη τη σχολική μονάδα. Γεγονός είναι πως όλα τα παιδιά και από τα τέσσερα σχολεία συνεργάστηκαν, εμπνεύστηκαν απ’ τη μαγεία της θάλασσας, μίλησαν για ζωγραφική και μουσική, διάβασαν κι έγραψαν ποίηση, τραγούδησαν, χόρεψαν, ζωγράφισαν.

 
Οι τέσσερις αντιπροσωπείες παρουσίασαν με πολύ παραστατικό τρόπο μια σύνοψη από τις δράσεις που προηγήθηκαν στα σχολεία, αρμονικά συνταιριασμένες σε μια ενιαία αφήγηση που διαμόρφωσαν η Τέχνη του λόγου, υπέροχη μουσική και επιλεγμένα έργα ζωγραφικής.
Η γαλήνια θάλασσα, αλλά και η τρομακτική φουρτούνα, τα ταξιδιάρικα καράβια κι η παραδοσιακή γοργόνα που τα πελάγη διαφεντεύει, ο μαγευτικός κόσμος του βυθού, η καθημερινή προσπάθεια των ψαράδων να γεμίσουν το πιάτο της φαμίλιας τους, ο αγώνας για το μεροκάματο των εργατών στο λιμάνι, μα κι οι απολαυστικές βόλτες δίπλα στη θάλασσα που αναζωογονούν, η σκληρή ζωή των ναυτικών που θαλασσοδέρνονται κι η αγωνία των οικογενειών τους, η επιστροφή και το γλέντι που ακολουθεί, ζωντάνεψαν από τα 90 παιδιά, που καταχειροκροτήθηκαν στην κατάμεστη Παλιά Ηλεκτρική από τους γονείς τους κι από εκλεκτούς καλεσμένους, που με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση.
Στο τέλος της βραδιάς βίντεο με εικαστικές δημιουργίες όλων των παιδιών και φωτογραφίες που αποτύπωσαν χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από τα πολύ δημιουργικά παρασκήνια, μετέφεραν νοητά τους παριστάμενους στα σχολεία, όπου υλοποιήθηκε το σύνολο των δράσεων.

 
Αξίζει να σημειωθεί πως οι τέσσερις ομάδες συναντήθηκαν μόνο δύο φορές στο διάστημα της προετοιμασίας, μία στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Καραγάτς και μία το πρωί της Δευτέρας στην Παλιά Ηλεκτρική για μια δεύτερη τελική πρόβα. Λόγω του εξαιρετικά περιορισμένου χώρου δόθηκαν δύο παραστάσεις, μία το πρωί και άλλη μία το απόγευμα της ίδιας μέρας, ώστε να μπορέσουν να χαρούν τα παιδιά όσο το δυνατό περισσότεροι φίλοι και συγγενείς.
Επειδή παρόλα αυτά, τα υπόλοιπα παιδιά και οι γονείς του κάθε σχολείου θα πρέπει να αρκεστούν στη βιντεοσκοπημένη παράσταση, ευχής έργον θα ήταν η φιλοξενία της εκδήλωσης σ’ έναν μεγαλύτερο από τους χώρους πολιτισμού που διαθέτει ο Δήμος μας. Πάντως οι τέσσερις σχολικές κοινότητες ευχαριστούν θερμά το προσωπικό του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ, που υποστήριξαν την εκδήλωση, παραχώρησαν την αίθουσα και διέθεσαν χρόνο και κόπο ώστε να πραγματοποιηθεί.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Σκύλος επιτέθηκε και τραυμάτισε σοβαρά 12χρονο

Επίθεση από σκύλο δέχθηκε ένας 12χρονος στο Καματερό. Η επίθεση η οποία έγινε κάτω από…

25 Δεκεμβρίου 2023

Καλοκαιρία

Καλοκαιρινά Χριστούγεννα τα φετινά, με υψηλές θερμοκρασίες. Και καλό και κακό το λες. Πάντα ένα…

25 Δεκεμβρίου 2023

Αυτοκτόνησε 48χρονος – Κρεμάστηκε με καλώδια στο μπαλκόνι

Τραγωδία σημειώθηκε τα μεσάνυχτα της Κυριακής στη δυτική Θεσσαλονίκη, όταν 48χρονος έδωσε τέλος στη ζωή…

25 Δεκεμβρίου 2023

Πλήθος

Πλήθος κόσμου και φέτος στο τραπέζι αγάπης που διοργάνωσε ο δήμος Βόλου για τους πολίτες…

25 Δεκεμβρίου 2023

Κάλαντα

Με μελωδικές φωνούλες θα γεμίσει σήμερα ο Βόλος και κάθε άκρη της χώρας από τα…

25 Δεκεμβρίου 2023

Μισθοί

Αυξημένο τον μισθό τους είδαν χτες στους λογαριασμούς τους και οι δημόσιοι υπάλληλοι, με τον…

25 Δεκεμβρίου 2023