Οικονομία

Ο οδικός χάρτης της ελληνικής οικονομίας μέχρι τον Δεκέμβριο. Τι περιμένουμε

greece_1

Ανηφορικό δρόμο με τη διαδρομή να κράτα τουλάχιστον τέσσερις μήνες έχει να διανύσει η κυβέρνηση. Πρώτος σταθμός το άτυπο Eurogroup, την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, στην Μπρατισλάβα, όπου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα πιάσουν και πάλι το νήμα από εκεί που το άφησαν οι τέσσερις επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών

Τελευταίος σταθμός μάλλον άγνωστος. Η κυβέρνηση θα ήθελε να είναι η Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις 15-16 Δεκεμβρίου ή τουλάχιστον λίγες μέρες αργότερα, έχοντας κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση από τους δανειστές.

Το χρονοδιάγραμμα ωστόσο είναι ιδιαίτερα μακρύ και κρίσιμο καθώς σε αυτό το διάστημα θα μεσολαβήσουν μια σειρά από σημαντικές διαπραγματεύσεις, επαφές, συνεδριάσεις, εκθέσεις, ακόμα και εκλογικές αναμετρήσεις και δημοψηφίσματα.

Το πρόγραμμα θα μπορούσε κανείς να πει ότι δεν διαφέρει πολύ σε σχέση με αυτό της περασμένης άνοιξης το οποίο κατέληγε σε μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση στην Ισπανία και ακόμα ένα πιο κρίσιμο δημοψήφισμα στην Μεγάλη Βρετανία. Παρόλα αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι σε αντίθεση με την περασμένη άνοιξη όπου οι θεσμοί επιθυμούσαν να έχουν το τοπίο καθαρό από το Ελληνικό ζήτημα και να αποφύγουν ακόμα ένα «θερμό» Ελληνικό καλοκαίρι, τώρα βασικοί παίχτες ίσως και να επιθυμούν να διατηρήσουν ανοιχτή την Ελληνική αξιολόγηση και σε εκκρεμότητα τη διευθέτηση του Ελληνικού χρέους.

Για παράδειγμα στο Βερολίνο είναι αρκετοί αυτοί που βρίσκονται στο περιβάλλον του σκληρού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και εκτιμούν ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία απόφαση για το Ελληνικό ζήτημα έως το τέλος του 2016 εν όψει της εκλογικής μάχης στη Γερμανία.

Αντίστοιχα αρκετοί είναι και αυτοί που εκτιμούν ότι οι όποιες αποφάσεις του ΔΝΤ για την παραμονή του ή όχι στο Ελληνικό πρόγραμμα δεν θα πρέπει να ληφθούν πριν τις 8 Νοεμβρίου και τη διεξαγωγή των εκλογών στις ΗΠΑ. Και αυτό γιατί θεωρούν ότι σε περίπτωση που επικρατήσει ο Ντόναλτ Τράμπ το Ταμείο θα αναγκαστεί να αλλάξει πολιτική, γεγονός που θα το οδηγήσει είτε στην αυστηροποίηση της στάσης του απέναντι στο Ελληνικό πρόγραμμα, είτε ακόμα και στην οριστική αποχώρηση του.

Μέχρι τότε βέβαια η Αθήνα θα πρέπει να έχει υποδεχθεί τουλάχιστον δύο φορές τους ελεγκτές. Η πρώτη θα γίνει σε μερικές ημέρες (περί τις 12 Σεπτεμβρίου) και θα αφορά την παρακολούθηση της υλοποίησης των 15 προαπαιτούμενων δράσεων, προκειμένου να εκταμιευτεί η υποδόση των 2,8 δισ ευρώ. Η δεύτερη υποδοχή η Ελληνική πλευρά προσδοκά να γίνει μέσα στον Οκτώβριο προκειμένου να ξεκινήσουν και επίσημα οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος.

Η ημερομηνία επιστροφής των ελεγκτών θα κριθεί από το χρόνο που θα υλοποιηθούν οι 15 προαπαιτούμενες δράσεις και αναμένεται να αποφασιστεί είτε στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 10 Οκτωβρίου, είτε μερικές ημέρες αργότερα.

