Αθλητισμός

Ο Ο.Υ.Κ. γίνεται… Βόλος και αλλάζει τα δεδομένα – Το νέο εγχείρημα στο πόλο αναλύει στη «Θ» ο Τάσος Μαρινάγης

Νέα δεδομένα προκύπτουν στην βολιώτικη υδατοσφαίριση. Ο Ο.Υ.Κ. αλλάζει την ονομασία του σε «Βόλος» και επιδιώκει να συσπειρώσει όλες τις δυνάμεις του αθλήματος στην πόλη μας. Το όλο εγχείρημα αναλύει σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «Θ» ο πρόεδρος του συλλόγου Τάσος Μαρινάγης.
«Βόλος Υδατοσφαίριση-Κολύμβηση» θα είναι πλέον η επίσημη ονομασία του συλλόγου, όπως δήλωσε ο κ. Μαρινάγης που δεν έκρυψε πως όνειρό του είναι να ξαναδεί στην πόλη μία ομάδα που θα παίζει στην Α1 έχοντας στο ρόστερ της ντόπιους αθλητές. Εξάλλου, ήταν και ο ίδιος μέλος του Ν.Ο. Βόλου που το κατάφερε αυτό τις δεκαετίες του ’70 και του ’80.
Με την τωρινή του ιδιότητα, ως προέδρου του συλλόγου, ο Τάσος Μαρινάγης αποκάλυψε πως νέος προπονητής της ανδρικής ομάδας αναλαμβάνει ο Δημήτρης Μπλάνας, ο άνθρωπος που το 2010 ανέλαβε το «τιμόνι» της Νίκης στη Δ’ Εθνική και οκτώ χρόνια αργότερα την οδήγησε στον… προθάλαμο της Α1, ενώ πέρυσι είχε μία πετυχημένη πορεία με τον Ν.Ο. Λάρισας στην Α2. Επίσης, στις ομάδες των γυναικών παραμένει ο Ζαφείρης Μαρινάγης. Αναλυτικά, η συνέντευξη:

Μετά από 19 χρόνια κλείνει το κεφάλαιο «Ο.Υ.Κ.» και ανοίγει ένα άλλο. Μπορείτε να μας κάνετε μια σύντομη αναδρομή των πεπραγμένων του ομίλου;
Ο Ο.Υ.Κ. ιδρύθηκε το 2000 και έκανε μία αξιοπρόσεκτη πορεία στο χώρο της υδατοσφαίρισης. Η πορεία του ήταν ανοδική. Η ανδρική ομάδα έφτασε μέχρι την Α2 κατηγορία και πλέον μετρά 11 συμμετοχές σε αυτή.
Εξ αρχής είχαμε δώσει βαρύτητα στις υποδομές μας. Μάλιστα καταφέραμε να καμαρώσουμε πάνω από 10 παίκτες μας σε Εθνικά συγκροτήματα. Θέλαμε να ξεκινήσουμε μία διαδικασία από το βάθος και όχι επιφανειακά όπως γίνεται στις περισσότερες περιπτώσεις, που καταλήγουν να αποτελούν απλά… πυροτεχνήματα.
Έχουμε να επιδείξουμε ένα μετάλλιο σε Πανελλήνιο πρωτάθλημα (σ.σ. το χάλκινο στους Παίδες το 2009) και αμέτρητες παρουσίες σε τελικές φάσεις από όλες τις ηλικιακές ομάδες μας, ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια. Και αυτό δεν ήταν απλή υπόθεση για ένα σωματείο της Περιφέρειας. Ανταγωνιστήκαμε ομάδες του κέντρου και πάντα παλεύαμε όλα τα παιχνίδια. Με τη δημιουργία και άλλων ομάδων το σύστημα των υποδομών κάπου υποχώρησε διότι υπήρξε καταμερισμός των δυνάμεων…

Οι αλλαγές στον σύλλογο ξεκίνησαν από την περσινή χρονιά…
Πράγματι, έγιναν κάποιες σημαντικές αλλαγές. Όλα ξεκίνησαν από κάποιες εσωτερικές διαδικασίες της Νίκης. Αρκετοί γονείς επέλεξαν να φέρουν τα παιδιά τους στον Ο.Υ.Κ. Περίπου 70 είναι οι αθλητές που ήρθαν στον σύλλογό μας, μαζί με μέλη της διοικούσας επιτροπής πόλο της Νίκης. Αυτό «τόνωσε» το σωματείο μας τόσο στο αθλητικό κομμάτι, όσο και στο διοικητικό.
Από την πλευρά μας αμέσως προκηρύξαμε εκλογές και έτσι το συμβούλιό μας εμπλουτίστηκε με τους προερχόμενους από τη Νίκη παράγοντες σε ένα ποσοστό περίπου 30%. Αυτή τη συνένωση δυνάμεων διαπιστώσαμε πόσο ωφέλιμη ήταν και στον αγωνιστικό τομέα, όπου έξι ομάδες μας μετείχαν φέτος σε τελικές φάσεις ηλικιακών πρωταθλημάτων.
Επίσης, μετά από καιρό είχαμε και κλήσεις αθλητών μας σε κλιμάκια των Εθνικών ομάδων. Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να σημειώσω ότι η Τζιάνη, ο Μπομπός και ο Βλιώρας θα έπρεπε να βρίσκονται στις Εθνικές. Έχουν αδικηθεί κατάφωρα από αυτούς που κάνουν τις τελικές επιλογές.

