Τοπικά

Ο οικονομολόγος Χρήστος Μόσιος επέστρεψε στον Βόλο και στράφηκε στην παραγωγή αρώνιας και αμυγδάλων

Το ημερολόγιο έδειχνε 15 Ιουνίου 2018, όταν ο Χρήστος Μόσιος αποφάσισε να γυρίσει σελίδα στη ζωή του. Ο 38χρονος οικονομολόγος άφησε τη Θεσσαλονίκη και τη θέση του σε μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία και επέστρεψε στον Βόλο. Αποφάσισε να ασχοληθεί με τη γη και συγκεκριμένα την καλλιέργεια αρώνιας και αμυγδάλου, εξάγοντας μάλιστα σημαντικό μέρος της παραγωγής του.

Προτού ακόμη κλείσει έναν χρόνο από την επιστροφή στη γενέτειρά του, ο Χρήστος Μόσιος εμπνέει με το παράδειγμά του και την τόλμη του, αφού εν μέσω οικονομικής κρίσης εμπιστεύτηκε τη δημιουργικότητά του και επέλεξε να καλλιεργήσει δύο προϊόντα με υψηλά διατροφικά οφέλη στα πατρογονικά κτήματά του στο Σέσκλο απ’ όπου κατάγεται. Έστησε μία επιτυχημένη οικογενειακή επιχείρηση, την οποία δεν παύει στιγμή να εξελίσσει, ενώ αναζητά διαρκώς νέους τρόπους για να εδραιωθεί όχι μόνο στην εγχώρια αγορά, αλλά και στο εξωτερικό, μεταποιώντας και τυποποιώντας ο ίδιος τα προϊόντα του.
Ο διορατικός Βολιώτης έχει κάθε λόγο να εμφανίζεται δικαιωμένος για την επιλογή του. «Δεν μετανιώνω δευτερόλεπτο, για την επιστροφή μου στον Βόλο, αν και ακόμη έχω να διανύσω αρκετό δρόμο μπροστά μου. Όμως, η επαφή μου και μόνο με τη φύση με κάνει καλύτερο άνθρωπο», εξομολογήθηκε χαμογελώντας.
Η ζωή του Χρήστου Μόσιου θα μπορούσε να έχει πάρει διαφορετική τροπή, μετά το πέρας των σπουδών του στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας: «Μετά τον στρατό επέστρεψα στη Θεσσαλονίκη. Η πρώτη μου δουλειά ήταν σε μία κατασκευαστική εταιρεία από το 2008 μέχρι το 2011. Υπεύθυνος πωλήσεων μάρκετινγκ. Αρχικά τα σχέδια μου ήταν να ασχοληθώ με την οικοδομή. Η μικρότερη αδερφή μου σπούδασε αρχιτέκτονας, ενώ ο πατέρας μου ήταν εργολάβος. Θέλαμε να κάνουμε κάτι οικογενειακώς, αλλά η κρίση ανέτρεψε τα πάντα κι αυτή η σκέψη έμεινε ανεφάρμοστη. Όταν είδα τα πράγματα να δυσκολεύουν στον κατασκευαστικό κλάδο, μεταπήδησα στον φαρμακευτικό. Το 2011 προσλήφθηκα σε γνωστή φαρμακοβιομηχανία, πάλι στο κομμάτι των πωλήσεων στη Βόρεια Ελλάδα, μέχρι που το περσινό καλοκαίρι άφησα τη θέση μου έπειτα από επτά χρόνια συνεργασίας και γύρισα στον Βόλο. Τότε, όταν μπήκα στη διαδικασία για το τι θα μπορούσα να κάνω, υπήρχε και η εναλλακτική λύση να φύγω στο εξωτερικό. Η αδερφή μου ζει και εργάζεται πολλά χρόνια στο Λονδίνο. Κάλλιστα θα μπορούσα να βρω επίσης μια καλή δουλειά στην Αγγλία, έχοντας άλλωστε σημαντική εμπειρία από τις προηγούμενες δουλειές μου. Πιστεύω όμως στον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση και την εμπορία των προϊόντων. Έχουμε ευλογημένη γη, αλλά δεν την αξιοποιούμε όπως πρέπει».


