Οικονομία

O λογαριασμός του προϋπολογισμού

Επιβαρύνσεις αλλά και ελαφρύνσεις περιέχει ο φορο-λογαριασμός για το 2017, που σύμφωνα με τον προϋπολογισμό είναι φουσκωμένος περίπου 2,5 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω των αυξήσεων, κατά 1,337 δισ., σε έμμεσους φόρους και τέλη που βαρύνουν την κατανάλωση.

Την άνοιξη, μετά την υποβολή των νέων φορολογικών δηλώσεων, τα εκκαθαριστικά της Εφορίας θα είναι δύο ταχυτήτων, λόγω των μειώσεων στα αφορολόγητα όρια και των αλλαγών στις κλίμακες υπολογισμού του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Ειδικότερα:

1 Μισθωτοί και συνταξιούχοι. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με μεσαία εισοδήματα θα διαπιστώσουν στο εκκαθαριστικό σημείωμα ότι θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερο φόρο εισοδήματος για τις φετινές αποδοχές τους. Και αυτό γιατί η εκκαθάριση θα γίνει με τα νέα «κουρεμένα» αφορολόγητα όρια και τις νέες κλίμακες για το σύνολο των αποδοχών του έτους 2016. Φέτος η μηνιαία παρακράτηση φόρου υπολογίστηκε κατά τους πρώτους πέντε μήνες του έτους (από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο) με το έμμεσο αφορολόγητο των 9.550 ευρώ και τις πιο ευνοϊκές κλίμακες, ενώ κατά τους επόμενους επτά μήνες, από τον Ιούνιο μέχρι τον Δεκέμβριο, η παρακράτηση φόρου υπολογίστηκε με βάση τα μειωμένα αφορολόγητα όρια (8.900 έως 9.050 ευρώ) και τις νέες φορολογικές κλίμακες. Ομως η τελική εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος θα γίνει με τις νέες κλίμακες επί του συνόλου των αποδοχών που θα έχουν εισπράξει οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι και για τους 12 μήνες του τρέχοντος έτους και έτσι οι περισσότεροι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα κληθούν να καταβάλουν πρόσθετους φόρους Αντίθετα μειώσεις φόρου θα προκύψουν για εισοδήματα από 32.000 μέχρι 40.000 ευρώ, καθώς μειώθηκε ο φορολογικός συντελεστής και το όφελος από την παρακράτηση φόρου του πρώτου εξαμήνου του 2016 θα αποτυπωθεί στο εκκαθαριστικό.

2 Εισοδήματα από ενοίκια: Τα εισοδήματα αυτά θα φορολογηθούν με τη νέα φορολογική κλίμακα και συντελεστές:

•  Από 11% σε 15% για το τμήμα ετησίου εισοδήματος μέχρι 12.000 ευρώ. Ετσι όσοι εισπράττουν ενοίκια έως 12.000 ευρώ θα έχουν αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης κατά 36,36%.

•  Από 33% σε 35% για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ.

•  Από 33% σε 45% για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος από τα 35.001 και άνω.

Μάλιστα όσοι έχουν εισοδήματα που υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν με ειδική εισφορά αλληλεγγύης και συντελεστές που κλιμακώνονται από 2,2% έως και 10%.

3 Αγρότες: Για τους αγρότες ισχύει αφορολόγητο όριο εισοδήματος από 8.636 έως 9.545 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων τέκνων, ενώ η φορολόγηση του εισοδήματός τους θα γίνει με συντελεστές φόρου 22%-45%. Το αφορολόγητο θα παρέχεται στους αγρότες με τη μορφή έκπτωσης φόρου, το ανώτατο ποσό της οποίας θα κυμαίνεται από 1.900 έως 2.100 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των προστατευομένων παιδιών. Οι αγρότες θα επιβαρυνθούν με προκαταβολή φόρου, η οποία αυξήθηκε από το 75% στο 100% του κύριου φόρου.

4 Ελεύθεροι επαγγελματίες: Τα φετινά εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων θα φορολογηθούν με την ίδια κλίμακα που ισχύει για τους μισθωτούς, με τη διαφορά ότι δεν έχουν αφορολόγητο. Για την πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών θα προκύψουν φοροελαφρύνσεις, καθώς ο συντελεστής 26% που επιβαλλόταν στα εισοδήματα έως 50.000 ευρώ έχει μειωθεί στο 22% για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ. Επιβαρύνσεις προκύπτουν για όσους έχουν μεγαλύτερα εισοδήματα πάνω από τις 35.000 ευρώ.

5 Μισθωτοί με εισοδήματα και από «μπλοκάκι»: Στην περίπτωση των μισθωτών που έχουν έσοδα από «μπλοκάκι» τα εισοδήματα από τις δύο πηγές θα προστεθούν και θα φορολογηθούν με την ενιαία κλίμακα. Στη συνέχεια θα αφαιρείται το ποσό της έκπτωσης φόρου που προβλέπεται ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και τον αριθμό των παιδιών. Ωστόσο η έκπτωση θα ισχύσει μόνο για το εισόδημα από μισθούς.

Επίσης, το νέο έτος φέρνει αυξήσεις σε:

Καύσιμα: Ο ΕΦΚ στη βενζίνη θα αυξηθεί κατά 3 λεπτά το λίτρο, το πετρέλαιο κίνησης θα αυξηθεί κατά 8 λεπτά το λίτρο και το υγραέριο κίνησης κατά 10 λεπτά το λίτρο.

