Τοπικά

Ο Κωνσταντίνος Σ. Ζούζουλας θα ανακηρυχθεί Μεγάλος Ευεργέτης σε εκδήλωση της Εταιρείας Αστρονομίας

H εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Μαγνησίας διοργανώνει διάλεξη την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018, με ομιλητή τον κ. Σεραφείμ Σπανό, συντονιστή εκπαιδευτικού έργου φυσικών επιστημών Δ.Ε. Η ομιλία θα γίνει, όπως πάντα, στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο, με θέμα: «Ατμοσφαιρικά κατακρημνίσματα σε κοντινούς και μακρινούς κόσμους».

Πριν από τη διάλεξη θα γίνει ανακήρυξη ως Μεγάλου Ευεργέτη της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Μαγνησίας, έστω και μεταθανάτια, του αείμνηστου Κωνσταντίνου Σ. Ζούζουλα, ο οποίος επί ολόκληρη σχεδόν 10ετία, ήταν μόνιμος χορηγός του Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας και Διαστημικής και αποτελεί πλέον τον πρώτο μεγάλο ευεργέτη της Εταιρείας. Την τιμητική πλακέτα θα την παραλάβει ένας εκ των συγγενών του.

Τον Αύγουστο του 2018 το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη συμπλήρωσε 15 χρόνια παραμονής και αστρονομικών παρατηρήσεων στο υπέρυθρο φάσμα. Οι παρατηρήσεις του απέδειξαν, το 2014, την ύπαρξη ατμοσφαιρικών διαταραχών στις καυτερές ατμόσφαιρες των καφετί νάνων αστέρων.

Η διάλεξη θα επιχειρήσει μια περιήγηση στους κόσμους των ουρανίων σωμάτων, όπου παρατηρούνται ή αναμένονται ατμοσφαιρικά κατακρημνίσματα. Αρχίζοντας από τον μητρικό μας πλανήτη θα παρουσιασθεί η έννοια του ατμοσφαιρικού κατακρημνίσματος με έμφαση στα υδατώδη κατακρημνίσματα. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί εκτεταμένη αναφορά στα εξωτικά υλικά που καταφθάνουν στις επιφάνειες των πλανητών και των δορυφόρων τους στο ηλιακό μας σύστημα ως προϊόντα κατακρήμνισης. Η διάλεξη θα ολοκληρωθεί με τη διερεύνηση παρομοίων διαδικασιών σε μακρινά ηλιακά συστήματα, αλλά και σε εξωτικές αστρικές οντότητες που φέρουν το όνομα καφετί νάνοι (Browndwarfs).

Φωτό: Ο Κωνσταντίνος Σ. Ζούζουλας, μιλώντας στους μαθητές του διαγωνισμού το 2003

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το