Με τη σκέψη της ενασχόλησης με τη γη να μην τον εγκαταλείπει, πριν από έξι χρόνια έκανε το πρώτο βήμα για την υλοποίηση του στόχου του: «Το 2013 με τον πατέρα μου φυτέψαμε νέες αμυγδαλιές. Ξεκινήσαμε από το μηδέν, αλλά τα δέντρα πλέον έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Όσο ήμουν Θεσσαλονίκη επισκεπτόμουν τον Βόλο πολύ συχνά, ενώ όταν το 2015 έβαλα και αρώνια, ερχόμουν κάθε Σαββατοκύριακο. Με τις αμυγδαλιές, μπήκε το νερό στο αυλάκι. Όμως τότε έμεινε ανεκμετάλλευτο ένα δεύτερο κομμάτι γης. Σκεφτόμουν τι θα το έκανα μαζί με έναν εξάδελφό μου, τον Σπύρο Γκάγκα και μας ήρθε η ιδέα να ασχοληθούμε με την αρώνια».

Η επιλογή του συγκεκριμένου φυτού δεν ήρθε τυχαία για τον Χρήστο Μόσιο. Άλλωστε, η αρώνια είναι φαρμακευτικό φυτό και χάρη στη χημική σύσταση των καρπών της προσφέρει αναρίθμητα οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό: «Θέλαμε κάτι καινοτόμο και κυρίως μου κίνησαν το ενδιαφέρον οι πολλές φαρμακευτικές και ευεργετικές ιδιότητες που έχει. Είναι απίστευτες. Μιλάμε για θαυματουργό φρούτο. Κάνει απίστευτα καλά στον ανθρώπινο οργανισμό. Πέρα από τις βιταμίνες, έχει τρομερές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, 277 στο σύνολο».
Η καλλιεργητική φροντίδα της αρώνιας απαιτεί μεγάλη φροντίδα. «Έχει απαιτήσεις η καλλιέργεια, δεν είναι εύκολο φυτό. Θέλει φροντίδα, να αφιερώσεις χρόνο. Σε γενικές γραμμές, η περιοχή μας ενδείκνυται για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια. Βέβαια προτού κάποιος προχωρήσει στη φύτευση, θα πρέπει να κάνει μία ανάλυση εδάφους. Να ελέγξει ότι μπορεί να ευδοκιμήσει η αρώνια», είπε, για να συμπληρώσει: «Κι εγώ στην αρχή δεν γνώριζα πολλά. Όμως, με βοήθησε πολύ ο Δημήτρης Γεωργιάδης, καλλιεργητής αρώνιας στη Λίμνη Κερκίνης. Με υποδέχθηκε εγκάρδια όλες τις φορές που τον επισκέφτηκα. Μου μετέφερε απλόχερα όλες τις γνώσεις του και τον ευχαριστώ γι’ αυτό. Διατηρούμε ακόμη επαφή έχοντας πολύ καλή σχέση. Οτιδήποτε χρειαστώ, με βοηθά μέχρι σήμερα».


