Τοπικά

Ο Κυριάκος Ευσταθίου από την Αλόννησο «μεταμορφώνει» με το πινέλο του αντικείμενα σε έργα τέχνης

Ζωγραφίζει έξω από την πεπατημένη, πάνω σε ό,τι μπορούμε να φανταστούμε. Με το πινέλο του και τις ακρυλικές μπογιές του δίνει νέα ζωή σε αντικείμενα που δεν χρειαζόμαστε και που ίσως θα πετούσαμε.
Ο Κυριάκος Ευσταθίου από την Αλόννησο, εμπνέεται από το νησί και αποτυπώνει πάντα με έντονα χρώματα την έμπνευση αυτή σε αντικείμενα, όπως μπουκάλια, κιθάρες, κουπιά και ξύλα από τη θάλασσα. Γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά σε ηλικία ενός έτους μετακόμισαν οικογενειακώς στην Αλόννησο. Έμειναν στο νησί μέχρι την ηλικία των 12 ετών και επέστρεψαν πάλι στην Αθήνα. Ο Κυριάκος Ευσταθίου αποφοίτησε από τη σχολή Εμπορικού Ναυτικού, αλλά δεν τον κέρδισαν οι θάλασσες. Στην πρωτεύουσα ασχολήθηκε με τις εκδόσεις, διατηρώντας διαφημιστικό γραφείο. Το «μικρόβιο» της τέχνης φαίνεται όμως πως ήταν κάτι, που είχε από πάντα.

«Ζωγράφιζα από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου», δήλωσε και πρόσθεσε ότι από την οικογένειά του και ο πατέρας του ζωγράφιζε. Ο Αλοννησιώτης είναι αυτοδίδαχτος και η μόνη «εκπαίδευση» στη ζωγραφική είναι κάποια σεμινάρια δια αλληλογραφίας, που είχε παρακολουθήσει. Η καλλιτεχνική διάθεση υπάρχει και δημιουργεί συνέχεια. Το 2004 επέστρεψε στο νησί και αποφάσισε να ασχοληθεί με τον τουρισμό, σε συνεργασία με τον αδερφό του. Άνοιξαν ένα εστιατόριο-μπαρ και για τα επόμενα επτά χρόνια ο ίδιος βρίσκεται μεταξύ Αθήνας και Αλοννήσου, παραμένοντας στο νησί ως επί το πλείστον την τουριστική περίοδο. Το 2012 η Αλόννησος έγινε η μόνιμή του έδρα. «Στην Αλόννησο μου δόθηκαν πολλές ιδέες. Η πρώτη που μου ήρθε, αφορούσε στα ανακυκλώσιμα υλικά. Τότε δούλευα στο μπαρ και αυτό που είχαμε σε μεγάλη αφθονία, ήταν τα γυάλινα μπουκάλια από τα ποτά. Έτσι αποφάσισα, ότι κάτι πρέπει να δημιουργήσω με το μπουκάλι». Ξεκίνησε έτσι να ζωγραφίζει πάνω στα μπουκάλια, ολοένα και πιο συστηματικά. Ακολούθησαν άλλα υλικά, όπως κουπί από παλιά ψαρόβαρκα, που βρήκε στα σκουπίδια. «Το έτριψα, το έβαψα και πάνω σε αυτό ζωγράφισα». Η πρώτη του έκθεση στην Αλόννησο το 2017 είχε ως θέμα τα μπουκάλια.

Μέχρι τη Γερμανία
Φέτος, λόγω του κορωνοϊού, όπως εξομολογείται, είχε στη διάθεσή του πολύ χρόνο. Έτσι δημιούργησε πολλά έργα από διάφορα αντικείμενα. Μάλιστα προσανατολίζεται στη δημιουργία ενός καταστήματος δώρων μέσα στο εστιατόριο. Οι συντοπίτες του έχουν «αγκαλιάσει» την προσπάθειά του, ενώ έργα του έχουν ταξιδέψει μέχρι τη Γερμανία, από ανθρώπους που βρέθηκα για διακοπές στο νησί και φεύγοντας πήραν μαζί τους ένα «κομμάτι» από τη δημιουργία του Κυριάκου Ευσταθίου. «Η έμπνευση έρχεται από διάφορα πράγματα, ευνοεί άλλωστε και το μέρος. Τον τελευταίο καιρό κάνω πολλές θαλασσογραφίες, όπως παλιά καΐκια, θάλασσες, ψάρια και δελφίνια. Επίσης ασχολήθηκα πολύ με τα θαλασσόξυλα. Γίνονται γλυπτά ή ζωγραφίζω πάνω σε αυτά», σημείωσε.
Όπως ανέφερε, η καλλιτεχνική δημιουργία έχει σχέση και με τη ματιά. Κάποιος θα δει ένα παλιό κουπί και θα το πετάξει ή θα το κάψει, ο Κυριάκος Ευσταθίου όμως σε αυτό βλέπει ένα ζωγραφισμένο πειρατικό καράβι στην κάτω πλευρά του. «Τα θέματα που ζωγραφίζω είναι πολύ επηρεασμένα από το περιβάλλον που έχω γύρω μου. Ο τόπος μου έχει μια αφθονία σε πολλά και κυρίως σε χρώματα. Είναι αυτό που βλέπω γύρω μου». Χαρακτηριστικό της ζωγραφικής του είναι τα έντονα χρώματα στα έργα του.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το