Άρθρα

Ο πολεοδομικός σχεδιασμός στη Μαγνησία και οι ευθύνες των εκλεγμένων βουλευτών

 

Του
Απόστολου Καναβού,
υποψήφιου βουλευτή
ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Μαγνησίας

Ο πολεοδομικός σχεδιασμός αποτελεί ένα από τους βασικότερους παράγοντες για την ανάπτυξη των πόλεών μας, για την ανάπτυξη της χώρας γενικότερα. Και δεν είναι ψέματα να πούμε ότι αυτού του είδους οι πολιτικές, προς την κατεύθυνση της ισόρροπης ανάπτυξης, υπήρξαν κεντρικές για το ΠΑΣΟΚ, τον πολιτικό χώρο που αποτελεί, και σε αυτόν τον τομέα, η πολιτική εκείνη δύναμη που έθεσε τις βάσεις της πραγματικής ανάπτυξης της χώρας.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η εικόνα αυτή έχει αλλάξει άρδην φέρνοντας ξανά συνθήκες άναρχης και στερούμενης όραμα ανάπτυξης. Οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών αγνοούν πλήρως τη σημασία των συγκεκριμένων πολιτικών, αδιαφορώντας παντελώς για το μέλλον, ουσιαστικά του τόπου.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός, θεωρητικά τουλάχιστον, στην περιοχή μας, στον Βόλο και τη Μαγνησία, έχει περιέλθει, κατά κυριολεξία, σε τέλμα, αποτέλεσμα της χαρακτηριστικής έλλειψης οράματος, αλλά και της αδιαφορίας, θα μπορούσαμε να πούμε, του τοπικού πολιτικού προσωπικού, αλλά και των νομοθετικών πρωτοβουλιών των τελευταίων κυβερνήσεων.
Πρωτοβουλίες οι οποίες οδήγησαν, και το διαπιστώνουμε μετά λύπης μας, τους πολίτες στην απόγνωση, γκρεμίζοντας τα όνειρά τους για την ανέγερση του δικού τους σπιτιού. Τόσο η απόφαση 1268/2019 του ΣτΕ, που σχετίζεται με τη δόμηση στους οριοθετημένους οικισμούς της Μαγνησίας, στις περιπτώσεις που αυτό συνέβη με απόφαση νομάρχη, αποτελείωσε τις πιθανότητες τις πιθανότητες δόμησης στο Πήλιο, ακολουθώντας την υπ’ αρ. 568/2018 απόφαση του ΣτΕ, η οποία, πλέον επιτρέπει την ανέγερση μόνο ενός κτίσματος, μιας ιδιοκτησίας ανά οικόπεδο.
Αποφάσεις, οι οποίες οδήγησαν, επί της ουσίας, στην απαξίωση της περιουσίας των πολιτών.
Θα διερωτηθεί, βέβαια, κάποιος, αν σε αυτές τις εξελίξεις θα μπορούσαμε να έχουμε αντιδράσει. Αν θα μπορούσαμε να είχαμε προλάβει τις όποιες αρνητικές εξελίξεις, προστατεύοντας τις περιουσίες των πολιτών;
Η απάντηση, αυτονόητα, καταφατική.
Οι «προειδοποιήσεις» υπήρξαν. Η απόφαση 1268/2019 του ΣτΕ, ουσιαστικά, αλλά και τυπικά, επικύρωσε και «άπλωσε» το σκεπτικό 8 της 2888/2014 Απόφασης του ΣτΕ, στο σύνολο των οικισμών που οριοθετήθηκαν με απόφαση του εκάστοτε νομάρχη Μαγνησίας.
Έπραξε, όμως, κανείς από τους εκπροσώπους της Μαγνησίας στη Βουλή το αυτονόητο; Έπραξαν αυτό για το οποίο ο λαός τους εξουσιοδότησε με την εμπιστοσύνη του;
Η απάντηση, αυτονόητα, αρνητική.
Δυστυχώς, ουδείς διέβλεψε τις δυσλειτουργίες που έρχονταν για τα πολεοδομικά δρώμενα του Νομού Μαγνησίας, ουδείς έπραξε τα δέοντα για να επιλυθούν πολεοδομικά προβλήματα που συσσωρεύονταν, με αποτέλεσμα αυτά να καταστούν άλυτα.
«Βλέπανε τον λύκο, να ’ρχεται και ψάχναν τον ντορό», λέει ο λαός!