Η συγκομιδή του πολύτιμου καρπού ξεκινά κάθε Αύγουστο: «Διαρκεί από τον Δεκαπενταύγουστο μέχρι τέλη Σεπτέμβρη περίπου. Πέρυσι διέθεσα την αρώνια σε μορφή φρέσκου καρπού, που μπορεί να καταναλωθεί άμεσα, αλλά και σε μορφή κατεψυγμένου. Επίσης έκανα βιολογικό χυμό από αρώνια 100% χωρίς συντηρητικά και ζάχαρη. Έχω φτιάξει επίσης τσάι, αλλά και πούδρα από αρώνια. Μία σκόνη που μπορείς να την προσθέσεις στα φαγητά, σαν συστατικό εμπλουτισμού των τροφίμων».
Ο Χρήστος Μόσιος ρίχνει εξίσου μεγάλο βάρος και στις αμυγδαλιές που καλλιεργεί: «Πέρα από την αρώνια, έχω και τα αμύγδαλα. Πήρα την πρώτη σοδειά από αμύγδαλα το προηγούμενο καλοκαίρι και αμέσως άρχισα να σκέφτομαι τι θα έκανα την παραγωγή. Έτσι, εκτός από τα ωμά αμύγδαλα που διαθέτω, δίνω και ψημένα με μία παλιά, παραδοσιακή συνταγή, στην οποία κατέληξα έπειτα από αρκετούς πειραματισμούς. Είναι αρκετά χρονοβόρα, αλλά έχει εξαιρετικό αποτέλεσμα. Στα αλατισμένα βάζω αλάτι Μεσολογγίου, που «δένει» με τους καρπούς και κάνει τη διαφορά. Στην πορεία θα κάνω κι άλλα προϊόντα αμυγδάλου. Όμως και με την αρώνια φέτος θα δοκιμάσουμε επιπλέον πράγματα. Για παράδειγμα, υπάρχει ζήτηση στο εξωτερικό για χυμό αρώνιας με μείξη άλλων φαρμακευτικών φυτών. Το δουλεύω να βρω την κατάλληλη συνταγή».


Παράγοντας τις πρώτες ύλες, επισημαίνει ότι ο μόνος τρόπος για να επεκταθεί περαιτέρω, είναι να αναλάβει ο ίδιος τη μεταποίηση και τυποποίηση: «Τώρα είμαι στη φάση να ξεκινήσω άμεσα ένα εργαστήριο, όπου θα μεταποιώ και θα τυποποιώ τα προϊόντα. Το εργαστήριο θα με βοηθήσει στην καλύτερη διοχέτευση εκτός ελληνικών συνόρων. Προς το παρόν εξάγω στην Αγγλία. Παράλληλα αυτή την περίοδο φτιάχνεται το brand και το λογότυπο, καθώς και η νέα συσκευασία, ώστε να μπορέσω να διεισδύσω στις αγορές του εξωτερικού. Ποιότητα υπάρχει, αλλά χρειάζονται και άλλα πράγματα. Το μότο μου είναι το εξής: Καλλιεργώ, έχω την πρώτη ύλη, μεταποιώ, συσκευάζω με το δικό μου brand, προχωράω και εμπορεύομαι. Προτού ξεκινήσω είχα φτιάξει ένα πλάνο στο μυαλό μου, για το πώς θα κινηθώ. Είχα προγραμματίσει τα επόμενα βήματα και επικεντρώνομαι σε όσα σκέφτομαι».
Κι ένα δείγμα της αποφασιστικότητάς του να πετύχει στον δρόμο που επέλεξε να ακολουθήσει; Τα μαθήματα αραβικής γλώσσας που κάνει τα τελευταία χρόνια, αφού πέρα από τα πλάνα του για εξαγωγές στη «Γηραιά ήπειρο», δεν παύει να… κρυφοκοιτάζει και το εμπόριο με αραβικές χώρες. «Οι περισσότερες ελληνικές εταιρείες εξάγουν Ευρώπη και κυρίως στη Γερμανία. Είπα, λοιπόν, στον εαυτό μου: «Μήπως να σκεφτώ μία άλλη αγορά;». Γι’ αυτό και μαθαίνω αραβικά, που θεωρώ από τις πιο δύσκολες γλώσσες στον κόσμο. Όμως, όταν έχεις θέληση, τα πάντα γίνονται».
* Το τηλέφωνο επικοινωνίας του Χρήστου Μόσιου είναι 6942290498.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το