Ελλάδα

Ο πιο ζεστός Σεπτέμβριος των τελευταίων 50 ετών

zesti

Ο πιο ζεστός Σεπτέμβριος των τελευταίων 50 χρόνων είναι για αρκετές περιοχές της χώρας ο μήνας που διανύουμε.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τις προηγούμενες ημέρες και κυρίως την Κυριακή κατεγράφησαν θερμοκρασίες-ρεκόρ, με τον υδράργυρο να ανεβαίνει μέχρι και στους 41,6 βαθμούς Κελσίου υπερβαίνοντας κατά σχεδόν 12 βαθμούς τη μέση τιμή της εποχής.

Οπως εξηγεί στο «Εθνος» ο μετεωρολόγος της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας κ. Μανώλης Ανανδρανιστάκης, «ελέγχοντας τις καταγεγραμμένες μετρήσεις μας από το 1955 έως και σήμερα διαπιστώνουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις σημειώθηκαν ρεκόρ. Ψηλά στην ατμόσφαιρα αναπτύχθηκε νοτιοδυτικό ρεύμα που μετέφερε θερμές αέριες μάζες από την Αφρική και παράλληλα είχαμε άπνοια, γεγονός που εξηγεί το φαινόμενο».

Το κύμα ζέστης επηρέασε περισσότερο την ανατολική Στερεά Ελλάδα, τη Θεσσαλία και την Πελοπόννησο και δευτερευόντως τη Μακεδονία, τη Θράκη και τις νησιωτικές περιοχές της χώρας.

«Οι θερμοκρασίες που μετρήθηκαν ήταν πολύ υψηλές για την εποχή», λέει ο κ. Ανανδρανιστάκης. «Οι υψηλότερες βρέθηκαν στην ανατολική Στερεά: Τα πρωτεία κατείχε η Ελευσίνα, όπου η θερμοκρασία έφτασε τους 41,6οC, ξεπερνώντας κατά πολύ το ρεκόρ των 39,8οC που είχε σημειωθεί το 1962. Στη Θεσσαλία η Αγχίαλος με 40,7 οC κατέρριψε το ρεκόρ του 1988 που ήταν 37,6 οC, ενώ στην Πελοπόννησο πιο ζεστή αναδείχθηκε η Καλαμάτα, με τη θερμοκρασία των 38,9 οC να σπάει το ρεκόρ του 1956».

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες σημειώθηκαν τόσο στη Μακεδονία (37,3 βαθμοί στη Θεσσαλονίκη έναντι 36,2 το 1961), όσο και στη Θράκη όπου στο Ορμένιο οι σταθμοί της ΕΜΥ κατέγραψαν 37,9οC, όταν στην κοντινή Ορεστιάδα η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη τιμή είναι 35 οC. Τέλος, ρεκόρ είχαμε επίσης στα νησιά του Αιγαίου με 36,2 οC, στη Σαντορίνη έναντι 35,5 του 2007 και 37,2 βαθμούς στη Σκύρο έναντι 36,8 το 2000.

Η σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας, που ξεκίνησε σήμερα, θα συνεχιστεί μέχρι τα μέσα της εβδομάδας, με τον υδράργυρο να πέφτει έως και 10 βαθμούς της κλίμακας και να κινείται στους περίπου 30οC.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το