Άρθρα

Ο Κώστας Λιάπης και οι «ΙΩΝΕΣ»

Του Δημήτρη Κωνσταντάρα – Σταθαρά

Ο αείμνηστος και αγαπητός φίλος Κώστας Λιάπης, που, εκτός από ότι ήταν «συγγραφέας, ερευνητής, λαογράφος και κορυφαίος διανοητής του τόπου, όσιος των γραμμάτων μας και του χρυσού αιώνα της Μαγνησιώτικης κουλτούρας, ο επώνυμος πνευματικός μας πατέρας», όπως έγραψε ο Κυριάκος Παπαγεωργίου στο άρθρο του «Κώστας Λιάπης- Ένας και μοναδικός» στη «ΘΕΣΣΑΛΙΑ» (ανήμερα των Χριστουγέννων του 2019), ήταν και ο εμψυχωτής πολιτιστικών δράσεων πολλών πολιτιστικών σωματείων και επαινετής ατομικών πολιτιστικών προσπαθειών. Με τη δυνατή πέννα του και την παρουσία του στις πολιτιστικές εκδηλώσεις, συνδαύλιζε τις όποιες προσπάθειες γίνονταν στη Μαγνησία. Γι’ αυτό άφησε αγαθή μνήμη σε πολλούς πολιτιστικούς συλλόγους και συγγραφείς, οι οποίοι τον ευγνωμονούν.

Ένας από αυτούς τους πολιτιστικούς συλλόγους, που αισθάνθηκαν τη ζείδωρη πνευματική πνοή του, ήταν και η «Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «ΙΩΝΕΣ». Από την πρώτη δημόσια εκδήλωση που πραγματοποίησαν οι «ΙΩΝΕΣ» στο Δημαρχείο της Νέας Ιωνίας, με ομιλητή τον, μακαριστό πλέον, μητροπολίτη Δημητριάδος κυρό Χριστόδουλο, στις 28 Φεβρουαρίου 1994, ο Κώστας Λιάπης ήταν παρών, όπως αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ» (02-03-1994): «Παρέστησαν στην ομιλία, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος κ. Φούσκης, καθώς και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου μαζί με μέλη αυτού, οι ταξίαρχοι κ.κ. Χρ. Τσιαλίκης και Παν. Πράπας, ο γεν. αρχιερατικός επίτροπος π. Θωμάς Συνοδινός, ο λαογράφος κ. Λιάπης, το ζεύγος Βασίλη και Αμαλίας Μητσάκη, πολλοί εκπαιδευτικοί, Μικρασιάτες και Βολιώτες, που στο τέλος συνεχάρησαν τους οργανωτές της εκδήλωσης και υπεσχέθησαν αμέριστη συμπαράσταση στην επίτευξη των στόχων τους…».

Σε ενυπόγραφο σημείωμά του στη «ΘΕΣΣΑΛΙΑ»(21-12-1994) με τίτλο «Οι «ΙΩΝΕΣ» τίμησαν τον Παν. Κατσιρέλο», σημειώνει: «Σε μια όμορφη εκδήλωση που τελέστηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Νέας Ιωνίας, το Δ.Σ. της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών «ΙΩΝΕΣ», τίμησε τον γνωστό νεοϊωνιώτη λογοτέχνη Παναγιώτη Κατσιρέλο, αποδεικνύοντας έτσι για μια ακόμη φορά στην πράξη πως η Νέα Ιωνία ξέρει να αναγνωρίζει και να αμείβει ηθικά τα επίλεκτα τέκνα της. Η εκδήλωση τιμής, που τιμάει πρώτα απ’ όλα το νεοσύστατο πολιτιστικό σωματείο της Νέας Ιωνίας και δίνει το μέτρο του ρόλου και της παρεμβατικής συμμετοχής του στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας, έγινε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης 14 Δεκεμβρίου, παρουσία των αρχών της πόλης, πολλών ανθρώπων του πνεύματος και πλήθους κόσμου…».

