Πολιτισμός

Ο Λάκης Προγκίδης παρουσιάζει το βιβλίο του “Υπό την παπαδιαμαντικήν δρυν”

Το Εργαστήριο Εκπαιδευτικής και Τοπικής Ιστορίας του ΠΤΔΕ του Παν. Θεσσαλίας, το Σπίτι-Μουσείο Παπαδιαμάντη της Σκιάθου και οι Εκδόσεις της Εστίας συν-διοργανώνουν τη Δευτέρα 26 Ιουνίου στις 8 μ.μ. στο αμφιθέατρο Γ. Κορδάτος του Παν. Θεσσαλίας (Αργοναυτών και Φιλελλήνων) την παρουσίαση του βιβλίου του Λάκη Προγκίδη “Υπό την παπαδιαμαντικήν δρυν”Για το βιβλίο θα μιλήσουν: Ο Αντώνης Σμυρναίος, επίκουρος καθηγητής ΠΤΔΕ (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), η Αθηνά Παπαγεωργίου, διευθύντρια του Μουσείου Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στη Σκιάθο και ο συγγραφέας.

Το Υπό την παπαδιαμαντικήν δρυν είναι το τρίτο δοκίμιο που αφιερώνει στο έργο του Παπαδιαμάντη ο Λάκης Προγκίδης. Προηγήθηκαν Η Κατάκτηση του μυθιστορήματος (Εστία, 1998) και Ο Παπαδιαμάντης και η Δύση (Εστία, 2002). Σ’ αυτό το νέο βιβλίο ο Λάκης Προγκίδης φέρνει σε διάλογο το έργο του συγγραφέα των «Χαλασοχώρηδων» με τον σημερινό κόσμο. Καταπιάνεται λοιπόν, πάντα υπό την σκέπη του Παπαδιαμάντη, πότε μεμονωμένα, πότε συνδυάζοντάς τα μεταξύ τους, με διάφορα προβλήματα των καιρών μας, όπως η οργιώδης εκμετάλλευση της φύσης, η προγραμματισμένη και ελεγχόμενη λήθη του παρελθόντος, η μάστιγα της υποχρεωτικής προόδου και το αβυσσαλέο μεταφυσικό έλλειμμα του σύγχρονου ανθρώπου.
Δοκίμιο αιρετικό, ευφάνταστο, τεκμηριωμένο και ευφυές, διαβάζεται (όπως όλα τα δοκίμια του Προγκίδη) απνευστί, σαν μυθιστόρημα. Μείξη των ειδών από έναν μάστορα της γραφής.

Ο Λάκης Προγκίδης γεννήθηκε στο Βόλο. Σπούδασε στο Πολυτεχνείο της Θεσσαλονίκης. Εργάσθηκε για μερικά χρόνια ως πολιτικός μηχανικός. Από το 1980 ζει στο Παρίσι. Μετά από ένα νέο κύκλο πανεπιστημιακών σπουδών, στο χώρο της λογοτεχνίας αυτή τη φορά, υποστηρίζει το 1994 τη διδακτορική του διατριβή με θέμα τον Παπαδιαμάντη και το μυθιστόρημα. Το 1993 ίδρυσε και έκτοτε διευθύνει το τριμηνιαίο λογοτεχνικό περιοδικό L’ Atelier du roman.
Έχει εκδώσει τέσσερα βιβλία στα γαλλικά και ένα στα ιταλικά: 1) Un écrivain malgré la critique, δοκίμιο για το έργο του Βιτόλντ Γκομπρόβιτς, 2) La Conquête du roman. De Papadiamantis à Boccace, με πρόλογο του Μίλαν Κούντερα. Το δεύτερο αυτό βιβλίο, Η Κατάκτηση του μυθιστορήματος Από τον Παπαδιαμάντη στον Βοκκάκιο, κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Εστία, σε μετάφραση Γιάννη Κιουρτσάκη, 3) De l’autre côté du brouillard, δοκίμιο για το σύγχρονο γαλλικό μυθιστόρημα, 4) Rabelais. Que le roman commence !, δοκίμιο για τις απαρχές του μυθιστορήματος και L’anima numerica. A propositο de L’Uomo senza qualità di Robert Musil.
Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή πολλών συλλογικών δοκιμίων. Άρθρα και μελέτες του για το μυθιστόρημα έχουν δημοσιευτεί σε γαλλικά, ελληνικά, και άλλα περιοδικά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το