Κόσμος

Ο πάπας Φραγκίσκος έπλυνε τα πόδια 12 πρώην μελών της μαφίας

Σε μία συμβολική κίνηση προχώρησε ο πάπας Φραγκίσκος ανήμερα της Μεγάλης Πέμπτης.

Ο ποντίφικας επισκέφτηκε τη φυλακή του Παλιάνο, έξω από τη Ρώμη, όπου τέλεσε την ακολουθία του Νιπτήρος και έπλυνε τα πόδια 12 μετανοημένων κρατούμενων, στην πλειονότητά τους, πρώην μέλη της μαφίας.

Πρόκειται για τρεις γυναίκες και εννέα άνδρες κρατούμενους, μεταξύ των οποίων και ένας μουσουλμάνος, που πρόκειται σύντομα να ασπαστεί τον χριστιανισμό. Στην τελετή και τη λειτουργία βοήθησαν τον ποντίφικα τέσσερις κρατούμενοι.

Σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση, η Μεγάλη Πέμπτη είναι η ημέρα που ο Χριστός έπλυνε τα πόδια των Αποστόλων και προεικόνισε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας με τον Μυστικό Δείπνο.

Στη φυλακή του Παλιάνο κρατούνται κυρίως πρώην μαφιόζοι που εκτίουν πολυετείς ποινές κάθειρξης. Αρκετοί από αυτούς συνεργάστηκαν με τις ιταλικές δικαστικές αρχές και είδαν τις ποινές τους να μειώνονται. Ο πάπας έχει ζητήσει κατ’ επανάληψη από τα μέλη της μαφιάς να αλλάξουν τρόπο ζωής.

Από την πλευρά τους, οι κρατούμενοι προσέφεραν στον Φραγκίσκο προϊόντα που παράγουν οι ίδιοι, όπως βιολογικά λαχανικά, γλυκά και σταυρούς από ξύλο ελιάς.

Από το 2013, όταν εξελέγη στο αξίωμά του, ο Φραγκίσκος αποφάσισε να «αποκεντρώσει» την ακολουθία του Νιπτήρος. Εκείνη τη χρονιά τέλεσε τη λειτουργία σε μια φυλακή ανηλίκων, την επομένη σε ένα ίδρυμα για ασθενείς και αναπήρους, το 2015 και πάλι σε μια φυλακή και πέρσι σε ένα κέντρο φιλοξενίας προσφύγων.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το