Το Σάββατο 16 Μαρτίου 1996 ο Κώστας Λιάπης, που παρακολούθησε με ενδιαφέρον μια εκδήλωση της Εστίας «ΙΩΝΕΣ», αφιερωμένη «Στο Μικρασιάτικο 1821»-θέμα άγνωστο εν πολλοίς-σημείωσε στη «ΘΕΣΣΑΛΙΑ» (Τρίτη 19 Μαρτίου 1996) τα ακόλουθα, με τον τίτλο «Οι «ΙΩΝΕΣ» της Νέας Ιωνίας τίμησαν το Μικρασιάτικο ‘ 21»: «Καλοοργανωμένη κι όμορφη, σαν όλες τις προηγούμενες, η εκδήλωση που παρουσίασε το περασμένο Σάββατο η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «ΙΩΝΕΣ» στην αίθουσα των Πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δημαρχείου Νέας Ιωνίας. Επίκαιρο το θέμα της αφορούσε στον αγώνα ανεξαρτησίας του 1821 και τη συμμετοχή σ’ αυτόν των Ελλήνων της Μικράς Ασίας…»
Η αείμνηστη πρόεδρος της Εστίας «ΙΩΝΕΣ», Άννα Αϊβαζόγλου είχε κατατάξει τον αείμνηστο Κώστα – και προσφωνούσε – με το προσωνύμιο «ΦΙΛΙΩΝΕΣ». Πράγματι, όπως σημειώσαμε και πιο πάνω, η παρουσία του στις εκδηλώσεις και η γραφίδα του έδιναν ώθηση στο Δ. Σ. και τα μέλη του να προχωρούν με ενθουσιασμό στην επίτευξη των στόχων τους.

Ένα τέτοιο δημοσίευμα στη «ΘΕΣΣΑΛΙΑ» (05-01-2014) του αείμνηστου δημιουργού Κώστα δίνει το μέτρο της εκτίμησής του στα έργα της Εστίας «ΙΩΝΕΣ». Τότε οι «ΙΩΝΕΣ» προχώρησαν στην έκδοση ενός βιβλίου με τίτλο «Συναξάρι των πρώτων οικιστών της Νέας Ιωνίας από το 1924» του υπογράφοντος το σημείωμα αυτό και ο Κ. Λ. σημειώνει: « (Είναι) Μια πρόσφατη όμορφη έκδοση της λαμπρής Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «ΙΩΝΕΣ», διακοσμημένη μ’ ένα ακόμα εκπληκτικό εξώφυλλο του Γιάννη Κονταξή. Έκδοση γεμάτη περιούσιες μνήμες με το άρωμα των χαμένων πατρίδων της Μικρασίας και της Ανατολικής Θράκης…».
Ο Κώστας Λιάπης δεν θα μπορούσε να είναι απών από την «Περιοδική έκθεση της Εστίας «ΙΩΝΕΣ», από 30 Μαρτίου έως 30 Απριλίου 2016» στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου, όπου εκεί οι «ΙΩΝΕΣ» εξέθεσαν ενθυμήματα από τις αλησμόνητες πατρίδες και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τις εκδηλώσεις τους. Στον πρόλογο του σημειώματός του («ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ», Κυριακή 24 Απριλίου 2016) σημειώνει: «Σε μια ιδιαίτερη σημαντική για την πόλη μας εκδήλωση, που οργάνωσαν την περασμένη Τετάρτη 20 Απριλίου στο Μουσείο της Πόλης, η Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου και η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «ΙΩΝΕΣ», τιμήθηκαν δύο εκλεκτά τέκνα της Νέας Ιωνίας Μαγνησίας για το εξαίρετο και πλούσιο έργο τους…».

Ο υπογράφων το σημείωμα (πρώην γ.γ. της Εστίας «ΙΩΝΕΣ») αυτό αισθάνεται, ότι έχασε τον φίλο, τον οδηγό και τον συμπαραστάτη στην πνευματική του πορεία, αλλά…και στην ορειβατική του εξέλιξη. Ο αείμνηστος Κώστας μαζί με τον αείμνηστο, επίσης Νίκο Κολοβό (που είχαν και τα 11χρονα αγόρια τους μαζί!), ανέβασαν τον υπογράφοντα, για πρώτη φορά, στην κορυφή του Ολύμπου, τον Μύτικα, την Κυριακή 8 Αυγούστου 1981.
«Καλόν Παράδεισο» αγαπητέ Κώστα. Δεν έφυγες. Σε αισθανόμαστε κοντά μας να μας μιλάς-με εκείνο το λεπτό σου χιούμορ- να μας συμβουλεύεις και να μας αγαπάς.

Φωτό: Ο αείμνηστος Κώστας Λιάπης (πρώτος αριστερά) με «Ίωνες» και «Φιλίωνες» στην Περιοδική Έκθεση της Εστίας «ΙΩΝΕΣ», (από 30 Μαρτίου έως 30 Απριλίου 2016) στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το