Πολιτισμός

Ο κορωνοϊός εμπνέει Βολιώτες καλλιτέχνες

Δύο Βολιώτες καλλιτέχνες, ο συνθέτης-τραγουδιστής Βασίλης Αγροκώστας και ο σκηνοθέτης-ηθοποιός Δημήτρης Πανταζής, εμπνεύστηκαν από τον… κορωνοϊό και έστειλαν το δικό τους μήνυμα μέσω του Facebook, καθώς αμφότεροι ακολουθούν πιστά τις οδηγίες που έχουν δοθεί και μένουν στα σπίτια τους. Ένα ζεϊμπέκικο και μία εκδοχή του «Ερωτόκριτου», προσαρμοσμένη στο κλίμα των ημερών, δείχνουν πως ο καλλιτεχνικός κόσμος προσπαθεί να ξεπεράσει τις δυσκολίες επιστρατεύοντας πάνω απ’ όλα γενναίες δόσεις χιούμορ που τόσο έχουμε ανάγκη.

Το κλείσιμο των σχολείων την περασμένη εβδομάδα, έδωσε την ευκαιρία στον Βασίλη Αγροκώστα, ο οποίος παράλληλα είναι εκπαιδευτικός (διδάσκει στο Μουσικό Σχολείο Βόλου), να συνθέσει ένα ζεϊμπέκικο και να αναρτήσει ένα βίντεο ερμηνεύοντάς το στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook. «Όλο αυτό ξεκίνησε για τους δικούς μου φίλους, την πρώτη ημέρα αφότου έκλεισε το σχολείο και πήρα να μελετήσω την κιθάρα, λίγο να τη σκαλίσω», εξομολογήθηκε ο κ. Αγροκώστας, ο οποίος στην ανάρτησή του στις 11 Μαρτίου είχε γράψει το εξής προλογίζοντας το κομμάτι: «Corono… zeybek, γιατί κάπως πρέπει να περάσει η ώρα στο σπίτι».

Η απήχηση του τραγουδιού υπήρξε εντυπωσιακή. «Τώρα που μιλάμε, έχει ξεπεράσει τις 14.000 προβολές μέσα σε μία εβδομάδα. Άρεσε αρκετά. Ο κόσμος διασκεδάζει, ενώ βοήθησε πολύ και ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος που το έδειξε στους δημοσιογράφους και πήρε έκταση. Δεν το περίμενα πως θα είχε τόσο μεγάλη αποδοχή», παραδέχθηκε ο πολυτάλαντος Βολιώτης, για να προσθέσει: «Χαίρομαι που έκανα τους συνανθρώπους μου να ευθυμήσουν, ενώ είναι και διδακτικό. Το έκανα σε ζεϊμπέκικο ρυθμό, για να είναι και πιο ευχάριστο ως άκουσμα. Άρχισαν οι κοινοποιήσεις, έφτασε μέχρι την ελληνική ομογένεια στην Αμερική. Έλαβα ένα μήνυμα, στο οποίο κάποιος μου έγραφε ότι «στο Σικάγο θα το ακούσουμε όλοι». Και σ’ αυτή την άσχημη για όλους μας συγκυρία, χαίρομαι εάν μπορώ να προσφέρω λίγη χαρά και χαμόγελο. Αυτή είναι η δική μου ανταμοιβή, γιατί κατά τα άλλα, άπαντες δίνουμε τον αγώνα μας. Είναι έντονα τα συναισθήματα, μια και οι συνθήκες είναι πρωτόγνωρες για όλους. Αν με τη μουσική κατάφερα να απαλύνω την κατάσταση, δόξα τον Θεό».

Το… κορωνο-ζεϊμπέκικο Βασίλη Αγροκώστα, όπως και το δεύτερο κατά σειρά τραγούδι που «ανέβασε» την Κυριακή που μας πέρασε με τίτλο «Κάντε κουράγιο αδέρφια» αντλώντας τη θεματολογία του και πάλι από την επιδημία του COVID-19, απέδειξε έμπρακτα πως η τέχνη προσφέρει ένα αποκούμπι. «Για όλους εμάς που θέλουμε να λεγόμαστε καλλιτέχνες, αυτή είναι η δουλειά μας. Μάλιστα, σκέφτομαι πώς μπορούμε να οργανώσουμε μία κατ’ οίκον συναυλία. Με live streaming να παίξουμε μουσική για τον κόσμο που μένει μέσα και να περάσει ευχάριστα η ώρα. Η σύγχρονη τεχνολογία μας παρέχει αυτή τη δυνατότητα. Και πού θα πάει; Θα τη βρούμε την άκρη», παραδέχθηκε.

Από την άλλη πλευρά, ο Δημήτρης Πανταζής, «ψυχή» της Πειραματικής Σκηνής Νέας Ιωνίας, απευθύνθηκε στους διαδικτυακούς φίλους τους, όχι με… νότες, αλλά με ένα κείμενο, το οποίο τιτλοφόρησε «Ο Ερωτόκριτος στα… κορωνοϊκά». Το κλασικό έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου, που συγκαταλέγεται στα πλέον σημαντικά της ελληνικής λογοτεχνίας, εναρμονίστηκε στο πνεύμα των ημερών από την πένα του γνωστού δημιουργού. «Άκουσες Αρετούσα μου, τα θλιβερά μαντάτα; Σε καραντίνα μ’ έκλεισαν δεν βγαίνω πλιό στη στράτα», ξεκινά το έμμετρο κείμενο, ενώ καταλήγει με τους στίχους: «Η αγάπη, ζει παντοτινά και να ‘χεις πάσα ελπίδα: Τούτος ο κορωνοϊός δεν βλάπτει την πατρίδα».

Με την Πειραματική Σκηνή να διακόπτει αναγκαστικά τις παραστάσεις της το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο γνωστός σκηνοθέτης και ηθοποιός δεν άφησε ανεκμετάλλευτο τον χρόνο του και η ανάρτησή του στο Facebook έχει τύχει μεγάλης αποδοχής. «Άρεσε η μεταφορά του «Ερωτόκριτου» στο σήμερα. Υπήρξαν αρκετά σχόλια στο διαδίκτυο. Γενικότερα βέβαια προκύπτουν διάφορα πράγματα μέσα απ’ όλη αυτή την κατάσταση», κατέληξε με νόημα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το