Τσιγάρα: Ο πάγιος φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει τον λεπτοκομμένο καπνό θα αυξηθεί από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό και ο αναλογικός φόρος θα αυξηθεί από 20% στο 26% της λιανικής τιμής πώλησης, με αποτέλεσμα οι τιμές πώλησης να αυξηθούν κατά 0,50 έως 1 ευρώ ανά πακέτο.

Καφέ: Επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης με συντελεστές από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και με συντελεστή 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο καφέ και στα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ, με αποτέλεσμα αυξήσεις 10%-20% στις λιανικές τιμές πώλησης.

Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης και στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Το ύψος του φόρου θα είναι 10 λεπτά ανά ml υγρού.

Σταθερή τηλεφωνία. Επιβάλλεται τέλος 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας. Το νέο αυτό τέλος θα επιβάλλεται επί των καθαρών (προ ΦΠΑ) τηλεπικοινωνιακών τελών κάθε μηνιαίου ή διμηνιαίου λογαριασμού. Επί του νέου αυτού τέλους θα επιβάλλεται εν συνεχεία ο ΦΠΑ με συντελεστή 24%. Η τελική επιβάρυνση στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας θα φτάσει το 6%.

Μερίσματα. Αυξάνεται ο φόρος στα μερίσματα από 10% σε 15%.

ΦΠΑ στα νησιά. Από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα καταργηθούν οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ σε όλα τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου που ακόμη διατηρούνται, τα οποία ανέρχονται συνολικά σε 54. Ουσιαστικά από το νέο έτος ο ΦΠΑ θα αυξηθεί από τα επίπεδα του 5%, του 9% και του 17%, στα επίπεδα του 6%, του 13% και του 24% σε πολλά νησιά του Αιγαίου, μεταξύ των οποίων και η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Λήμνος, ο Αγιος Ευστράτιος κ.λπ.

1,33δισ. είναι η φοροεπιβάρυνση από τις αυξήσεις στους έμμεσους φόρους και στα τέλη στην κατανάλωση που περιλαμβάνει ο νέος προϋπολογισμός

Mισθωτοί και συνταξιούχοι με μεσαία εισοδήματα θα πληρώσουν περισσότερο φόρο για τις αποδοχές του 2016

Το σχέδιο προβλέπει και συνεργασία με άλλες χώρες
Hλεκτρονικό «μπλόκο» σε φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο

Επτά παρεμβάσεις για το χτύπημα της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και του λαθρεμπορίου αλλά και για την είσπραξη των οφειλών προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.

Το σχέδιο δράσης περιλαμβάνει:

Επέκταση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, ανταλλαγή στοιχείων με άλλες χώρες, επέκταση του Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών και Λοιπών Πληρωμών, εφαρμογή του συστήματος ιχνηλασιμότητας των καπνικών προϊόντων από την εισαγωγή ή το χωράφι έως και τον τελικό καταναλωτή, ανάπτυξη συστήματος για την αξιοποίηση των στοιχείων του δικτύου εισροών-εκροών στο κύκλωμα διακίνησης καυσίμων και σταδιακή ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου, πλήρως αυτοματοποιημένου συστήματος για τη διαχείριση και παρακολούθηση των διαδικασιών είσπραξης των οφειλών (μέσω του νέου ΕΣΠΑ).

Ασφαλιστικές εισφορές. Θα επεκταθούν οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες για την υποστήριξη του υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών αυτοαπασχολούμενων και την ενσωμάτωση της είσπραξης εισφορών κοινωνικής ασφάλισης μέσω της φορολογικής διοίκησης (έργο ΕΦΚΑ). Ειδικότερα:

Εως τον Ιούνιο του 2017 πρέπει να έχουν τοποθετηθεί POS στο 80% των επιχειρήσεων, με βάση την κατηγοριοποίηση επαγγελμάτων με υψηλή ροπή προς τη φοροδιαφυγή, ενώ νωρίτερα, έως τον Φεβρουάριο του 2017, θα πρέπει να λειτουργεί η λοταρία αποδείξεων ΦΠΑ.

Για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προβλέπονται η δημιουργία ειδικού λογισμικού για την περαιτέρω αυτοματοποίηση της είσπραξης οφειλών με μια πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία κατασχέσεων, ο καθορισμός σαφών κριτήριων για τον διαχωρισμό των ληξιπρόθεσμων σε εισπράξιμα και μη και διαγραφή όσων κρίνονται ανεπίδεκτα είσπραξης, η ενεργοποίηση διατάξεων για «ελάφρυνση χρέους» για ανείσπρακτο ΦΠΑ που σχετίζεται με απλήρωτα τιμολόγια αγαθών και υπηρεσιών, η εισαγωγή ενός συστήματος τακτικών μηνιαίων πληρωμών, των φόρων μεμονωμένων φορολογουμένων, ενώ η φορολογική Διοίκηση και το ΚΕΑΟ θα κατηγοριοποιήσουν τους οφειλέτες με βάση την οικονομική τους κατάσταση σε συνάρτηση με την ικανότητα να πληρώσουν, κάνοντας μία λίστα των μεγαλύτερων οφειλετών.

• Εως τον Ιούνιο του 2017 οι Αρχές, με τη συνδρομή της τεχνικής βοήθειας, θα εξασφαλίσουν την ευθυγράμμιση των αντικειμενικών τιμών με τις αγοραίες, ενώ η επιβολή φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων αναβάλλεται έως την 1/1/2018.

• Επανεξέταση της φορολογικής νομοθεσίας για τις συγχωνεύσεις και εξαγορές.

Επίσης μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μελέτη για την αύξηση από τις 10.000 ευρώ στις 25.000 ευρώ για την εξαίρεση των επιχειρήσεων από το καθεστώς ΦΠΑ.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το