Από αυτό το καλοκαίρι ο Ο.Υ.Κ. μετονομάζεται σε «Βόλος». Για ποιο λόγο γίνεται αυτό;
Υλοποιούμε μία προφορική συμφωνία που κάναμε πέρυσι με τους ανθρώπους που ήταν στη Νίκη και ήλθαν σε εμάς. Δώσαμε τα χέρια και είπαμε να τηρήσουμε διαδικασίες συνένωσης, χωρίς φυσικά να υπάρχει στην ουσία κάποια συνένωση με άλλο σωματείο. Γι’ αυτό και κάναμε τις εκλογές, ενώ προχωρούμε και στην αλλαγή ονομασίας του συλλόγου.
Η νέα ονομασία αποφασίσαμε να είναι «Βόλος Υδατοσφαίριση-Κολύμβηση». Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνονται οι διαδικασίες που αφορούν την Κολυμβητική Ομοσπονδία και προχωρούμε με αυτές της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Πιστεύω ότι μέχρι να αρχίσουν τα πρωταθλήματα θα έχουμε την καινούργια μας ονομασία.

Ποιος είναι ο στόχος που έχετε θέσει γι’ αυτό το νέο εγχείρημα;
Πραγματικά πιστεύω ότι ο υγιής ανταγωνισμός βοηθά. Όμως όπως έχουμε δει όλα αυτά τα χρόνια, εδώ στον Βόλο δεν ισχύει αυτό. Στο ποδόσφαιρο, στο μπάσκετ και φυσικά στο άθλημα που μας ενδιαφέρει, δηλαδή το πόλο, ο ανταγωνισμός με τον τρόπο που γίνεται δεν είναι υγιής. Αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη του αθλήματος. Τώρα στο πόλο έχουμε μία ευκαιρία να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας για το κοινό -θέλω να πιστεύω- όραμα που δεν είναι άλλο από μία ομάδα που θα έχει μόνιμη θέση στην Α1 και θα απαρτίζεται από Βολιώτες παίκτες.
Το έχω ζήσει την δεκαετία του ’80 όταν είχαμε μία ομάδα στη μεγάλη κατηγορία που κυριαρχούσε. Τότε ο ΝΟΒΑ έπαιζε στα ίσα τους «μεγάλους» των Αθηνών και είχε στη σύνθεσή του μόνο Βολιώτες, αρκετοί εκ των οποίων στελέχωναν και τα Εθνικά συγκροτήματα.
Την τελευταία πενταετία το προσπαθήσαμε στον Ο.Υ.Κ. Το ρόστερ μας αποτελούταν στο 90% από Βολιώτες και αυτό φυσικά θα το συνεχίσουμε και τη νέα σεζόν. Θα υπάρξουν και ορισμένες προσθήκες για τις οποίες δεν θα ήθελα να αναφερθώ αυτή τη στιγμή.
Πάντως, με πολύ μεγάλη χαρά ανακοινώνω την πρόσληψη του Δημήτρη Μπλάνα στο «τιμόνι» της ανδρικής ομάδας, ενώ στην γυναικεία θα συνεχίσει ο Ζαφείρης Μαρινάγης. Με την έλευση του κ. Μπλάνα περιμένω ότι όλο το δυναμικό των Βολιωτών πολιστών θα συγκεντρωθεί στον σύλλογό μας.

