Πολιτισμός

Ο Νικόλας Αθανασάκης απαντά στο ερωτηματολόγιο του Proust “Οι νέοι απαξιούν την πολιτική και δεν ασχολούνται με αυτή”

Επιμέλεια
Μαίρη Τσακνάκη – Γαβαλά

Καλεσμένος μας σήμερα ο Νικόλας Αθανασάκης.

Καλώς ήρθες, Νικόλα, στο Ερωτηματολόγιο του Proust. Χαίρομαι ιδιαίτερα που είσαι σήμερα εδώ συνομιλητής μου. Σε ακούμε.
Κυρία Γαβαλά σας ευχαριστώ πολύ για την τιμητική σας πρόσκληση. Και εγώ επίσης χαίρομαι ιδιαιτέρως για αυτή τη συνομιλία.

Καταγωγή, παιδικά χρόνια, σπουδές.
Η καταγωγή μου είναι από τον Βόλο. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην όμορφη αυτή πόλη, περνώντας τα καλοκαίρια των παιδικών μου χρόνων στην Αγριά, όπου ο πατέρας μου διατηρούσε την οικογενειακή μας επιχείρηση και περνούσε εκεί το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας του. Ως παιδί υπήρξα μαθητής του 3ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου και στη συνέχεια μαθητής του 2ου Γυμνασίου και 2ου Λυκείου Βόλου αντίστοιχα.
Είχα την τύχη να σπουδάσω στο εξωτερικό και δη στην Αγγλία. Ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στα Οικονομικά και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων σε Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Μετά τις σπουδές εργάστηκα σε 2 μεγάλες εταιρείες στο εξωτερικό για να αποκτήσω καλύτερη επαγγελματική κατάρτιση, με στόχο την επιστροφή στον τόπο μου. Γυρνώντας φυσικά στην πατρίδα μου υπηρέτησα για 20 μήνες στην Πολεμική Αεροπορία πριν αναμειχθώ με την οικογενειακή επιχείρηση.

Καριέρα. Η συνέχεια της οικογενειακής βιομηχανίας.
Από το 1997 ανέλαβα την οικογενειακή επιχείρηση συνεχίζοντας μια παράδοση δεκαετιών στον τομέα της εξαγωγής της ελληνικής ελιάς. Η επιχείρηση εκσυγχρονίστηκε, μεταφέρθηκε σε νέες εγκαταστάσεις και γενικά είναι ένας τομέας που προωθεί ένα άριστο ελληνικό αγροτικό προϊόν στο εξωτερικό.

Επιτυχίες, οικογένεια ξεχωριστή. Έτσι δεν είναι;
Είμαι παντρεμένος με την Ιωάννα Καπετανιά, παιδοδοντίατρο, και έχουμε την ευτυχία να έχουμε 2 υπέροχες κόρες, η μεγάλη είναι μαθήτρια της Γ’ Γυμνασίου και η μικρή, μαθήτρια της Δ’ Δημοτικού.

Χόμπι;
Από την παιδική μου ηλικία ήμουν αθλητής του μπάσκετ και συμμετείχα σε πολλές τοπικές ομάδες σε αγωνιστικό επίπεδο. Τα σπορ πάντα κατέχουν ιδιαίτερο μέρος στην καρδιά μου και οι φίλοι μου το γνωρίζουν καλά αυτό. Επίσης, μου δίνει μεγάλη ευχαρίστηση να ταξιδεύω με την οικογένειά μου και καλούς μας φίλους.

Το μεράκι της πολιτικής; Χαίρομαι που το έχεις. Θα μας μιλήσεις γι’ αυτό;
Το μεράκι για την πολιτική το έχω από τα μαθητικά και φοιτητικά μου χρόνια, τότε που ασχολήθηκα με τη ΜΑΚΙ, την ΟΝΝΕΔ και τη ΔΑΠ στο Πανεπιστήμιο. Τα χρόνια εκείνα συνειδητοποίησα ότι η μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη είναι αυτή που έφερε τη χώρα στον ευρωπαϊκό δρόμο, που την ανέπτυξε και την κατέταξε μεταξύ των πρώτων στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Η παράταξη αυτή θέλει τη συμμετοχή όλων μας, αυτών δηλαδή που πιστεύουν στην ελεύθερη οικονομία και τη σωστή κοινωνική πρόνοια, ώστε να συνεχίσει το έργο της στον τόπο. Έργο που άλλες παρατάξεις πολέμησαν κατά καιρούς για να το υιοθετήσουν τελικά, όταν ανήλθαν στην εξουσία. Η φιλελεύθερη παράταξη είναι σταθερή στις απόψεις και τις πράξεις της, γι’ αυτό και παλεύω μέσα από τις τάξεις της όλα αυτά τα χρόνια.

