Τοπικά

Ο κορονοϊός «χτύπησε» την ψυχική υγεία νοσηλευτών

 

Η λειτουργία της Γραμμής Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης του Κέντρου Ημέρας Κ.Η.Π.Ο.Σ. του Φορέα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης ΔΙΟΔΟΣ ΑμΚΕ αποτελεί έργο στο πλαίσιο του προγράμματος ψυχολογικής υποστήριξης «Κανένας μόνος στην πανδημία», υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας και την εποπτεία της Ομοσπονδίας Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης «Αργώ». Η λειτουργία της γραμμής ξεκίνησε τον Ιανουάριο 2021 και συνεχίζει έως σήμερα.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα για τη λειτουργία της γραμμής κατά τη χρονική περίοδο Ιανουάριος – Ιούλιος 2022 βασίζονται στα ακόλουθα στατιστικά δεδομένα:
• Καμπύλη αιτημάτων: Από την έναρξη του έτους (Ιανουάριος 2022) έως σήμερα, ο αριθμός των αιτούντων που απευθύνονται στη γραμμή για βοήθεια υπό το καθεστώς της πανδημίας προσεγγίζει τα 40 άτομα. Ιδιαίτερη κορύφωση παρατηρήθηκε κατά τους μήνες Μάρτιο (25,2%), Ιούλιο (21,6%) και Ιανουάριο (18%) .
• Πληθυσμιακές ομάδες συμμετεχόντων: Στη γραμμή απευθύνθηκαν κυρίως άνεργοι (32,4% των αιτημάτων). Ακολουθούν σε συχνότητα οι επαγγελματίες υγείας, κατά βάση νοσηλευτές (17,9%), καθώς και άτομα με χρόνια νοσήματα (14,3%).
Το πρώτο εξάμηνο του 2022, οι υγειονομικοί αναζήτησαν βοήθεια σε ατομικό επίπεδο, αντίθετα με τα περσινά στατιστικά του έτους 2021, όπου αναζήτησαν υποστήριξη μόνο ομαδικά. Η εικόνα της πληθυσμιακής ομάδας των υγειονομικών πιθανώς οφείλεται σε δύο παράγοντες:
α) Στη συνεχώς αυξανόμενη εξοικείωση των υγειονομικών με την εμπειρία διαχείρισης περιστατικών Covid.
β) Tο 2022 μέχρι στιγμής είχε μεγαλύτερη διαστήματα ύφεσης της πανδημικής κρίσης σε σχέση με το έτος 2021. Ο μικρότερος φόρτος εργασιών και οι λιγότερο ψυχοπιεστικές συνθήκες το 2022 επέτρεψαν στους υγειονομικούς να εστιάσουν και να φροντίσουν περισσότερο τον εαυτό τους, αναζητώντας πιο συχνά υποστήριξη.
• Ομάδες υποστήριξης εργαζομένων των μονάδων υγείας: Tο διάστημα Μάρτιος έως Μάιος του 2022 πραγματοποιήθηκε ομάδα υποστήριξης υγειονομικών. Αντίστοιχη ομάδα είχε γίνει και πέρυσι. Η φετινή ομάδα είχε κατά 25% περισσότερους συμμετέχοντες σε σχέση με την περσινή.
Ειδικότερα παρατηρείται ότι:
• Τόσο κατά την ατομική, όσο και κατά την ομαδική υποστήριξη υγειονομικών, αναδείχθηκαν ως δυσκολίες η διαχείριση της απώλειας – θανάτου, η επαγγελματική εξουθένωση και η επικοινωνία μεταξύ των συναδέλφων υπό πιεστικές συνθήκες.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ομάδα των υγειονομικών που εργάστηκαν στις ΜΕΘ COVID-19, η οποία, λόγω της πρωτόγνωρης εμπειρίας εργασίας στο πιο νευραλγικό πόστο στη μάχη κατά του κορωνοϊού, νιώθει έντονο αίσθημα μοναξιάς και απουσίας ταύτισης με το λοιπό υγειονομικό προσωπικό και με τον γενικότερο πληθυσμό.
Οι υπηρεσίες του προγράμματος απευθύνονται:
• Σε νοσούντες και νοσήσαντες από τη λοίμωξη Covid-19, τους οικείους αυτών, καθώς και συγγενείς θανόντων.
• Στους εργαζόμενους των μονάδων υγείας της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και, πιο συγκεκριμένα, στα πέντε νοσοκομεία της Περιφέρειας (Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας «Κουτλιμπάνειο», Γενικό Νοσοκομείο Βόλου «Αχιλλοπούλειο», Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας, Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων), στα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία των αντίστοιχων Νομών.
• Σε ασθενείς με χρόνια νοσήματα, χρόνιες παθήσεις (όπως άτομα με διαβήτη, καρκίνο, νεφροπάθεια, σκλήρυνση κατά πλάκας) και τις οικογένειές τους.
• Σε ανέργους.
Προκειμένου ο ενδιαφερόμενος να συμμετέχει στο πρόγραμμα, επικοινωνεί ο ίδιος τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά (τηλ: 2421 031993 & 693 670 8485, e-mail: [email protected]).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το