Το κρίσιμο ραντεβού ωστόσο για την Ελληνική Οικονομία θα διεξαχθεί λίγες ημέρες πριν το Eurogroup του Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο. Η σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον από τις 7 έως τις 9 Οκτωβρίου θεωρείται από όλες τις πλευρές ως το σημείο που θα κρίνει την πορεία του Ελληνικού ζητήματος.

Στις αίθουσες και τους διαδρόμους του Ταμείου θα είναι μαζεμένοι όλοι όσοι μπορούν να κρίνουν την τύχη της Ελληνικής Οικονομίας. Πολιτικοί, αξιωματούχοι των θεσμών, τραπεζίτες και οικονομικοί παράγοντες θα βρίσκονται για τρεις ημέρες στον ίδιο χώρο και μεταξύ άλλων θα διασταυρώσουν τα βέλη τους σχετικά με τις προθέσεις που έχουν για την Ελλάδα.

Παράγοντες που γνωρίζουν καλά αυτές τις συναντήσεις εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα έχει μια τεράστια ευκαιρία να «βάλει σε τροχιά» το ζήτημα του χρέους, αλλά και το χρόνο ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης. Προφανώς οι αποφάσεις δεν θα ληφθούν από το Ελληνικό οικονομικό επιτελείο, καθώς εκεί θα βρίσκονται όλοι οι παράγοντες που μετέχουν στο λεγόμενο «Ουάσιγκτον Γκρούπ», το οποίο έκρινε στην προηγούμενη σύνοδο του ΔΝΤ την τύχη της διαπραγμάτευσης, εν τη απουσία του Έλληνα υπουργού οικονομικών.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον, έχοντας καταθέσει μόλις μερικές ημέρες πριν (3 Οκτωβρίου) το προσχέδιο του προϋπολογισμού και περιμένοντας την τελική έγκριση των δανειστών προκειμένου να καταθέσει εντός του Οκτωβρίου και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας. Δεδομένο πλέον ότι οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2018 θα είναι 3,5%, καθώς η κυβέρνηση έχασε τη μάχη για τη μείωση τους και κέρδισε μόνο έναν «αστερίσκο» ο οποίος θα αναφέρει ότι το πλεόνασμα θα αναθεωρηθεί εφόσον αλλάξουν τα δεδομένα της Οικονομίας.

Αμέσως μετά η Ελλάδα θα έχει να περιμένει τρεις κρίσιμες εκθέσεις για την πορεία της Οικονομίας, οι οποίες αναμένεται να δουν το φως της δημοσιότητας από τα μέσα Οκτωβρίου έως το τέλος του χρόνου. Η μόνη σίγουρη ημερομηνία είναι η 21η Οκτωβρίου όπου η Eurostat θα δημοσιοποιήσει τα στοιχεία για το έλλειμμα. Κρισιμότερες όμως θα είναι οι άλλες δύο εκθέσεις όπου η ημερομηνία δημοσιοποίησης τους θα κριθεί και από τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης θα πρέπει μέχρι το τέλος του χρόνου και εφόσον έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δανειστών και σε δεύτερο πλάνο και της Ελληνικής πλευράς να δημοσιοποιήσει την πρόταση του για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα διευθέτησης του Ελληνικού χρέους.

Την ίδια περίοδο ή και λίγο αργότερα το ΔΝΤ θα πρέπει να δημοσιοποιήσει τη δική του έκθεση σχετικά με την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας, η οποία θα βασιστεί και στην επισκόπηση των στοιχείων που θα κάνουν τα τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ στην Αθήνα από τις 19 Σεπτεμβρίου στη βάση του άρθρου 4 του καταστατικού του Ταμείου.

Το πρόγραμμα προφανώς περιλαμβάνει και άλλους μικρότερους σταθμούς, ενώ αρκετά θα είναι τα κρίσιμα ραντεβού που θα προκύψουν στην πορεία και δεν υπάρχουν ακόμα στην ατζέντα, ωστόσο το υπόλοιπο 2016 φαίνεται ότι κρύβει πολλές παγίδες στον σίγουρα αναφορικό δρόμο μέχρι το τέλος του χρόνου.

Πηγή: huffingtonpost.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το