Τοπικά

Ο Π.Τατσόπουλος στην Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος: Αν χάσουμε τη μνήμη μας, χάνουμε την ανθρωπιά μας

Οι Έλληνες Εβραίοι μάρτυρες και ήρωες του Ολοκαυτώματος, που έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης,  τιμήθηκαν σήμερα στον Βόλο παρουσία των πολιτικών, θρησκευτικών και στρατιωτικών αρχών του Νομού.  Όλοι μαζί, έστειλαν μήνυμα κατά του ρατσισμού και του φασισμού τονίζοντας πως δεν πρέπει να επαναληφθεί η ιστορία και πως ο μόνος τρόπος για να αποφευχθούν τα φασιστικά στοιχεία είναι η ιστορική μνήμη.
Στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος εψάλη επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων.

Στο ΤΕΕ Μαγνησίας ακολούθησε εκδήλωση για τα θύματα του Ολοκαυτώματος  παρουσία του συγγραφέα-δημοσιογράφου Πέτρο Τατσόπουλου με τίτλο «Ολοκαύτωμα: Μνήμη – Το τελευταίο ανάχωμα του Ανθρωπισμού».

“Εκείνοι που θέλουν να ξεχάσουμε, είναι εκείνοι που θέλουν να υποσκάψουν το τελευταίο ανάχωμα που έχει ο ανθρωπισμός μπροστά στην επέλαση της απανθρωπιάς.
Το Ολοκαύτωμα είναι το τελευταίο τεκμήριο απανθρωπιάς στον 20ό αιώνα σε μία τάξη μεγέθους που δύσκολα μπορούμε να συλλάβουμε.  Για αυτό ίσως για κάποιοι λένε ότι δεν υπήρξε ή ότι είχε πιο περιορισμένες διαστάσεις παρά να σκεφτούμε ότι στην καρδιά της Ευρώπης συνέβη κάτι που δεν είχε συμβεί ούτε στον Μεσαίωνα” ανέφερε ο κ. Τατσόπουλος τονίζοντας ότι αν χάσουμε τη μνήμη μας χάνουμε και την ανθρωπιά μας.

Όπως είπε, αυτοί που θέλουν να ξεχάσουν χωρίζονται σε καλοπροαίρετους και κακοπροαίρετους. “Υπάρχουν οι άνθρωποι που πραγματικά δεν θέλουν να πιστέψουν και εθελοτυφλούν και οι κακοπροαίρετοι που, αν και γνωρίζουν ότι τα επιστημονικά τεκμήρια είναι αδιάσειστα για το Ολοκαύτωμα και την έκταση,  κακόβουλα ποντάρουν στο έδαφος του ανισημιτισμού. Δυστυχώς στην πατρίδα μας μέχρι πέρυσι το καλοκαίρι στέλναμε στη Βουλή ένα κόμμα, του οποίου οι βουλευτές από το βήμα της Ολομέλειας, που υποτίθεται ότι πρέπει να μετράς τα λόγια σου, αρνιόντουσαν την ύπαρξη του Ολοκαυτώματος.  Αυτό ήταν μια εθνική μας ντροπή.  Μια ντροπή σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Όχι μόνο για μία δημοκρατική χώρα αλλά και όποια χώρα σέβεται τον εαυτό της”.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει φόβος για την ανάπτυξη ναζιστικών και φασιστικών στοιχείων ο κ. Τατσόπουλος δήλωσε:
“Η Χρυσή Αυγή, το νεοναζιστικό μόρφωμα, επί επτά χρόνια βρέθηκε στη Βουλή με την ψήφο ενός μέρους του ελληνικού λαού, σχεδόν 500.000 συμπολιτών μας.  Είναι στο χέρι μας σε ποια θέση θα βάλουμε τη Χρυσή Αυγή. Ελπίζω και εύχομαι να μην επιστρέψει και η πολύ επιπόλαια πρόταση της εισαγγελέως στη δίκη της Χρυσής Αυγής – καθώς δικάζεται από το 2015- που διαχωρίζει το αίτιο με το αιτιατό, δεν θα περάσει. Γιατί θα δώσει ένα πρόκριμα στη Χρυσή Αυγή για να κάνει επάνοδο στο πολιτικό προσκήνιο”.

Ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου Μαρσέλ Σολομών “Στόχος μας είναι να ενημερώνονται οι νέοι, ώστε να αναπτύξουν αντισώματα για να μην επικρατήσει ποτέ ξανά ο ναζισμός και ο φασισμός.  Το μέλλον μας είναι η νέα γενιά.
Πρόσθεσε ότι υπάρχει αντίσταση κατά των φαινομένων φασισμού, ρατσισμού και ξενοφοβίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως έχουν αντιμετωπιστεί πλήρως.  “Βλέπουμε και σήμερα ότι υπάρχουν πολλές βίαιες ενέργειες σε εβραϊκές συναγωγές και τρομοκρατικές ενέργειες στην Ευρώπη” σημείωσε.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός τόνισε σε δήλωσή του ότι η ιστορική μνήμη είναι το μόνο που μπορεί να σώσει την ανθρωπότητα. “Η κοινωνία που δεν γνωρίζει την ιστορία της, μοιάζει με άτομο αμνησιακό. Η κοινωνία που έχει στρεβλή εικόνα για την ιστορία της μοιάζει με άτομο ψυχοπαθές.  Σήμερα που υπάρχουν αναδυόμενοι κίνδυνοι σε όλο τον κόσμο αλλά και στην περιοχή μας, η ιστορική μνήμη χρειάζεται για να μην ξαναζήσουμε την ιστορία μας αλλά να μπορέσουμε να θωρακίσουμε το έθνος, την πατρίδα μας και τον κόσμο.

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος επισήμανε ότι το Ολοκαύτωμα είναι ένα γεγονός που σημάδεψε την ιστορία όλου του κόσμου και που οφείλεται σε μια ναζιστική άποψη ότι όλοι οι άνθρωποι δεν είναι ίσοι μεταξύ τους.  “Έχει μεγάλη σημασία να θυμόμαστε τέτοια τραγικά γεγονότα για να μην τα ξαναζήσουμε.  Δυστυχώς υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για να οδηγούν σε διχασμούς, να ξεχωρίζουν τους ανθρώπους.
Στον τόπο μας,  ο προκάτοχός μας Ιωακείμ έσωσε τα περισσότερα μέλη της εβραϊκής κοινότητας του Βόλου, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος συνέχισε να έχει μια συνεργασία και συμβολή και στα χνάρια αυτών συνεχίζουμε και εμείς.

Αναφέρθηκε επίσης σε πρόταση προς την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου για μία διεθνή συνάντηση  με δύο μέρη, στην Ευρώπη και την Αμερική, όπου θρησκευτικοί ηγέτες θα συζητήσουν τί πρέπει να γίνει να αποφευχθεί στο μέλλον ένα Ολοκαύτωμα. Το αποτέλεσμα των συναντήσεων θα κατασταλάξει στη Σχολή της Χάλκης, υπό τον Οικουμενικό Πατριάρχη, προκειμένου να δοθούν τα πορίσματα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το