Τοπικά

Ο πόλεμος που «στοίχειωσε» μία χώρα – Η Συρία μέσα από τα μάτια του Βολιώτη γιατρού Γιώργου Κωστόπουλου 

Σε μία εβδομάδα από σήμερα, το Μουσείο της Πόλης του Βόλου θα εγκαινιάσει την έκθεση «Η Συρία που αγάπησα». Τα τελευταία χρόνια η χώρα της Μέσης Ανατολής σπαράσσεται από έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο, με το μέγεθος της τραγωδίας να αποκτά ακόμη τραγικότερες διαστάσεις για έναν επιπλέον λόγο: Πέρα από τα ανθρώπινα θύματα, έχουν σημειωθεί ανυπολόγιστες καταστροφές στην πολιτιστική κληρονομιά της Συρίας, όπου αιώνες πριν εξαπλώθηκε και άκμασε ο ελληνικός πολιτισμός. Ιστορικοί χώροι και μνημεία καταστράφηκαν, σπάνιοι αρχαιολογικοί θησαυροί λεηλατήθηκαν και η Συρία που όλοι γνωρίζαμε, αποτελεί πλέον παρελθόν. Ετούτος ο κόσμος χάθηκε μια για πάντα στον ζόφο του πολέμου κι αυτό είναι που δίνει νόημα στο «οδοιπορικό» που θα παρουσιαστεί στις 12 Μαΐου στο Μουσείο της Πόλης στα Παλαιά και θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Η διοργάνωση της έκθεσης είναι μία σύμπραξη του Δήμου Βόλου και της Πολιτιστικής Εταιρείας «Πανόραμα». Μέλος του «Πανοράματος» στην πόλη μας είναι και ο Γιώργος Κωστόπουλος, ιατρός-καρδιολόγος. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 μέχρι και σήμερα, ακολουθεί τις δράσεις του φορέα, που έχει έδρα την Αθήνα και τα τελευταία 32 χρόνια αναπτύσσει έντονη κοινωνική και πολιτιστική δράση. «Ψυχή» του «Πανοράματος» είναι η Μαριάννα Κορομηλά, την οποία ο Βολιώτης ιατρός γνώρισε μέσα από τις εκπομπές της στα ερτζιανά, την εποχή που εργαζόταν στο κρατικό ραδιόφωνο.

«Για πολλά χρόνια έκανε ραδιοφωνικές εκπομπές στην ΕΡΑ κι αυτό στάθηκε αφορμή να γνωριστούμε. Για 31 χρόνια στη σειρά, ανίχνευε τον ελληνικό κόσμο σε όλη την οικουμένη, μέσα από την εβδομαδιαία ταξιδιωτική εκπομπή που είχε στο Δεύτερο Πρόγραμμα. Όσοι ξέρουν την κ. Κορομηλά, αναγνωρίζουν πως πρόκειται για μία διακεκριμένη ιστορικό και συγγραφέα, η οποία είναι υπεύθυνη της Πολιτιστικής Εταιρείας Πανόραμα», τόνισε ο κ. Κωστόπουλος αναφερόμενος σε εκείνη.

Και κάπως έτσι προέκυψε η ενασχόλησή του με το Πανόραμα. «Από τις εκπομπές που παρουσίαζε, έμαθα για το Πανόραμα και τα ταξίδια που πραγματοποιεί. Έτσι προσέγγισα την εταιρεία. Είμαι μέλος από το 1996 κι έχω ταξιδέψει σε πολλές χώρες από τότε. Το Πανόραμα ταξιδεύει σε μέρη που έχουν σχέση με τον ελληνικό πολιτισμό και μελετά την αλληλεπίδραση που έχουν μαζί του», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ στη συνέχεια θυμήθηκε το πρώτο ταξίδι του: «Ήταν στη Λιβύη. Την εποχή που κυβερνούσε ακόμη ο Καντάφι. Τότε ίσχυε εμπάργκο και δεν μπορούσες να ταξιδέψεις στη Λιβύη με το αεροπλάνο. Πρόσβαση υπήρχε μόνο οδικώς από Τυνησία και Αίγυπτο. Θα έλεγα ότι το πρώτο μου ταξίδι ήταν περιπετειώδες. Θυμάμαι, πρώτα φτάσαμε στην Τζέμπρα αεροπορικώς, μετά βρεθήκαμε στην Τύνιδα και καταλήξαμε στην Τρίπολη με το λεωφορείο».

