Τοπικά

Ο νέος Ποινικός Κώδικας στέλνει «σπίτι του» τον Δημήτρη Κουφοντίνα

Δε σταματούν να εκπλήσσουν οι διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, καθώς κάθε ημέρα έρχονται στο φως τροποποιήσεις, που αφορούν πολύκροτες υποθέσεις, για τις οποίες και εξασφαλίζεται ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση.
Ειδικότερη περίπτωση η ποινική αντιμετώπιση της εκτέλεσης της ποινής των πολυϊσοβιτών, όπως στην περίπτωση της 17 Νοέμβρη.
Ο νέος Ποινικός Κώδικας δίνει τη δυνατότητα στα έγκλειστα μέλη της οργάνωσης, μετά την 1η Ιουλίου, να αιτηθούν την κατ’ οίκον έκτιση της ποινής τους.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 110 Α του νέου Ποινικού Κώδικα, όποιος εκτίει περισσότερες ποινές ισόβιας κάθειρξης μετά το 16ο έτος της έκτισης της ποινής του απολύεται με τον όρο του κατ’ οίκον περιορισμού.

Με δεδομένο, επομένως πως τα μέλη της 17 Ν ξεκίνησαν την εκτέλεση της ποινής τους το 2003, εντός του τρέχοντος έτους θα μπορούν να ζητήσουν την έξοδό τους από τη φυλακή.
Είναι δε άξιο προσοχής το γεγονός, ότι ουδεμία σημασία έχει η άσκηση ποινικής δίωξης για άλλο αδίκημα, αφού η κατ’ οίκον έκτιση δεν αποκλείεται γι’ αυτό τον λόγο, αλλά μόνον αν υπάρχει άλλη αμετάκλητη καταδίκη κατά τον χρόνο εκτέλεσης της ποινής. Σενάριο το οποίο απασχόλησε την κοινή γνώμη μετά την πρόταση της εισαγγελίας για την υπόθεση Κουφοντίνα.
Τέλος, σε κάθε περίπτωση στο νέο άρθρο 105 Β (παράγραφος 6) ορίζεται ότι ακόμα και για όσους έχουν πολλαπλές ισόβιες καθείρξεις, ο μέγιστος χρόνος παραμονής στη φυλακή είναι τα 25 έτη. Άρα στο άμεσο μέλλον τα μέλη της 17Ν θα είναι ελεύθερα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το