Την περασμένη σεζόν είχαμε την παραμονή των Ανδρών στην Α2, την άνοδο των Γυναικών και την πρόκριση έξι ομάδων του συλλόγου σε τελικές φάσεις ηλικιακών πρωταθλημάτων. Κρίνετε θετικό τον απολογισμό αυτό;
Με την πολύτιμη συνεισφορά των ανθρώπων του Δήμου είχαμε στη διάθεσή μας δύο κολυμβητήρια για τις προπονήσεις και τους αγώνας μας. Οπότε δεν υπήρχε θέμα όσον αφορά τους χώρους.
Όμως το μεγάλο μας ντεζαβαντάζ ήταν ότι γεωγραφικά είμαστε στο κέντρο της Ελλάδας και οι περισσότερες ομάδες της κατηγορίας έχουν έδρα πολλά χιλιόμετρα μακριά μας. Ακόμη και για ένα φιλικό με αντίπαλο του επιπέδου μας έπρεπε να ταξιδεύουμε…
Αυτός είναι και ένας λόγος για την ανδρική μας ομάδα που τερμάτισε χαμηλά στην κανονική περίοδο. Όμως στα πλέι άουτ οι αθλητές μας έδειξαν την αξία τους. Στηριχθήκαμε στις δυνάμεις μας με παίκτες από την υποδομή μας και ήμασταν η μοναδική ομάδα χωρίς συμβόλαια, όταν άλλοι σύλλογοι χρειάστηκε να δαπανήσουν πολλές χιλιάδες ευρώ. Εμείς δεν είχαμε τη δυνατότητα ούτε τυρόπιτα να τους προσφέρουμε. Ελπίζω τη νέα περίοδο να μπορέσουμε να καλύψουμε κάποια από τα έξοδα προπόνησης των παικτών. Η εξασφάλιση της κατηγορίας ήταν ένας άθλος και αξίζουν σε όλα τα παιδιά πολλά συγχαρητήρια.
Το τμήμα των γυναικών τα πήγε πολύ καλά έστω και με μικρό ρόστερ. Θέλουμε και άλλα κορίτσια να έλθουν στις τάξεις μας και να μάθουν το ωραίο άθλημα της υδατοσφαίρισης. Έχουμε λίγα κορίτσια αυτή τη στιγμή, αλλά φέτος απέδειξαν ότι μπορούν να κάνουν θαύματα. Με πολλή προπόνηση, καλώς εννοούμενο τσαμπουκά και φυσικά με την καθοδήγηση του προπονητή έφεραν εξαιρετικά αποτελέσματα.
Εδώ πρέπει να τονίσω ότι ειδικά στο γυναικείο πόλο που οι ομάδες είναι λίγες Πανελλαδικά ο Βόλος δεν μπορεί να έχει πάνω από μία ομάδα. Αυτό το καταλαβαίνει ο οποιοσδήποτε που ασχολείται με το πόλο. Αν τα κορίτσια που ασχολούνται ήταν περισσότερα τότε θα μπορούσε να υπάρχει και δεύτερη ή και τρίτη ομάδα.

Το πρόβλημα με την προετοιμασία της ομάδας πώς σκοπεύετε να το λύσετε;
Αυτό δεν είναι απλή υπόθεση διότι υπάρχει δυσκολία στο κλείσιμο δυνατών φιλικών αγώνων. Πάντως, το ευχάριστο είναι πως έχουμε προτάσεις για κοινή προετοιμασία με ομάδες του εξωτερικού. Ήδη μας ζήτησε να έλθει στον Βόλο περίπου στα μέσα Οκτωβρίου ο «Ποσειδών» Αμβούργου. Πρόκειται για σύλλογο που ανέβηκε φέτος στην μεγάλη κατηγορία της Γερμανίας και έχει προπονητή τον πρώην πολίστα μας Ζαφείρη Χαλά. Επίσης, έχω μιλήσει με τον Έλληνα τεχνικό της ισραηλινής ASA Τελ Αβίβ, τον Μιχάλη Λαζαρίδη. Θέλει να φέρει στον Βόλο 80 αθλητές του συλλόγου του για προετοιμασία στο τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου.

Σε λίγες ημέρες αρχίζει στον Βόλο το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πόλο Νεανίδων. Μπορεί αυτή η διοργάνωση να προσελκύσει νέα παιδιά στο άθλημα;
Από το 2011 ο Βόλος έχει φιλοξενήσει τέσσερα παγκόσμια πρωταθλήματα σε Νέους Άνδρες και Νέες Γυναίκες. Φέτος έχουμε το ευρωπαϊκό των Νεανίδων και του χρόνου το παγκόσμιο Παίδων-Κορασίδων. Αυτές οι διοργανώσεις διαφημίζουν το άθλημα και φυσικά προσελκύουν νέα παιδιά. Είναι ό,τι καλύτερο για την υδατοσφαίριση του Βόλου. Φυσικά η σχέση είναι αμφίδρομη, αφού και ο Βόλος διαφημίζεται στο εξωτερικό. Η πόλη μας κερδίζει σε αθλητικό τουρισμό με τους ξένους που έρχονται και αφήνουν εδώ τα χρήματά τους. Ως Ο.Υ.Κ. και πλέον «Βόλος» μετέχουμε με εθελοντές σε όλα τα πρωταθλήματα που φιλοξενούνται στα κολυμβητήρια της πόλης. Το ίδιο φυσικά θα πράξουμε και στο ευρωπαϊκό των Νεανίδων που αρχίζει την προσεχή Κυριακή.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το