Ωστόσο, ο Βολιώτης γιατρός ξεχωρίζει μέχρι και σήμερα τις επισκέψεις του στη Συρία: «Στη συγκεκριμένη χώρα είχαμε πάει σχεδόν παντού. Η τελευταία φορά ήταν το 2011, λίγο πριν ξεσπάσει ο εμφύλιος. Τι να πρωτοθυμηθώ; Εκτός από τη Δαμασκό και το Χαλέπι, είχαμε πάει φυσικά στην Παλμύρα, μέχρι τη Ράκα που κατέχουν τώρα οι μαχητές του ISIS, τη Χομς, τη Χάμα και αλλού. Δυστυχώς σήμερα όλα αυτά τα μέρη μετατράπηκαν σε σωρούς από ερείπια. Θυμάμαι το Ντέιρ αλ-Ζορ, στην καρδιά της συριακής ερήμου, κοντά στις όχθες του Ευφράτη. Εκεί είχαν φτάσει χιλιάδες Αρμένιοι κατά την αρμενική γενοκτονία και υπήρχε μία εκκλησία-μνημείο που θύμιζε εκείνα τα τραγικά γεγονότα. Τώρα όμως έμειναν μόνο ερείπια, όπως καταστράφηκαν από τους τζιχαντιστές κι όλες οι εκκλησίες που ήταν χτισμένες στο Ντέιρ αλ-Ζορ. Πάρα πολλά μνημεία που είχαμε δει σ’ αυτά τα ταξίδια στη Συρία καταστράφηκαν. Πλέον, δεν ξέρουμε τι υπάρχει πια».

Ο Γιώργος Κωστόπουλος μαζί με τη Μαριάννα Κορομηλά, έγραψαν τα κείμενα που θα πλαισιώνουν το πλούσιο φωτογραφικό υλικό του Δούκα Δούκα και του Παναγιώτη Παναγιώτου από την Αθήνα, αλλά και του Θεόφιλου Προδρόμου από τη Λέσβο. «Μέσα από τις φωτογραφίες και τα κείμενα της έκθεσης, θα προσπαθήσουμε να δείξουμε τη Συρία που υπήρχε και χάθηκε μια για πάντα. Εκτός από τις φωτογραφίες, υπάρχουν και κείμενα, μέσω των οποίων οι επισκέπτες της έκθεσης θα μπορέσουν να γνωρίσουν καλύτερα τον συριακό πολιτισμό. Θα μάθουν για τη χώρα που ακούμε τόσα πράγματα, αλλά δεν ξέρουμε πολλά από τον τεράστιο πολιτισμό που είχε και καταστράφηκε και τώρα βρίσκεται στο προσκήνιο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, λόγω του προσφυγικού ζητήματος που προέκυψε», είπε ο κ. Κωστόπουλος, ο οποίος όταν αναφέρθηκε στα εκατομμύρια των προσφύγων, πρόσθεσε: «Ο Βόλος είναι μία πόλη που βίωσε την προσφυγιά στα χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής. Και με τον πόλεμο στη Συρία, πίσω από τα μνημεία υπάρχουν και οι άνθρωποι. Δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό. Με τις συχνές επισκέψεις μας στη Συρία είχαμε αποκτήσει επαφές με πολύ κόσμο. Τώρα αυτοί οι άνθρωποι ξεριζώθηκαν από την πατρίδα τους».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το