Τοπικά

Ο Νίκος Μαγγίτσης για τον θάνατο του Αντώνη Συκάρη – «Ήταν πολύ καλά προπονημένος ορειβάτης με δομημένη σκέψη»

Για έναν άνθρωπο με δομημένη σκέψη και πρόγραμμα, με τον οποίον είχε πολύ καλή συνεργασία σε οργανωτικά θέματα και θέματα προπόνησης, μιλά για τον Αντώνη Συκάρη, τον παγκοσμίου φήμης αλπινιστή – ορειβάτη, που έχασε τη ζωή του στο βουνό Νταουλαγκίρι, στην οροσειρά των Ιμαλαΐων, ο γνωστός Βολιώτης ορειβάτης Νίκος Μαγγίτσης.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΦΥΣΣΑ

Ο Νίκος Μαγγίτσης είχε επικοινωνία πριν από λίγες ημέρες με τον Αντώνη Συκάρη και όπως αναφέρει μιλώντας στη «Θ»: «Μίλησα μαζί του το Σάββατο στο messenger. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό ήταν να φτάσει στις 25 Απριλίου στην κορυφή και τελικά έφτασε στις 11 του μήνα. Ήταν ένας πολύ καλά προπονημένος ορειβάτης με δομημένη σκέψη. Ο σωστός προγραμματισμός είναι πάντα ένα στοιχείο που πρέπει να κοιτάμε».
Όπως συνεχίζει «Το 2019 βρεθήκαμε στο Έβερεστ. Μιλούσαμε για την τακτική της ανάβασης και ανταλλάξαμε πολλές πληροφορίες, όταν πήγε χειμερινή στο Κ2. Ήταν ένας δεκτικός άνθρωπος και ταυτόχρονα μετέδιδε και δεχόταν πράγματα. Είχαμε πολύ καλή επαφή και συνεργασία στα οργανωτικά θέματα προπόνησης. Βρεθήκαμε στον Όλυμπο 2-3 φορές και ανταλλάζαμε εμπειρίες».
Ο Νίκος Μαγγίτσης, έκανε λόγο για contrast συναισθημάτων. «Χθες (τη Δευτέρα) δίναμε συγχαρητήρια και σήμερα (χθες) λέγαμε συλλυπητήρια που δεν κατέβηκε».

H «νόσος των ορειβατών» μία από τις βασικές
αιτίες θανάτου του κορυφαίου ορειβάτη
Ο κορυφαίος Έλληνας ορειβάτης άφησε την τελευταία του πνοή στα 60 του χρόνια στο βουνό Νταουλαγκίρι, που ανήκει στην οροσειρά των Ιμαλαΐων, κατά την κατάβαση. Το περιστατικό συνέβη σε υψόμετρο 7.400 μ., πολύ κοντά στο camp3 στις 4 τα ξημερώματα ώρα Νεπάλ ύστερα από τεράστια σωματική και ψυχική προσπάθεια και έλλειψη πρόσθετου οξυγόνου, όπως αναφέρεται σε ανάρτηση στα social media, με την οποία έγινε γνωστός ο θάνατός του.
H νόσος των μεγάλων υψομέτρων ή όπως μερικοί λένε η «νόσος των ορειβατών» αποτέλεσε μία από τις βασικές αιτίες θανάτου του κορυφαίου ορειβάτη και είναι μία επικίνδυνη ασθένεια.
Ο 60χρονος πάλευε για ένα επίτευγμα που δεν είχε κάνει ποτέ ξανά κανένας Έλληνας.
Ο Αντώνης Συκάρης, μετρούσε 32 χρόνια εμπειρίας σε ορειβασία και αναρρίχηση. Ανέβηκε με επιτυχία 170 κορυφές στο εξωτερικό και πραγματοποίησε 66 ορειβατικές αποστολές σε 18 χώρες του κόσμου (Αλβανία, Αργεντινή, Γαλλία, Γεωργία, Ελβετία Θιβέτ, Ιράν, Ιταλία, Καναδάς, Κένυα, Κίνα, Κιργιστάν, Μαρόκο, Νεπάλ, Πακιστάν, Περού, Ρωσία, Τανζανία), πραγματοποιώντας 615 ορειβατικές και αναρριχητικές διαδρομές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Είναι ο μοναδικός Έλληνας που σκαρφάλωσε σε πέντε από τις 14 οκτάρες κορυφές της γης (Grand Slam) και ο μοναδικός Έλληνας που έλαβε μέρος στη διεθνή χειμερινή αποστολή στο Κ2 8.167μ. των Ιμαλάιων όπου σταμάτησε στα 7.500 μ. για λόγους υγείας.
Μόλις προχθές, είχε κάνει ανάρτηση χαρούμενος για την «κατάκτηση» της κορυφής του όρους Νταουλαγκίρι, στα 8.167 μέτρα. «Σας αγαπώ όλους». Με αυτές τις τρεις λέξεις έκλεινε την ανάρτησή του πριν από σχεδόν 24 ώρες, ο Αντώνης Συκάρης, ανακοινώνοντας την κατάκτηση της κορυφής του όρους Νταουλαγκίρι.
Ο κορυφαίος Έλληνας ορειβάτης έγραψε μια μέρα πριν φύγει από τη ζωή: «Σήμερα, 11 Απριλίου 2022, η ώρα 12:50-ώρα Νεπάλ βρίσκομαι στην κορυφή του Dhaulagiri 8.167 μέτρα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το