Παραπολιτικά

Ο πολιτισμός απάντηση στη χυδαιότητα

Μία σειρά από δράσεις σε σχολεία και γειτονιές της χώρας , με ανάγνωση ποίησης από νέους ποιητές αλλά και από το κοινό, καθώς και ανοιχτά σεμινάρια ποίησης, έχουν ετοιμάσει και θα πραγματοποιήσουν δήμοι, την Τρίτη 21 Μαρτίου, τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.
Στην Αθήνα, για παράδειγμα, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στα Χανιά, σε κάθε γωνιά της χώρας οι δημότες θα μπορούν εκείνη την ημέρα να παρακολουθήσουν δεκάδες εκδηλώσεις ή ακόμα και να στείλουν στη σελίδα του Δήμου τους στο facebook, το ποίημα που αγαπούν, δικό τους ή άλλου ποιητή.
Στον αντίποδα, ο δήμος Βόλου , με το σοβαρό έλλειμμα ευγένειας και πολιτισμού στο δημόσιο βίο , δεν διοργανώνει αντίστοιχες εκδηλώσεις. Αγνοεί ότι τίποτα δεν μπορεί να εξελιχθεί σε μια κοινωνία δίχως αυτές τις δύο, τόσο απλές αλλά τόσο απαραίτητες προϋποθέσεις και ως εκ τούτου κάθε διοργάνωση για μια ημέρα αφιερωμένη στον πολιτισμό , που όλες οι πόλεις του δυτικού κόσμου θα στηρίξουν , θα ήταν έκπληξη.
Το βάρος ανέλαβαν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και είναι σπουδαία η πρωτοβουλία του εργαστηρίου λόγου και πολιτισμού να καλέσει όλους τους δημότες να αφήσουν στίχους δικούς τους ή αγαπημένων τους ποιητών στην Κολόνα της Ποίησης στη Θόλο. Είναι μια κίνηση απλή αλλά ισχυρού συμβολισμού που θέλει την ποίηση να βοηθά την κοινωνία να βρει και να ισχυροποιήσει την ταυτότητά της. Οι φοιτητές δεν διαθέτουν ταμεία για να επιχορηγούν τις εκδηλώσεις που προγραμματίζουν αλλά υπάρχουν ομάδες που προσπαθούν να δημιουργήσουν μια νέου τύπου διαλεκτική σχέση με την πόλη και καταφέρνουν να καταστούν πόλος αντίστασης στην χυδαιότητα που κυριαρχεί στο δημόσιο λόγο και την πνευματική έκπτωση που επικρατεί.

*της Κατερίνας Τασσοπούλου

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το