Τοπικά

O «μικρός δράκος» της Αγίας Τριάδας από τον παραγωγό Χρήστο Βογιατζή

Η ιστορία που έχει να διηγηθεί ο Χρήστος Βογιατζής έχει… δράκο. Για την ακρίβεια έναν «μικρό δράκο», όπως αποκαλείται αλλιώς το εστραγκόν. Ο 47χρονος αγρότης από την Αγία Τριάδα, καλλιεργεί βιολογικά αρωματικά φυτά εδώ και χρόνια, με το εστραγκόν να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Το εστραγκόν συγκαταλέγεται στις υποσχόμενες καλλιέργειες. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό βότανο που κατέχει περίοπτη θέση στην εναλλακτική ιατρική, αλλά και στη μαγειρική. Λόγω της γεύσης και του αρώματός του, χρησιμοποιείται ευρέως από τους σεφ, τόσο στην Ελλάδα, όσο και το εξωτερικό. Ο κ. Βογιατζής τα τελευταία χρόνια συμπεριέλαβε το εστραγκόν στις καλλιέργειές του, ποντάροντας στα ευεργετικά οφέλη του «μικρού δράκου», ο οποίος προέρχεται από τη Δυτική Ασία (Σιβηρία και Μογγολία) και πήρε αυτή την ονομασία γιατί τα φύλλα του μοιάζουν με γλώσσα δράκου…

Ο Χρήστος Βογιατζής γεννήθηκε το 1972 στην Αγία Τριάδα, όπου μένει μέχρι και σήμερα. Προέρχεται από αγροτική οικογένεια κι έτσι η καλλιέργεια της γης ήταν ο δρόμος που επέλεξε να ακολουθήσει, μένοντας μέχρι και σήμερα στη γενέτειρά του. «Από μικρός ήμουν κοντά στον πατέρα μου και συνεχίζω έως τώρα. Μία ζωή στα κτήματα βρίσκομαι», σχολίασε, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πώς πήρε την απόφαση να ασχοληθεί με την καλλιέργεια αρωματικών φυτών: «Όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαμε ελιές, βαμβάκια, σιτάρια, ενώ εκτρέφουμε και ζώα. Πριν από μία 12ετία ασχολήθηκα για πρώτη φορά με τη ρίγανη. Υπήρχαν τα χωράφια και ξεκίνησα δοκιμαστικά. Πήρα σπόρο από έναν παραγωγό στην Καρδίτσα και πρώτα έβαλα ρίγανη. Τώρα προμηθεύομαι όλα τα φυτά μου από μία εταιρεία, το «Κτήμα Βίωμα» που έχει έδρα την Αριδαία Πέλλας».
Ο 47χρονος αγρότης πλέον καλλιεργεί 50 στρέμματα με αρωματικά φυτά: «Έχω 18 στρέμματα τσάι του βουνού. Μέχρι πρότινος καλλιεργούσα τσάι Παρνασσού (Sideritis raeseri). Τώρα μου έστειλαν και τσάι Ολύμπου (Sideritis scardica), μία άλλη ποικιλία. Το τελευταίο εξάγεται στο εξωτερικό, ενώ του Παρνασσού προορίζεται κυρίως για εγχώρια κατανάλωση. Άλλα τόσα στρέμματα έχω με ρίγανη, που την κάνουμε χειροσυλλογή. Το 2015 έβαλα για πρώτη φορά εστραγκόν, ενώ από φέτος ξεκίνησα να καλλιεργώ λεβάντα, δύο ποικιλίες μέντας, τη Mentha piperita και τη Mentha spicata (ο γνωστός σε όλους μας δυόσμος) και ύσσωπο, ένα φαρμακευτικό φυτό».

Οι προοπτικές μοιάζουν ευοίωνες για τον διορατικό παραγωγό, ο οποίος σημείωσε: «Κάθε μέρα απασχολώ 15 άτομα προσωπικά, γιατί όλη η εργασία γίνεται χειρωνακτικά. Τα συλλέγουμε, τα βάζουμε στο ξηραντήριο, όπου στην ουσία στεγνώνουμε τα βότανα κάτω από υπόστεγα, ενώ έπειτα τα συσκευάζουμε και τα στέλνουμε στον έμπορο, με τον οποίον συνεργάζομαι. Κάνει εξαγωγές και στέλνει τα βότανα σε Μαρόκο, Αίγυπτο, Γαλλία και Γερμανία. Έχουμε άψογη συνεργασία πολλά χρόνια. γι’ αυτό και επέλεξα να μην ασχοληθώ με τη λιανική».
Με την ευρύτερη περιοχή της Όθρυος να φημίζεται για την παραγωγή αρωματικών φυτών και βοτάνων (ξακουστό το τσάι της Βρύναινας), ο κ. Βογιατζής επισήμανε ότι ο τόπος του ενδείκνυται για την καλλιέργεια εστραγκόν και ανέλυσε τα πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου βοτάνου: «Τα φύλλα του εστραγκόν έχουν πολλές χρήσεις. Το χρησιμοποιούν όλοι οι μεγάλοι σεφ για πολλές συνταγές και δίνει μία ιδιαίτερη γεύση στα πιάτα τους. Μπαίνει επίσης στο ξύδι, στο βούτυρο, μέχρι και σε παγωτά. Μία μέρα ήμουν Θεσσαλονίκη και βρέθηκα σ’ ένα μπαχαροπωλείο. Ρώτησα από περιέργεια πόσο κόστιζε το αποξηραμένο εστραγκόν. Και μου απάντησε πως η τιμή του ανά κιλό έφτανε τα 64 ευρώ».

Με τον Χρήστο Βογιατζή να έχει επιλέξει τη ρωσική ποικιλία του εστραγκόν (υπάρχει και γαλλική), έκλεισε με τις απαιτήσεις της συγκεκριμένης καλλιέργειας: «Ευδοκιμεί χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Εστραγκόν μπορείς να πάρεις δύο φορές τον χρόνο. Αν είναι ποτιστικό, κάνεις την πρώτη συγκομιδή τώρα και γύρω στον Οκτώβριο τη δεύτερη. Όπως η ρίγανη. Βέβαια εκείνο που θέλω να τονίσω ότι η φυτεία διατηρείται περίπου μία δεκαετία. Μετά γερνάνε τα φυτά. Όπως το τσάι κρατάει για πέντε χρόνια κι έπειτα η καλλιέργεια γίνεται ασύμφορη, αφού το φυτό δεν αποδίδει ικανοποιητικά και πρέπει να το ανανεώσεις».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το