Τοπικά

Ο Ν.Πρίντζος στη συνάντηση του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων με τον Μάκη Βορίδη

Συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάκη Βορίδη, είχε χθες ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου-ΕΒΟΛ, κ. Νικήτας Πρίντζος.
Η ως άνω συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της επίσκεψης του Προεδρείου του ΣΑΣΟΕΕ στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Στον ΣΑΣΟΕΕ όπως είναι γνωστό, ο κ. Νικ. Πρίντζος είναι Αντιπρόεδρος, με Πρόεδρο τον πρώην Υπουργό κ. Αλέξανδρο Κοντό.
Ήταν μία άκρως εποικοδομητική και χρήσιμη συνάντηση, μεγάλης διάρκειας, στα πλαίσια της οποίας συζητήθηκαν πάρα πολλά θέματα που αφορούν τον Αγροτικό κόσμο της πατρίδας μας.
Πολύ διεξοδικά συζητήθηκε το θέμα της νέας ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική), το θέμα του κόστους παραγωγής αγροτικών προϊόντων, καθώς και άλλα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος.
Ο κ. Βορίδης ζήτησε από τον ΣΑΣΟΕΕ να αποτελεί εφεξής καθοριστικό σύμβουλο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Του ζήτησε, επιπρόσθετα, να υποβάλει προτάσεις και απόψεις ενόψει της ψήφισης του νέου Συνεταιριστικού νόμου ο οποίος κατά δέσμευσή του θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του προσεχούς εξαμήνου.
Με δεδομένα τον επείγοντα χαρακτήρα του ως άνω θέματος και τη δέσμευση του ΣΑΣΟΕΕ να υποβάλει τις προτάσεις του εντός του προσεχούς δεκαημέρου, άρχισε ήδη η επεξεργασία των προτάσεων τόσο από τη νομική υπηρεσία του ΣΑΣΟΕΕ, όσο και από το Προεδρείο αυτού.
Σε έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΑΣΟΕΕ το οποίο θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή, 02/08/2019, στο Βόλο, θα οριστικοποιηθούν οι προτάσεις για να κατατεθούν στον Υπουργό.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι ο κ. Βορίδης θα επισκεφθεί, όπως δήλωσε στον Πρόεδρο κ. Πρίντζο, πολύ σύντομα τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βόλου και τη Γαλακτοβιομηχανία ΕΒΟΛ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΑΣΟΕΕ:
“Με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη συναντήθηκε σήμερα το προεδρείο του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων & Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΑΣΟΕΕ), όπου συζητήθηκαν όλα τα καίρια θέματα τα οποία απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της χώρας.
Στη συνάντηση αυτή, η οποία έγινε μέσα σε πολύ καλό κλίμα, συμμετείχαν εκ μέρους του Συνδέσμου, ο πρόεδρος του ΣΑΣΟΕΕ κ. Αλέξανδρος Κοντός, οι αντιπρόεδροι κ.κ. Νικήτας Πρίντζος και Διονύσης Κακολύρης, ο γενικός γραμματέας κ. Γιώργος Κατσούλης, ο ταμίας κ. Διονύσης Φόλιος και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου κ.κ. Ανδρέας Στρατάκης, Χρήστος Γιαννακάκης και Δημήτρης Ντούρος.

Σχετικά με το νέο νομοσχέδιο που διέπει τους συνεταιρισμούς και τις συνεταιριστικές οργανώσεις το οποίο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων σχεδιάζει να το καταθέσει μέχρι το τέλος του έτους, ο ΣΑΣΟΕΕ έχει έτοιμη πρόταση για τη διαμόρφωση ενός νόμου που θα αναβαθμίσει το ρόλο του συνεταιριστικού κινήματος ως βασικού μοχλού της αγροτικής ανάπτυξης στην Ελλάδα.
Στην κορυφή της ατζέντας ο Σύνδεσμος έβαλε ακόμη την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην γεωργία, καθώς και τις βασικές κατευθύνσεις που πρέπει να έχει το ελληνικό στρατηγικό σχέδιο σχετικά με τη νέα ΚΑΠ.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο ΣΑΣΟΕΕ και στην όξυνση του φαινομένου της «μαύρης» οικονομίας στα περισσότερα αγροτικά προϊόντα -λόγω κυρίως των μεγάλων βαρών από τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές- καθώς και στις αθρόες ελληνοποιήσεις στην κτηνοτροφία, ελλείψει ουσιαστικών ελέγχων στην αγορά.

Επίσης ο ΣΑΣΟΕΕ έθεσε και το θέμα της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων εστιάζοντας στις υψηλές τιμές των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και της ενέργειας, αλλά και της υψηλής φορολογίας των αγροτών.
Τέλος, στη συνάντηση έγινε αναφορά από τους εκπροσώπους του ΣΑΣΟΕΕ στο θέμα των χρεών που αντιμετωπίζουν αρκετοί συνεταιρισμοί, με τον Σύνδεσμο να ζητάει ταχύτερες διαδικασίες των εκκαθαρίσεων, όρους εξυπηρέτησης των οφειλών στα πρότυπα του Εξωδικαστικού Μηχανισμού και αναστολή των δικαστικών διώξεων όσο διαρκεί η εκκαθάριση. .
Ο κ. Βορίδης έδειξε ενημερωμένος για τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι χιλιάδες αγρότες και το συνεταιρίζεσθαι, ενώ ζήτησε από τον ΣΑΣΟΕΕ να αποτελέσει έναν αξιόπιστο σύμβουλο του υπουργείου, καταθέτοντας τις προτάσεις του για κάθε μεγάλο ζήτημα που απασχολεί την ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία”.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το