Πολιτισμός

«Ο Παπαδιαμάντης παράδοση του τόπου» – Η Νένα Μεντή στον Βόλο για το αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Στον Βόλο θα βρεθεί σε λίγες ημέρες η δημοφιλής ηθοποιός Νένα Μεντή για να διαβάσει διήγημα από το πλούσιο συγγραφικό έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στο πλαίσιο του τριήμερου αφιερώματος στην ελληνική λογοτεχνία (από 19ο αιώνα έως σήμερα) που θα πραγματοποιηθεί στο Αρχοντικό Ζαφειρίου, στον Αγ. Ονούφριο από τις 27 έως και 29 Αυγούστου.
Το αφιέρωμα διοργανώνεται από το Κέντρο Πολιτισμού «Ιωλκός» σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Β. Σποράδων, το Κέντρο Μαγνησιωτών Συγγραφέων και το «Αριστοτέλειο» Κέντρο Εκπαίδευσης και Πολιτισμού.
Για την πολύ γνωστή και αγαπητή ηθοποιό, ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης αποτελεί μια σπουδαία φυσιογνωμία της ελληνικής λογοτεχνίας που με το συγγραφικό του έργο περνά διάφορα κοινωνικά και ηθικά μηνύματα.

Το 2011 με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από τον θάνατο του Παπαδιαμάντη συμμετείχε σε εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη, όπου στην εκκλησία των Βλαχερνών παρουσία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου ανέγνωσε αποσπάσματα από τη «Φόνισσα». Ήταν και το έναυσμα για να έρθει ακόμη πιο κοντά στον μεγάλο αυτό συγγραφέα.
«Αν και τον ανακάλυψα σε μεγάλη ηλικία, είναι ο αγαπημένος μου συγγραφέας. Έχω διαβάσει τα διηγήματα και τα μυθιστορήματά του, αλλά και τις αναλύσεις που έχουν γραφεί για το έργο του» αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως με πολλή μεγάλη χαρά έρχεται στον Βόλο για να συμμετάσχει στο αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία και να διαβάσει διήγημα του Σκιαθίτη συγγραφέα.
Άλλωστε την περυσινή χρονιά συμμετείχε στην παράσταση οι «Γυναίκες του Παπαδιαμάντη» ερμηνεύοντας την Φραγκογιαννού από τη «Φόνισσα». Η παράσταση στο θέατρο «Χώρα» σημείωσε μεγάλη επιτυχία ενδεικτικό και της εμβέλειας του έργου του συγγραφέα στις μέρες μας και αναμένεται να συνεχιστεί και φέτος.

Τι αντιπροσωπεύει για την ίδια ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης; «Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης είναι για μένα η παράδοση του τόπου αυτού και η ιστορία του. Μιλά για τον άνθρωπο, για τα βάσανα και την ζωή του φτωχού εγκαταλειμμένου ανθρώπου. Με αυτόν τον άνθρωπο ασχολήθηκε ο Παπαδιαμάντης και τα λέει όλα και τα καλά και τα κακά, ενώ με το χιούμορ του κάνει μια φοβερή κριτική της κατάστασής τους» απαντά η ηθοποιός και συμπληρώνει πως «ο Σκιαθίτης συγγραφέας είναι απλός και βαθύς και ο λόγος του κατανοητός».
Όσο δε για τα μηνύματα που αποπνέουν τα έργα του, η κ. Μεντή υπογραμμίζει πως «το μήνυμά του είναι να αγαπάμε την φύση, τον άνθρωπο και τη ζωή».
Παράλληλα σημειώνει ένα κυρίαρχο στοιχείο του συγγραφικού έργου του Παπαδιαμάντη που είναι η πίστη στον Θεό.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το