Κόσμος

Ο πόλεμος κατά του Ισλαμικού Κράτους μεταφέρεται και στο… διαδίκτυο

anonymous

Την ώρα που ΗΠΑ, Ρωσία και Ευρώπη εντείνουν τις αεροπορικές επιθέσεις σε στόχους του Ισλαμικού Κράτους, το δικό τους αγώνα κατά της τρομοκρατίας «κήρυξαν» και οι διαχειριστές εφαρμογών ανά τον κόσμο!

Μετά από την ομάδα χάκερ Anonymous, που ήδη «εξουδετέρωσε» τους λογαριασμούς 5.500 μαχητών του Ισλαμικού Κράτους αλλά και υποστηρικτών τους, σειρά πήραν και οι διαχειριστές της εφαρμογής Telegram.

Η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων χρησιμοποιήθηκε από τους τζιχαντιστές για να αναλάβουν την ευθύνη των επιθέσεων στο Παρίσι αλλά και της κατάρριψης του προειδοποιούν εδώ και αρκετούς μήνες ότι οι τζιχαντιστές χρησιμοποιούν την Telegram για να επικοινωνούν μεταξύ τους αλλά και να στέλνουν μηνύματα στους υποστηρικτές τους.

Έτσι, οι δημιουργοί της εφαρμογής αποφάσισαν να «μπλοκάρουν» μεγάλο αριθμό καναλιών που επιβεβαίωσαν ότι χρησιμοποιούνται από τζιχαντιστές, ώστε να δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο την επικοινωνία τους.

Η εφαρμογή Telegram είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για όλους όσους επιθυμούν να μεταφέρουν ένα μήνυμα, καθώς τα σύντομα κείμενα είναι κρυπτογραφημένα και μπορούν να τα ξεκλειδώσουν μόνο ο αποστολέας και ο παραλήπτης πληκτρολογώντας έναν κοινό κωδικό. Την ίδια ώρα, τους δίνει τη δυνατότητα να μεταδώσουν μαζικά ένα μήνυμα σε δημοσιογράφους και  υποστηρικτές, χωρίς, όμως, να προδίδεται η τοποθεσία τους.

«Προβληματιστήκαμε πολύ όταν μάθαμε ότι τα δημόσια κανάλια του Telegram χρησιμοποιούνταν από το Ισλαμικό Κράτος για να διασπείρουν την προπαγάνδα τους. Για αυτό μπλοκάραμε 78 κανάλια σε 12 διαφορετικές γλώσσες που φαίνεται να σχετίζονται με το Ισλαμικό Κράτος» γράφει ανακοίνωση των δημιουργών του Telegram.

Ποιες εφαρμογές προτιμούν οι τζιχαντιστές 

Οι διαδικτυακές εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα, ταμπλέτες αλλά και ηλεκτρονικούς υπολογιστές έχουν αποδειχτεί ένα χρήσιμο «εργαλείο» για τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Με τις περισσότερες από αυτές να δεσμεύονται ότι δεν χρησιμοποιούν συστήματα εντοπισμού GPS και πως δεν αποθηκεύουν μηνύματα ή προσωπικές πληροφορίες χρηστών, εφαρμογές όπως το CryptoPhone, το BlackPhone και το VOIP βρίσκονται στη «λίστα» των μεθόδων ασφαλών μεθόδων επικοινωνίας των φανατικών ισλαμιστών.

Η χειρόγραφη λίστα με αυτές τις εφαρμογές εντοπίστηκε πρόσφατα στο Scribd από την ανεξάρτητη στρατιωτική ερευνητική ομάδα «Πολεμώντας το Κέντρο της Τρομοκρατίας» και δημοσιεύτηκε σήμερα στη βρετανική εφημερίδα Daily Mail. Στο εγχειρίδιο των 34 σελίδων, οι τζιχαντιστές προειδοποιούν τους υποστηρικτές τους να μην χρησιμοποιούν το facebook και το Instagram, καθώς ο ιδιοκτήτης τους Μαρκ Ζάκερμπεργκ δεν προστατεύει τα προσωπικά δικαιώματα των χρηστών. «Απαγορευμένες» είναι και οι υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp και Line επειδή απαιτούν πρόσβαση στο διαδίκτυο και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν παράλληλα με κάποιο σύστημα κρυπτογράφησης.

«Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε ούτε το Dropbox. Ο Έντουαρντ Σνόουντεν συμβουλεύει τους χρήστες να μην το εμπιστεύονται. Και η πρώην υπουργός Εξωτερικών Κοντελίζα Ράις είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας» αναφέρουν οι τζιχαντιστές, και συμπληρώνουν: «Για να κοινοποιήσετε μια φωτογραφία, καλύτερα να μην χρησιμοποιήσετε το Twitter που δείχνει και την γεωγραφική τοποθεσία όπου ελήφθη η φωτογραφία αλλά να προτιμάτε εφαρμογές όπως το Mappr, στις οποίες μπορείτε να αλλάξετε χειροκίνητα την τοποθεσία».

Μάλιστα, στο μακροσκελές κείμενο οι τζιχαντιστές φροντίζουν να ενημερώσουν τους υποστηρικτές τους για τις εφαρμογές που θα πρέπει να κατεβάσουν ανάλογα με το λειτουργικό (IOS ή Android) που χρησιμοποιεί το «έξυπνο» κινητό τους αλλά και το πόσο κοστίζουν στα διαδικτυακά καταστήματα.

Εντύπωση προκαλεί και ο ισχυρισμός, που δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί επίσημα, ότι λειτουργεί 24ωρη γραμμή υποστήριξης για όσους δεν αντιμετωπίζουν… τεχνικά προβλήματα ή δεν ξέρουν πώς να χρησιμοποιούν μια εφαρμογή!

Ορισμένες από τις προτεινόμενες εφαρμογές 

Mappr
Photo GPS Editor
CryptoPhone
BlackPhone
VOIP
FireChat
Tin-Cann
The Serval Project
Freedome
Avast Secure Line
Tor Browser
Onion Browser
Orweb
Aviator Browser
Opera Mini
True Crypt
Vera Crypt
Windows Bit Locker
Hushmail service
Proton Mail Service
Tutanota
Threema
Telegram (λόγω της λειτουργίας Secret Chat, δηλαδή «Μυστική συνομιλία»)
SureSpot
Wickr

Οι απαγορευμένες

– Instagram
– WhatsApp
– Line
– Facebook

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το