Τοπικά

«Ο κορωνοϊός για τον Βόλο είναι η ΑΓΕΤ» – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Ηρώον ενάντια στη καύση και το νομοσχέδιο Χατζηδάκη (photos)

Με σύνθημα «ο κορωνοϊός για τον Βόλο, είναι η ΑΓΕΤ και τα σκουπίδια της» περισσότεροι από 100 πολίτες διαμαρτυρήθηκαν συμβολικά σήμερα στο Ηρώον, τόσο για την καύση σκουπιδιών, όσο και για το «περιβαλλοτοκτόνο νομοσχέδιο» που κατατέθηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη.
Η ρύπανση στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου ήταν κυρίαρχη στις διαμαρτυρίες.
Το κάλεσμα έκαναν η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας και η Επιτροπή Πολιτών κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, ενώ συμμετείχε με πανό και το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ).

Ένα τεράστιο πανό έγραφε: «ΔΑΣΗ: ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ». Τρία ακόμη πανό έγραφαν: «Χατζηδάκης: Ο κορωνοϊός του περιβάλλοντος», «Αφήστε το Βόλο να αναπνεύσει» και «ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ. ΝΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ».

Επίσης πλακάτ έγραφαν: «ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Ο ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ», «ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ», «ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 1-0», «ΜΑΘΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Ο ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΤΑΙ» και «ΟΙ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΔΕΣ ΦΕΡΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥΣ»

Καταγγέλθηκε το γεγονός ότι ο υπουργός απέκλεισε από τον δημόσιο διάλογο τους καθ’ ύλην αρμόδιους, ενώ αποκορύφωμα των μεθοδεύσεων, όπως καταγγέλθηκε, ήταν η κίνηση να καταθέσει το νομοσχέδιο στην τελική μορφή του μόλις μία εβδομάδα πριν από την ψήφισή του με περίπου διπλάσια άρθρα σε σχέση με αυτό που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

«Παρά τις καθολικές αντιδράσεις που έχουν εκφραστεί από περιβαλλοντικά κινήματα, συλλογικότητες, περιβαλλοντικές οργανώσεις, επιστημονικούς φορείς, επαγγελματικά σωματεία, χιλιάδες πολίτες και τα κόμματα της αντιπολίτευσης και παρά τα μαζικά αιτήματα για την απόσυρσή του, η κυβέρνηση προχωρά στην ψήφιση του νομοσχεδίου Χατζηδάκη που επιφέρει σημαντική επιδείνωση στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας», τονίστηκε από τους διαμαρτυρόμενους.

Τα πυρά που συγκέντρωσε το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο, το οποίο έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου, δεν αφορούν μόνο το «άνοιγμα» των προστατευόμενων για τη βιοποικιλότητά τους περιοχών σε βαριές επενδύσεις μέσω της υπεραπλοποίησης της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, αλλά και πληθώρα άλλων διατάξεων που περιλαμβάνονται σε αυτό.
«Θύμα» του Νομοσχεδίου είναι και ο φορέας της Κάρλας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το