Τοπικά

Ο κορυφαίος αστροφυσικός Διονύσης Σιμόπουλος σήμερα στον Βόλο – Θα μιλήσει για την «Άνοιξη του Σύμπαντος»

Στη Θεσσαλία και πιο συγκεκριμένα στον Βόλο, τη Λάρισα και τα Τρίκαλα, θα βρεθεί στις αρχές Μαρτίου ο κορυφαίος αστροφυσικός και επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου Διονύσης Π. Σιμόπουλος, για να παρουσιάσει το νέο του βιβλίο με τίτλο «Η άνοιξη του Σύμπαντος». Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ρίξει μαζί του μια ματιά στην ιστορία του σύμπαντος, να μάθει πώς γεννήθηκε και πώς θα είναι όταν ενηλικιωθεί. Ο Διονύσης Σιμόπουλος θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού και θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων του.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τρίτη, 5 Μαρτίου 2019, στις 8 μ.μ., στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – Αμφιθέατρο Ι. Κορδάτου (Αργοναυτών και Φιλελλήνων). Με τον συγγραφέα θα συνομιλήσει ο δημοσιογράφος Μάκης Προβατάς.

Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την ομάδα TALOS, την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου, την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία Νομού Μαγνησίας, το Κέντρο Εκπαίδευσης – Πολιτισμού – Επιστημών «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ» και το βιβλιοπωλείο ΠΛΑΣΤΕΛΙΝΗ.

Λίγα λόγια για το βιβλίο 

Το βιβλίο πραγματεύεται σύντομα αλλά περιεκτικά τη διαμόρφωση μιας στοιχειώδους αλλά βασικής εικόνας για τη δημιουργία και την εξέλιξη του Σύμπαντος που επικράτησε χάρη σ’ έναν πραγματικό χείμαρρο αστρονομικών παρατηρήσεων οι οποίες στη μεγάλη τους πλειοψηφία ήταν απρόβλεπτες. Σήμερα ελάχιστοι μόνο κοσμολόγοι αμφιβάλλουν για την αυθεντικότητα του σκηνικού της δημιουργίας του Σύμπαντος από μιαν αρχική «Μεγάλη Έκρηξη», γιατί γνωρίζουμε ότι ζούμε σε ένα Σύμπαν που διαρκώς διαστέλλεται και ότι όλοι οι γαλαξίες απομακρύνονται συνεχώς από εμάς, και μάλιστα όλο και πιο γρήγορα όσο πιο απομακρυσμένοι είναι.

Το βιβλίο συνοψίζει κατά κάποιον τρόπο την τρέχουσα κατάσταση που επικρατεί στις μελέτες της σύγχρονης Κοσμολογίας, όπου η θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης, επικουρούμενη από τις προσθήκες των θεωριών του Πληθωρισμού και των Υπερχορδών (Θεωρία Μ), περιγράφει ικανοποιητικά την πραγματική ιστορία του Σύμπαντος από τη γέννησή του μέχρι και σήμερα. Παρ’ όλα αυτά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όσο πιο πίσω στον χρόνο πηγαίνουμε οι γνώσεις μας γίνονται όλο και πιο αβέβαιες και τα ερωτηματικά πληθαίνουν.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα 
Ο Διονύσης Π. Σιμόπουλος γεννήθηκε το 1943 στα Γιάννενα και μεγάλωσε στην Πάτρα. Σπούδασε Πολιτική Επικοινωνία και Αστροφυσική στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα των ΗΠΑ. Είναι επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, πολυβραβευμένος διεθνώς για τη συνεισφορά του στην αστρονομική εκπαίδευση. Το πλούσιο επιμορφωτικό του έργο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 27 βιβλία, πάνω από 500 σενάρια επιμορφωτικών τηλεοπτικών εκπομπών και πάνω από 250 σενάρια πολυθεαμάτων πλανηταρίου.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το