Τοπικά

Ο Π. Σκοτινιώτης για την επίσκεψη στον Βόλο του Πατριάρχη Αλεξανδρείας 

Την ανάγκη αναθέρμανσης των σχέσεων με τον Αιγυπτιακό Ελληνισμό, υπογραμμίζει ο πρώην δήμαρχος Πάνος Σκοτινιώτης, με αφορμή τη σημερινή άφιξη στον Βόλο του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρου Β΄. Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του, οι φετινές εκδηλώσεις της Ναυτικής Εβδομάδας θα μπορούσαν να αποτελέσουν το έναυσμα για την αναθέρμανση, σε νέες πια βάσεις και με νέο περιεχόμενο, των ιστορικών σχέσεων της περιοχής μας, και ιδιαίτερα του Πηλίου, με τον Αιγυπτιακό Ελληνισμό και τη φίλη χώρα της Αιγύπτου, καθώς και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου”.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Εξαιρετική η επιλογή να είναι φέτος τιμώμενη πόλη στις εκδηλώσεις της Ναυτικής Εβδομάδας η Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, και μεγάλο γεγονός για την πόλη και την περιοχή μας η παρουσία του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρου Β΄.
Αισθάνομαι την ανάγκη και για ένα δικό μου θερμό καλωσόρισμα στον Πατριάρχη, γυρίζοντας 19 χρόνια πίσω.
Ήταν Ιούνιος του 2001, όταν ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας οργανώσαμε, σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, τις τριήμερες εκδηλώσεις «Αχιλλοπούλεια 2001», τιμώντας τους ευεργέτες Ευάγγελο και Σοφοκλή Αχιλλόπουλους και, στο όνομα αυτών, όλους τους συμπατριώτες μας, οι οποίοι έζησαν και πρόκοψαν στην Αίγυπτο, χωρίς να ξεχάσουν ποτέ την ιδιαίτερη πατρίδα τους. Παρών στις εκδηλώσεις εκείνες, μαζί με τον Πρέσβη της Αιγύπτου, διπλωμάτες, 150 μέλη της Ελληνικής Κοινότητας του Καΐρου, εκπροσώπους του Αιγυπτιακού τύπου και άλλους επίσημους προσκεκλημένους, ο αείμνηστος Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πέτρος. Και μαζί του, ο τότε Μητροπολίτης Καμερούν και νυν Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τις συναρπαστικές αφηγήσεις του για τα βιώματά του από το Καμερούν και συνολικά την Αφρική.
Οι εκδηλώσεις «Αχιλλοπούλεια 2001» συνεχίστηκαν τον Νοέμβριο στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια. Και έβαλαν τις βάσεις για την πολύπλευρη ανάπτυξη των σχέσεων της Μαγνησίας με τον Απόδημο Ελληνισμό, αλλά και για να ανοίξουν ακόμη περισσότερο οι διεθνείς ορίζοντες της περιοχής μας, ξεκινώντας από τον Ελληνισμό της Αιγύπτου. Με αυτή την αντίληψη πραγματοποιήθηκε και το Α΄ Συνέδριο των Αποδήμων Μαγνησιωτών, τον Ιούλιο του 2001, το οποίο κατέληξε στη δημιουργία του Παγκόσμιου Σωματείου «Κοινόν των Μαγνήτων», που συνεχίζει την πολύπλευρη δράση του.
Τα «Αχιλλοπούλεια» έδειξαν τα επόμενα χρόνια ότι μπορούν να εξελιχθούν σε δυναμικό θεσμό, ωστόσο εδώ και κάποια χρόνια έχουν ατονήσει.
Οι φετινές εκδηλώσεις της Ναυτικής Εβδομάδας θα μπορούσαν να αποτελέσουν το έναυσμα για την αναθέρμανση, σε νέες πια βάσεις και με νέο περιεχόμενο, των ιστορικών σχέσεων της περιοχής μας, και ιδιαίτερα του Πηλίου, με τον Αιγυπτιακό Ελληνισμό και τη φίλη χώρα της Αιγύπτου, καθώς και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το