Πολιτισμός

«Ο Μανάβης» το Σάββατο στο Αχίλλειο  

μανάβης 1

Η ταινία «Ο Μανάβης» του Δημήτρη Κουστσιαμπασάκου προβάλλεται το Σάββατο 29 Νοεμβρίου στο Αχίλλειο. Με τη νέα αυτή δραστηριότητα συνεχίζει την πολιτιστική του δραστηριότητα, ο Σύλλογος Αποφοίτων Παιδοπόλεων που ήδη έχει οργανώσει εκθέσεις Ζωγραφικής, Υφαντικής Τέχνης, παρουσιάσεις κ.α. Σκοπός αυτών των πολιτιστικών δραστηριοτήτων είναι να προβάλει εξαιρετικές επιδόσεις στον καλλιτεχνικό,  πνευματικό, αλλά και σε άλλους τομείς της τέχνης.

Ο Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος είναι ο ένας από τους σκηνοθέτες που έφεραν το ελληνικό κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ κοντά στο κοινό, ήδη από το τέλος της δεκαετίας του ’90, με το «Ο Ηρακλής, ο Αχελώος και η Γιαγιά μου». Τώρα, με τη νέα του ταινία, χαράζει μια πρωτότυπη διαδρομή, ακολουθώντας την καρότσα ενός περιοδεύοντος μανάβη στα χωριά της Πίνδου, παρακολουθώντας τους κατοίκους που, καθώς ψωνίζουν τα ζαρζαβατικά τους, αποκαλύπτουν μικρά κομμάτια της ζωής τους, σε όλη την κλίμακα από το ξεκαρδιστικό στο σπαρακτικό, από το πολιτικό στο ερωτικό και το… κλιματολογικό!

Ο «Μανάβης» έκανε την πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και τιμήθηκε με το Βραβείο Κοινού. Ξεκίνησε, με τρόπο ασυνήθιστο και τόσο ταιριαστό, τις προβολές του από τα Τρίκαλα, στην περιοχή όπου γυρίστηκε άλλωστε. Συνέχισε με τη Θεσσαλονίκη το φεστιβάλ της Χαλκίδας , όπου απέσπασε δύο βραβεία και  τον περασμένο Μάιο στην Αθήνα. Η ταινία προβάλλεται για πρώτη φορά στο Βόλο.

μανάβης2

Το Σάββατο τον Δημήτρη Κουτσιαμπασάκο θα προλογίσει η συμπολίτισσά μας, νέα σκηνοθέτης Αναστασία Κρατίδη , και στη συνέχεια θα συνομιλήσει μαζί του και με το κοινό.

Η Αναστασία Κρατίδη , κόρη του παλαίμαχου μπασκετμπολίστα Λευτέρη Κρατίδη , γεννήθηκε στο Βόλο. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έχει ολοκληρώσει μεταπτυχιακές σπουδές στον κινηματογράφο, στα οπτικοακουστικά μέσα και στη σκηνοθεσία στο Πανεπιστήμιο Paris 8 του Παρισιού. Η ταινία της Μικρού μήκους «Στο Κατώφλι», βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Δράμας.

Λίγα λόγια για το έργο

 Ο Νίκος Αναστασίου, πλανόδιος μανάβης, με τη γυναίκα του Σοφία,  από τη δεκαετία του 1980  κάνουν το ίδιο δρομολόγιο. Μία φορά την εβδομάδα, σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, ξεκινώντας από τα Τρίκαλα επισκέπτονται τα εγκαταλειμμένα χωριά της νοτιοδυτικής Πίνδου, μια διαδρομή 75 χιλιομέτρων. Τα τελευταία χρόνια τους βοηθάνε και τα δυο τους παιδιά. Ο Κώστας και ο Θύμιος. Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί το δρομολόγιο τους στις τέσσερις εποχές του χρόνου.

 Συντελεστές του έργου

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ: Χάρης Φάρρος
ΜΟΝΤΑΖ: Αποστόλης Αγρογιάννης
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 81΄

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το