Κόσμος

Ο πληθυσμός της Γης θα φτάσει τα 9,7 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050 (photos)

train708_6

Ο ΟΗΕ δημοσίευσε πρόσφατα τις νέες προβλέψεις αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού στον επόμενο αιώνα και όπως φαίνεται, μέχρι το έτος 2100, τα δημογραφικά στοιχεία του κόσμου θα είναι πολύ διαφορετικά.

Οι άνθρωποι του μέλλοντος θα πρέπει να μάθουν να αγαπούν τους γείτονές τους, αφού οι τελευταίες προβλέψεις του ΟΗΕ για την αύξηση του πληθυσμού, δείχνουν ότι η Γη θα είναι πιο γεμάτη από όσο προηγουμένως νομίζαμε.

countries_pop2050_v4

Ο παγκόσμιος πληθυσμός είναι σήμερα περίπου 7,3 δισεκατομμύρια. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι έως το 2050, ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί στα 9,7 δις, ενώ έως το 2100, 11,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα βρίσκονται στην επιφάνεια της Γης.

Οι εκτιμήσεις αυτές ξεπερνούν τις προβλέψεις του προηγούμενου έτους κατά περίπου 150 εκατομμύρια άτομα.

Μάλιστα, η μεγαλύτερη αύξηση του πληθυσμού θα συμβεί στην Αφρική, με την Ασία να ακολουθεί στη δεύτερη θέση.

Υπάρχει κάποια περιθώρια, όμως. Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι υπάρχει μια πιθανότητα 80% ο πληθυσμός να φτάσει και τα 10 δισεκατομμύρια το 2050. Ο οργανισμός βασίζει τις προβλέψεις του στην υπόθεση ότι τα βασικά πρότυπα γεννητικότητας στο μέλλον θα μοιάζουν με τα σύγχρονα.

Δεν είναι η αύξηση της γεννητικότητας που θα οδηγήσει στην αύξηση του πληθυσμού, αλλά η αύξηση του προσδόκιμου ορίου ζωής. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι άνθρωποι που γεννιούνται σήμερα αναμένεται να ζήσουν κατά μέσο όρο μέχρι τα 70, αλλά οι άνθρωποι που γεννήθηκαν το 2050 θα ζήσουν μέχρι τα 77 και τα εγγόνια τους που γεννήθηκαν το 2100 θα ζήσουν ακόμη περισσότερο: 83 χρόνια.

natgeo2_0

Επιπλέον, εννέα χώρες αναμένεται να αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού.

Στην πραγματικότητα, τα ποσοστά γονιμότητας κατεβαίνουν στα περισσότερα μέρη, εκτός από την Ευρώπη, η οποία γνώρισε μια μικρή αύξηση τα τελευταία 5 χρόνια. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι η παγκόσμια γεννητικότητα θα πέσει από το σημερινό μέσο όρο των 2,5 παιδιών ανά γυναίκα στα 2 παιδιά ανά γυναίκα μέχρι το τέλος του αιώνα. Αυτό θα είναι ιδιαίτερα αισθητό στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, όπου ο μέσος όρος θα μειωθεί από 4,3 παιδιά ανά γυναίκα στα 2,1 το 2100.

natgeo1_0

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το