Τοπικά

Ο Παπαδιαμάντης «διαλέγεται» με τον Δημήτρη Σιάτρα για την έμφυλη βία

Θύτης και θύμα η φόνισσα του Παπαδιαμάντη, μια γυναίκα με σύγχυση αξιών. Η Φραγκογιαννού δεν ήταν μόνο μια εωσφορική φιγούρα, αλλά το θύμα του περιβάλλοντός της. Μια βασανισμένη γυναίκα της εποχής, η οποία ξεκινά την εγκληματική της δραστηριότητα σκοτώνοντας μικρά φτωχά κορίτσια, καθώς πιστεύει πως με αυτό τον τρόπο γλιτώνει αυτά και τις οικογένειές τους.
Με ένα ισχυρό μήνυμα ενάντια στη βία κατά των γυναικών, ο νομικός, συγγραφέας, αρθρογράφος της «ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ» και διανοητής Δημήτρης Σιάτρας, παρουσίασε χθες προσκεκλημένος του Λυκείου Ελληνίδων, την ερευνητική διατριβή του στο έργο Παπαδιαμάντη με αιχμή τη «Φόνισσα».
Μια φτωχιά, αμαθής, βασανισμένη γυναίκα, που ζει μέσα σε μια κοινωνία ανδροκρατούμενη που την καταπιέζει με τη νοοτροπία της. Αισθάνεται την καταπίεση του φύλου της, όπου η γυναίκα θεωρείται «αδύνατο μέρος», μέσα στην οικιακή δουλεία.
Σκοτώνει όσα θηλυκά παιδιά μπορεί, για να σώσει τα ίδια απ’ τα μελλούμενα βάσανά τους και τους γονείς τους απ’ το βάρος των κοριτσιών και νομίζει ότι έτσι διορθώνει τη φύση και τη ζωή, νομίζει πως κάνει μια καλή πράξη.

«Το έργο δεν αφορά μόνο στο ψυχρό έγκλημα και την παρανοϊκή συμπεριφορά, αλλά μια κοινωνιολογική θεώρηση των συνθηκών που καθόρισε αποφασιστικά και με δυσμένεια τη ζωή της συγκεκριμένης γυναίκας. Στη εποχή μας παραμένει η καταπολέμηση της έμφυλης βίας ένα αιτούμενο. Η έμφυλη κοινωνική διάκριση διασπά την οντότητα του ανθρώπου. Η συνύπαρξη των δύο φύλων είναι η προδιαγραφή της ίδιας της ζωής. Το μήνυμα του Παπαδιαμάντη ήταν καταγγελτικό. Είχε αίσθηση των κοινωνικών φαινομένων που φαινόταν μέσα από δεκάδες άλλα πράγματα και σε πολλά ακόμα έργα του. Είχε κοινωνική αισθαντικότητα. Ο Παπαδιαμάντης πριν ένα αιώνα υπέγραψε τη διακήρυξη για τη δημιουργία συνεταιρισμού στην Καρδίτσα. Είχε βαθιά προοδευτικότητα ο Παπαδιαμάντης», ανέφερε ο Δ. Σιάτρας.
Η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων κ. Μαρία Σπανού αφού μίλησε για την προσωπικότητα του Δ. Σιάτρα έθεσε το ερώτημα εάν η Φραγκογιαννού ήταν μια εωσφορική φιγούρα ή μια πρώιμη υπέρμαχος των κοινωνικών δικαιωμάτων των γυναικών.
«Είναι μια αγανακτισμένη γυναίκα»… ήταν η απάντηση του Δ. Σιάτρα που ανέλυσε την «Κιβωτό» του Παπαδιαμάντη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το