Κόσμος

Ο Πάπας Φραγκίσκος καταργεί το «παπικό μυστικό» για τους παιδόφιλους ιερείς

Την απόφαση να καταργήσει το «παπικό μυστικό», για περιπτώσεις που αφορούν σε κακοποίηση ανηλίκων και παιδόφιλους ιερείς, πήρε ο Πάπας Φραγκίσκος, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Associated Press. Η απόφαση αυτή μετά την έντονη κριτική που ασκείται τα τελευταία χρόνια στο Βατικανό για τη συγκάλυψη υποθέσεων παιδικής κακοποίησης.

«Το πανηγύρι της αδιαφάνειας τελείωσε», δήλωσε σχετικά ο Juan Carlos Cruz, επιζών κακοποίησης από κληρικό και συνήγορος θυμάτων. Με νέο του διάταγμα, ο Πάπας Φραγκίσκος τόνισε πως ναι μεν θα προστατεύονται οι πληροφορίες που αφορούν σε υποθέσεις κατάχρησης από αξιωματούχους της Εκκλησίας, ωστόσο στο εξής δεν θα ισχύει το «παπικό μυστικό», η ανώτατη μορφή εμπιστευτικότητας στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, όταν πρόκειται για περιπτώσεις καταγγελιών και δικών για σεξουαλική κακοποίηση από κληρικούς.

Η απόφαση αυτή του Πάπα σηματοδοτεί μια νέα εποχή, σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνών σεξουαλικών εγκλημάτων στο Βατικανό, Charles Scicluna, καθώς ανοίγει τον δρόμο για την εναρμόνιση με την επιβολή του νόμου όπως και τον δίαυλο επικοινωνίας με θύματα κληρικών. Όπως σημειώνει ο Scicluna, μπορεί τα έγγραφα από τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη να μην είναι ακόμη δημοσίως προσβάσιμα, όμως η νέα αυτή ρύθμιση του Πάπα αφαιρεί την οποιαδήποτε δικαιολογία για μη συνεργασία με τις Αρχές εκ μέρους κληρικών, αστυνομικών ή οποιουδήποτε άλλου παράγοντα.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το