Τοπικά

Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Πλατανιά προειδοποιεί με κινητοποιήσεις για να μην κατασκευαστεί αλιευτικό καταφύγιο

Αντίθετοι είναι κάτοικοι της περιοχής του Νοτίου Πηλίου με τη δημιουργία αλιευτικού καταφυγίου στον Πλατανιά. Συγκέντρωσαν 94 υπογραφές και προειδοποιούν με κινητοποιήσεις. Σε ανοιχτή επιστολή αναφέρουν:

Ενωθήκαμε και υψώνουμε την φωνή μας. Ενωθήκαμε για να αποτρέψουμε την καταστροφή του μοναδικής φυσικής ομορφιάς τόπου που ζούμε και αγαπάμε, του Πλατανιά. Ενός χωριού που είναι η καρδιά της ευρύτερης πανέμορφης περιοχής του Νοτίου Πηλίου που περιλαμβάνει το Μικρό, το Καστρί, τον Κατηγιώργη, το Λυρή και άλλες όμορφες περιοχές που σφύζουν από παραθεριστές τους θερινούς μήνες και όχι μόνο. Η περιοχή αυτή επιλέγεται και ως τόπος διαμονής από πολλούς ξένους και αυτό αποτελεί διαφήμιση για το Πήλιο και την χώρα μας. Το χωριό αυτό επιλέχθηκε, με αδιαφανείς και εν κρυπτώ διαδικασίες, να κατασκευασθεί ένα θηριώδες για τα φυσικά του δεδομένα αλιευτικό δήθεν καταφύγιο πενήντα σκαφών με 17,5 στρέμματα περίκλειστης -πλην μιας εισόδου- λιμνοδεξανενής.

Έργο που καταλαμβάνει πάνω από τον μισό κόλπο. Έργο που θα μολύνει την θάλασσα και την ακτή, έργο που θα καταστήσει τον κόλπο βόθρο. Έργο που θα εξαφανίσει την μοναδική παραλία του Πλατανιά. Έργο που προσβάλει την θέα και την αισθητική. Έργο που θα πλήξει ανεπανόρθωτα την κύρια (άνω του 80%) οικονομική δραστηριότητα του Πλατανιά που είναι ο τουρισμός και που ως συνέπεια που θα επιφέρει το κλείσιμο επιχειρήσεων και συναφών με τον τουρισμό επαγγελματικών δραστηριοτήτων, απώλεια θέσεων εργασίας, δραματική απώλεια εισοδήματος, καταστροφή περιουσιών και επενδύσεων που έγιναν με μόχθο και υπομονή, σταγόνα- σταγόνα, τόσα χρόνια τώρα.

Με λιγότερες λέξεις περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική καταστροφή. Αυτοί που αποφάσισαν τον σχεδιασμό αυτού του έργου γνωρίζοντας το απολύτως φυσικό και προφανές ως λογική απόρροια των δεδομένων, ότι δηλαδή θα υπάρξουν σφοδρές αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία, υλοποίησαν τα έως τώρα στάδια της μελέτης εν κρυπτώ. Έτσι για ένα τόσο μεγάλης σημασίας ως προς τις επιπτώσεις του στην περιοχή έργο, πέραν μιας τυπικής ανακοίνωσης σε μία τοπική εφημερίδα για ένα 24ωρο και μόνο, καμία ενημέρωση ή δημόσια διαβούλευση των πολιτών δεν έγινε.

Μάλιστα για την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου δεν γνωμοδότησε ούτε το οικείο Δημοτικό Συμβούλιο, ούτε η Δημοτική ενότητα στην οποία υπάγεται ο Πλατανιάς παρά το ότι αυτό επιτάσσει ο νόμος 3010/2002 και η 1649/45 15-1-2014 απόφαση του αρμόδιου υπουργού. Η γνωμοδότηση αυτή δεν ζητείται για τυπικούς και μόνο λόγους, αλλά γιατί έτσι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ώστε να γίνει πραγματικά και στην ουσία ενημέρωση των πολιτών και διαβούλευση με διατύπωση απόψεων εκ μέρους του ενδιαφερόμενου κοινού σχετικά με τις γενικότερες επιπτώσεις που θα επιφέρει το έργο. Αυτή η διαδικασία είναι κρίσιμη για την ωριμότητα των έργων και την εξασφάλιση των προϋποθέσεων για την απρόσκοπτη εκτέλεση τους. Και αυτό δεν έγινε. Η αρμόδια περιβαλλοντική αρχή, η Περιφέρεια ουδόλως έλαβε υπόψη της το αν έγινε διαβούλευση ή όχι. Το συγκεκριμένο έργο σκόπιμα το κάλυψε το πέπλο της σιωπής.

Ο τοπικός άρχων, ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου κ Φουρτούνας ακολουθώντας τον δρόμο της σιωπής, δεν φρόντισε, όπως ως Δημοτικός Άρχων είχε καθήκον, να γίνει ενημέρωση των δημοτών του, να γίνει διαβούλευση και για να μην γίνει αυτό δεν εισήγαγε το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και στην Δημοτική ενότητα. Τώρα που ξεσκεπάστηκε το θέμα, ο κ Δήμαρχος σε πρόσφατη συνέντευξη του περιέγραψε απλοϊκά το τι στην πραγματικότητα θα γίνει. Είπε: «Το όνειρο μου είναι ο Πλατανιάς να γίνει πύλη εισόδου για το Πήλιο». Και είπε: «Όπου υπάρχει λιμάνι, δεν γίνονται διακοπές». Του χρεώνουμε και όχι μόνο σε αυτόν βέβαια, το ότι και αυτός συμμετείχε και συμμετέχει στην υλοποίηση αυτού του τερατουργήματος με ενέργειες αδιαφανείς και εν κρυπτώ , χωρίς να γνωμοδοτήσει το Δημοτικό Συμβούλιο και η Δημοτική ενότητα , χωρίς διαβούλευση και συμμετοχή της κοινωνίας όπως απαιτούν οι νόμοι, η δημοκρατία και ο πολιτισμός αυτής της χώρας. Του πιστώνουμε ότι στην ρύμη του λόγου του, είπε την αλήθεια. Θα ξεγελάσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση (;) που χρηματοδοτεί αλιευτικά καταφύγια, θα πάρουμε τα χρήματα, θα κάνουμε γενικά λιμάνι και έτσι θα κάνουμε τον Πλατανιά συγκοινωνιακό κόμβο, πύλη εισόδου όπως είπε. Διακοπές στον Πλατανιά τέλος. Όποιος επένδυσε έχασε…. όποιος τον διάλεξε για κατοικία απέτυχε….. .

Κύριοι αρμόδιοι και ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΜΑΣ υψώνουμε την φωνή μας:
Ο Πλατανιάς δεν έχει ανάγκη ούτε από αλιευτικό καταφύγιο (τρεις ντόπιοι ασχολούνται με την αλιεία) ούτε να γίνει πύλη εισόδου του Πηλίου.
Το έργο αυτό δεν εξυπηρετεί τον Πλατανιά και την ανάπτυξη του, ΤΟΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ και τον καταστρέφει.
ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ.
ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΚΑΙ ΘΕΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Σας καλούμε να αναστρέψετε τα εν κρυπτώ δρομολογηθέντα. Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για τις ενέργειες σας.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το