Τοπικά

Ο μαγικός κόσμος του βυθού σε μια ιδιωτική συλλογή του Σταύρου Μητσικώστα, που αναζητεί… αποδέκτη

Φίλος των καταδύσεων και της παρατήρησης του βυθού. Η αγάπη του για το θαλάσσιο περιβάλλον και οι ευαισθησίες του για την προστασία του τον οδήγησαν στο να δημιουργήσει μια πολύτιμη συλλογή με κοχύλια από τον βυθό του Παγασητικού.

Η συλλογή του Σταύρου Μητσικώστα προέρχεται στην πλειονότητά της από τους βυθούς του Παγασητικού με νεκρά κοχύλια, κάτι που δείχνει όλο τον σεβασμό και την ευαισθησία του συλλέκτη προς το οικοσύστημα και την προστασία του περιβάλλοντος.

Μετά την ολοκλήρωση και την αξιολόγησή της, ο πρώην δημοτικός σύμβουλος θα ήθελε να δωρίσει τη συλλογή του και να φιλοξενηθεί σε χώρο του λιμανιού.

«Στα 65 χρόνια μου και μετά από 45 χρόνια δουλειάς, 28 χρόνια στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου, του Επιμελητηρίου και δύο τετραετίες στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, εντυπωσιάστηκα σε ένα ταξίδι με τον γιο μου στην Εύβοια, με ένα μουσείο από όστρακα. Ένα ιδιωτικό μουσείο που έγινε με μεράκι. Θαμπώθηκα. Έτσι μου δημιούργησε την ιδέα, εφόσον ήμουν και βουτηχτής να δημιουργήσω μια συλλογή από τα όστρακα του Παγασητικού».

Τα όστρακα που έχουν συγκεντρωθεί είναι περισσότερα από 500 και στην αξιολόγηση προέκυψε ότι υπάρχουν και όστρακα 100 ετών που βρέθηκαν στη θάλασσα.

«Όνειρό μου είναι να γίνει στον Βόλο ένα μουσείο οστράκων, γιατί η ιστορία τους είναι μεγάλη. Το κοχύλι στη μυθολογία, στη θρησκεία, στην οικονομία, στη ζωγραφική, στην ποίηση και στη λογοτεχνία, στη μαγειρική και στη διατροφή, στη μουσική και στον χορό, στην αρχιτεκτονική και στη χειροτεχνία, έχει κυρίαρχο ρόλο», σημείωσε και τόνισε πως σε επαφή που ήρθε με τον Σύλλογο Αυτοδυτών, υπάρχει διάθεση να δωρίσουν και οι ίδιοι τη συλλογή τους, εφόσον δημιουργηθεί μουσείο.

Η πρώτη επαφή θα γίνει με τον Οργανισμό Λιμένος, από τον οποίο θα ζητηθεί ένας χώρος στο τέρμιναλ, που θα μπορούν να επισκέπτονται σχολεία και πολίτες. Θα πρόκειται για μια μόνιμη έκθεση που θα εμπλουτίζεται σταθερά.

Σημαντική παράμετρος, σύμφωνα με τον κ. Μητσικώστα, θα είναι η γνωριμία των μαθητών με τον κόσμο της θάλασσας και η έγερση του ενδιαφέροντος για τη διεύρυνση των γνώσεών τους. Με στόχο τη διαμόρφωση θετικών στάσεων και συμπεριφορών σε κάθε προσπάθεια διατήρησης και προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, την ανάπτυξη και την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης στους μαθητές του σχολείου, στην τοπική κοινωνία και στους επισκέπτες.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το