Πολιτισμός

Ο Μίμης Ανδρουλάκης γράφει για τη νόθα κόρη του Λόρδου Βύρωνα

allegra_cover_st

Σ’ αυτή την ιστορία -με τίτλο το βενετσιάνικο όνομα της υποτίθεται νεκρής νόθας κόρης του Μπάιρον- θα μιλήσει το «αίμα». Η Αλλέγκρα υφαίνει το νήμα της μοίρας δύο απομακρυσμένων γενεών στο στημόνι μιας ιστορίας του καιρού μας, της μυστικής κίνησης Byron’s Blacks (οι Μαύροι του Μπάιρον). Δύο γενεών που τις χωρίζουν διακόσια χρόνια, αλλά τις ενώνει το “αίμα” στην απόκρυφη Φιλική Εταιρεία του νέου ρομαντισμού και φιλελληνισμού της εποχής μας.

Εμπνευστής της ο Άνθρωπος με τα Μαύρα, ένας διάσημος της επιστήμης που τον μεταμόρφωσε το άγγιγμα της ιστορίας και το ξάφνιασμα της γενεαλογίας ωρίμασε μέσα του κάτι ακραίο μα θαυμαστό.

Οι αναγνώστες, όπως και οι απόγονοι των εθελοντών φιλελλήνων της επανάστασης του 1821, θα μοιραστούν στιγμές-σοκ με τις: Αλλέγκρα, Ντανιέλα, Ζέλα, Άλισον, Σιμόν, Άντι, Εσμέ, Άννα, Ολίβια, Έμμα, Μπιάνκα, Αλτάνα, Τζούλια…
Ο τίτλος του νέου βιβλίου του Μίμη Ανδρουλάκη, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη και περιέχει πραγματικές ιστορίες γραμμένες σαν παραμύθι με αλληλένδετους συνειρμούς, δεν λέει και πολλά πράγματα από μόνος του. Αν όμως παρατηρήσουμε πιο προσεκτικά το εξώφυλλό του, διαπιστώνουμε ότι πίσω από τη γυναικεία μορφή που το κοσμεί αχνοφαίνεται ο Λόρδος Βύρων – ο Μπάυρον αλλιώς -, ο πατέρας δηλαδή της Αλλέγκρας του τίτλου, της «νόθας» κόρης που έσπειρε ο ίδιος, χαρίζοντάς της μάλιστα ένα βενετσιάνικο όνομα. Υποτίθεται ότι η ίδια είχε πεθάνει όταν ήταν ακόμη πέντε χρονών.

Διασκορπισμένοι σήμερα σε τρεις ηπείρους πέντε απόγονοι σπουδαίων φιλελλήνων του 19ου αιώνα ανακαλύπτουν με αναπάντεχο τρόπο τις ρίζες τους.
Ανταποκρινόμενοι στο απροσδόκητο της μοίρας συνασπίζονται και αποφασίζουν να ιδρύσουν τον μυστικό σύνδεσμο Byron’s Blacks, μια νέα «Φιλική Εταιρεία» του ρομαντισμού και του φιλελληνισμού, που θα επωμιστεί την προώθηση ενός νεο-βυρωνικού κινήματος για την Ελλάδα και για την πνευματική απελευθέρωση της Ευρώπης. Τη μνημειώδη αυτή συμφωνία οργανώνει αθόρυβα στις σελίδες του νέου του βιβλίου «Αλλέγκρα» ο Μίμης Ανδρουλάκης.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το