Ο λαός, ο οποίος, όμως, ως συνήθως «πληρώνει τη νύφη», όπως συμβαίνει και σε αυτή την περίπτωση, που πληρώνει τις αστοχίες και την ανεπάρκεια των ίδιων του των αντιπροσώπων.
Όλοι αναγνωρίζουμε πως, η οικοδομική δραστηριότητα, είναι μια μηχανή ανάπτυξης κι εξέλιξης.
Ωστόσο, όμως, μία απλή επίσκεψη στην Πολεοδομία του Βόλου, αποτελεί πραγματική αποκάλυψη, καθώς διαπιστώνουμε πως μετά την 1268/19 Απόφαση του ΣτΕ, εξαιτίας της οποίας εκδόθηκε η Απόφαση Υφυπουργού Υπ.Εν. με θέμα «Οδηγίες σχετικά με την έκδοση διοικητικών πράξεων στους οικισμούς του Πηλίου μετά την αρ. 1268/2019 Απόφαση ΣτΕ», είναι σχεδόν αδύνατη η έκδοση της οικοδομικής άδειας.
Έπραξαν, όμως, κάτι οι αντιπρόσωποι της περιοχής μας για τον πολεοδομικό σχεδιασμό στη Μαγνησία, για να αποτρέψουν την εξέλιξη αυτή. Συνέβαλαν σε κάποια ουσιαστική αλλαγή οι όποιες, αποτυχημένες ομολογουμένως, παρεμβάσεις του;
Απολύτως τίποτα!
Όπου και να απευθυνθείς, για να εκφράσεις το πρόβλημά σου, η απάντηση σε παραπέμπει στις καλένδες, αποτέλεσμα της αδιαφορίας ή αδυναμίας να πετύχουμε κάτι θετικό, μία εξέλιξη που θα βαίνει υπέρ των πολιτών.
Αυτή είναι η αλήθεια για τη ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ!
Από την άλλη υπάρχει το ΠΑΣΟΚ.
Το ΠΑΣΟΚ εισήγαγε την έννοια της δικαιοσύνης και της ισονομίας στον δημόσιο βίο, δημιούργησε τη μεσαία τάξη και θα τη στηρίξει! Έπραξε ό,τι είναι αναγκαίο για να δώσει αξία, μεγαλύτερη αξία στο βιός των πολιτών και, προφανώς, τάξη στα πολεοδομικά πράγματα της χώρας.
Ακόμη και σήμερα, όλοι μνημονεύουν τους πολεοδομικούς νόμους του ΠΑΣΟΚ και τις μεγάλες, θετικές, τις αλλαγές που έφεραν και σε αυτόν τον τομέα! Όλοι αναγνωρίζουν πως, η Ελλάδα μπήκε σε μια νέα αναπτυξιακή τροχιά μετά τον πολυθρύλητο «νόμο Τρίτση». Μία παρακαταθήκη που φιλοδοξούμε να συνεχίσουμε, από την στιγμή που ο λαός θα μας τιμήσει ξανά με την εμπιστοσύνη του, ώστε να γίνει πράξη η νέα αλλαγή και στο κομμάτι της πολεοδομικής ανασυγκρότησης του τόπου!
Μία παρακαταθήκη που με, μας, γεμίζει με ευθύνη προκειμένου να φανώ αντάξιος απέναντι στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των πολιτών, να πράξω ότι είναι δυνατό για να αποκτήσουν ξανά αξία οι περιουσίες των πολιτών, να αποτελέσουν το θεμέλιο για το όνειρο της δημιουργίας του δικού τους σπιτιού ή στόχο της όποιας εμπορικής αξιοποίησης.
Αυτό έπραξε το ΠΑΣΟΚ διαχρονικά. Αυτό πράττω και εγώ σε όλη τη διάρκεια της πορείας μου στα κοινά και την τοπική αυτοδιοίκηση.
Αυτό σκοπεύω να πράξω και τώρα, από ένα νέο μετερίζι, εάν βέβαια οι πολίτες με τιμήσουν με την εμπιστοσύνη τους. Για να αποκτήσει ο τόπος όραμα και προοπτική και να αποκτήσει ξανά την πραγματική της αξία η περιουσία των πολιτών. Να αποκτήσουν ξανά σάρκα και οστά τα όνειρά του.
Άλλωστε θα πρέπει να σταματήσει η ομηρία των πολιτών, αλλά και οι κούφιες υποσχέσεις που κάποιοι τους δίνουν.
Λύσεις θέλουμε.
Και αυτές τις λύσεις μπορούμε από κοινού να τις πετύχουμε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το