Τοπικά

Ο πιο θερμός Μάιος των τελευταίων 10 χρόνων στον Βόλο 

Μια δεκαετία περίπου είχε να δει ο Βόλος τόσο υψηλές θερμοκρασίες τον μήνα Μάϊο, όπως αυτές που καταγράφηκαν το διήμερο 15 και 16 του μήνα, σύμφωνα με τα επίσημα μετεωρολογικά στοιχεία της ΕΜΥ. Ένα άλλο χαρακτηριστικό της φετινής άνοιξης είναι ότι τον Απρίλιο καταγράφηκε το μεγαλύτερο ύψος βροχής της τριακονταετίας για την πρωτεύουσα της Μαγνησίας.
Ενώ από σήμερα επιστρέφει σταδιακά η θερμοκρασία σε κανονικά για την εποχή επίπεδα και αποσύρεται και η αφρικανική σκόνη, που έχει προκαλέσει θολούρα όλες αυτές τις ημέρες, οι θερμοκρασίες που καταγράφηκαν την Παρασκευή και το Σάββατο 15 και 16 του μήνα, 34,2 βαθμοί Κελσίου, ήταν οι υψηλότερες για τον τρέχοντα μήνα από το 2010. Τότε είχε καταγραφεί θερμοκρασία 34,4 βαθμών Κελσίου. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό των τελευταίων ημέρων είναι οι υψηλές ελάχιστες θερμοκρασίες στην πόλη, 21,6 βαθμοί στις 16 του μήνα, 21,5 στις 17, 20,8 στις 18 και 21,3 στις 19 Μαΐου.
Υψηλές θερμοκρασίες είχαν καταγραφεί και κατά το παρελθόν στην πόλη του Βόλου τον Μάιο και συγκεκριμένα 35,4 βαθμοί το 2008, 35 βαθμοί το 2002 και 37 βαθμοί Κελσίου το 1997, που ήταν και η υψηλότερη της 30ετίας για τον τρέχοντα μήνα.
Σημειώνεται ότι η μέση μέγιστη μηνιαία θερμοκρασία για τον μήνα Μάιο είναι για τον Βόλο οι 24 βαθμοί Κελσίου και η ελάχιστη 12,1 βαθμοί. Δηλαδή το διήμερο 15 και 16 του μήνα η μέγιστη θερμοκρασία ήταν 10 βαθμούς υψηλότερη της κανονικής…

Ένα άλλο χαρακτηριστικό του φετινού Μαΐου είναι ότι μέχρι σήμερα δεν έχει πέσει σταγόνα βροχή στον Βόλο, όταν το μέσο μηνιαίο ύψος υετού είναι 36,8 χιλιοστά. Πάντως από αύριο το απόγευμα, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, αναμένονται βροχές, ίσως και καταιγίδες, που θα συνεχιστούν και το πρωί της Παρασκευής, ενώ θα καθαρίσει και η ατμόσφαιρα από τη σκόνη, καθώς θα πνεύσουν βοριάδες. Η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει κάθετη πτώση και να κυμανθεί περί τους 20-22 βαθμούς Κελσίου η μέγιστη, ενώ αν και θ’ ανεβεί λίγο το Σαββατοκύριακο, από Δευτέρα θα ξαναπέσει, ενώ οι βροχές επιστρέφουν την επόμενη εβδομάδα.
Στο μεταξύ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας εκδόθηκε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για αλλαγή του καιρού αύριο Πέμπτη με φαινόμενα που θα διαρκέσουν και την Παρασκευή. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας έχει θέσει τους φορείς που εμπλέκονται σε έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα σε κατάσταση ετοιμότητας – επιφυλακής, βάσει του σχεδιασμού που έχει εκπονηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα, που θα δημιουργηθούν από την εκδήλωση των έντονων φαινομένων. Καλούνται οι Δήμοι να βρίσκονται σε ετοιμότητα στους τομείς της αρμοδιότητάς τους.

Βροχερός Απρίλιος
Ο φετινός Απρίλιος ήταν ο πιο βροχερός της 30ετίας για τον Βόλο. Καταγράφηκαν 84 χιλιοστά ύψος βροχής, ενώ η μέγιστη θερμοκρασία ήταν 26,4 βαθμοί Κελσίου και η ελάχιστη 5,8 βαθμοί.
Περισσότερη βροχή είχε ρίξει τον Απρίλιο του 1982 με 170 χιλιοστά, του 1979 με 114,2 χιλιοστά και του 1976 με 120,3 χιλιοστά. Σημειώνεται ότι το μέσο μηνιαίο ύψος βροχής για τον Απρίλιο είναι στον Βόλο 35,8 χιλιοστά (ΕΜΥ).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το