Νέοι με ήθος και ευφυΐα, όπως εσύ, νομίζω πως έχουν καθήκον να ασχολούνται με τα κοινά.
Οι νέοι σήμερα απαξιούν την πολιτική και δεν ασχολούνται με αυτή. Άνθρωποι σοβαροί, πολυτάλαντοι, πτυχιούχοι, αδιαφορούν ή και αρνούνται να συμμετάσχουν στα κοινά. Διαφωνώ απόλυτα με αυτή τη λογική. Οι νέοι άνθρωποι οφείλουν να πειστούν να επιστρέψουν στην πολιτική και τα κοινά είτε αυτό λέγεται Δήμος, Περιφέρεια, κεντρική πολιτική σκηνή. Η αδιαφορία των ικανών ανθρώπων αφήνει χώρο σε άτομα που έχουν άλλους στόχους πέρα από το κοινό καλό.

Εσείς ως επιχειρηματίας, τι θα είχατε να πείτε για την οικονομική κατάσταση της πατρίδας μας, και όχι μόνο, μια που ασχολείστε και με εξαγωγές στο εξωτερικό.
Η οικονομική κατάσταση της πατρίδας μας σήμερα δεν είναι η καλύτερη δυνατή, καθώς μεσολάβησε μια δεκαετία οικονομικής κρίσης και μνημονίων και μια διετία πανδημίας και αντίστοιχης οικονομικής ύφεσης. Η παρούσα κυβέρνηση καλείται να βγάλει την κοινωνία από αυτή τη δωδεκαετία της κρίσης αλώβητη. Πιστεύω ότι τα πάει καλά. Σφάλματα γίνονται, αλλά διορθώνονται κι εδώ είμαστε εμείς να στηρίζουμε και να προτείνουμε λύσεις για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Υπομονή και βούληση χρειάζεται και όπως δείχνουν οι δείκτες της οικονομίας το τελευταίο εξάμηνο, η χώρα μας από το 2022, και με την παρέλευση της πανδημίας, θα επιστρέψει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, δημιουργώντας ευνοϊκότερο οικονομικό περιβάλλον για όλους τους πολίτες της.

Κύριε Αθανασάκη, σας ευχαριστώ πολύ.
Και εγώ σας ευχαριστώ, είμαι πάντα στη διάθεσή σας.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ξέφρενοι πανηγυρισμοί στην παραλία του Βόλου για τη νίκη του Ολυμπιακού – Οι «ερυθρόλευκοι» κατέκτησαν το Conference League (photos, video)

O Ολυμπιακός επικράτησε με 1-0 στην παράταση της Φιορεντίνα στον τελικό του Conference League στην…

30 Μαΐου 2024

Moana: Στη δημοσιότητα το teaser του νέου σίκουελ

Τα Walt Disney Animation Studios παρουσίασαν ένα νέο τρέιλερ για το «Moana 2», το σίκουελ…

29 Μαΐου 2024

Λαμία: Θέμα χρόνου τα εντάλματα για τη φωτιά στο εργοστάσιο με τα μολυσμένα γεύματα – Τα νέα ευρήματα

Δεν έχουν τέλος οι εξελίξεις στην υπόθεση με τη φωτιά που έκαψε ολοσχερώς το εργοστάσιο…

29 Μαΐου 2024

Παναγία Καταφυγιώτισσα: «Σφραγίστηκε» το εκκλησάκι που εικονογράφησε ο Μυταράς

Η Παναγία Καταφυγιώτισσα, το εκκλησάκι που φέρει τη σφραγίδα του σπουδαίου Έλληνα ζωγράφου, Δημήτρη Μυταρά,…

29 Μαΐου 2024

Πανίσχυρη ηλιακή καταιγίδα μπορεί να χτυπήσει τη Γη τα επόμενα 24ωρα

Μια πανίσχυρη ηλιακή καταιγίδα είναι πιθανόν να πλήξει τη Γη αυτήν την εβδομάδα, και προβλέπεται…

29 Μαΐου 2024

Πάτρα: Συγκλονίζει ο σύζυγος της 57χρονης hairstylist – Νέα στοιχεία για το γιατρό που τη χειρούργησε

Στη θλίψη έχει βυθιστεί η οικογένεια της 57χρονης hairstylist από την Πάτρα που πέθανε ξαφνικά…

29 Μαΐου 2024