Τοπικά

Ο Κων. Μαραβέγιας στη Βουλή για το δικαστικό μέγαρο και τη σύνδεση του λιμένα Βόλου με τον σιδηρόδρομο

 

Την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών για την ανέγερση του νέου δικαστικού μεγάρου Βόλου και της σιδηροδρομικής σύνδεσης του λιμανιού με τις ΒΙΠΕ και το πολιτικό αεροδρόμιο στη Νέα Αγχίαλο, υπογράμμισε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, κατά την τοποθέτησή του επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τις «πρότυπες προτάσεις για έργα υποδομής».

Αναφερόμενος, ειδικότερα, στις συμβάσεις παραχώρησης μέσω ΣΔΙΤ, ο βουλευτής τόνισε ότι η προσπάθεια για το νέο δικαστικό μέγαρο του Βόλου, που ξεκίνησε επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, πρέπει να ολοκληρωθεί στην παρούσα θητεία της με τη δημοπράτηση και την εκκίνηση του έργου. «Είναι χρέος τιμής της Ν.Δ. όχι μόνο έναντι των ανθρώπων που ζουν καθημερινά τα δικαστήρια, αλλά ολόκληρης της κοινωνίας της Μαγνησίας», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι το ίδιο ισχύει και για την σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού του Βόλου με τις ΒΙΠΕ και το πολιτικό αεροδρόμιο της Θεσσαλίας.

Είναι εξαιρετικά σημαντική, όπως είπε ο κ. Μαραβέγιας, η ευτυχής κατάληξη του διαγωνισμού για την ηλεκτροκίνηση της γραμμής Βόλος-Λάρισα, για την οποία αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης άμεσα, είναι όμως εξίσου σημαντικό το έργο να ολοκληρωθεί με την σύνδεση του 3ου μεγαλύτερου εμπορικού λιμανιού της Ελλάδας με το σιδηροδρομικό δίκτυο, έτσι ώστε να γίνουν σύντομα πράξη οι συνδυασμένες, πολυτροπικές μεταφορές και στη χώρα μας. Στο σημείο αυτό, μάλιστα, επισήμανε ότι υπάρχει σχετική δράση του Ταμείου Ανάκαμψης για τον «Εκσυγχρονισμό και βελτίωση της ανθεκτικότητας οικονομικά κομβικών τομέων» από όπου το έργο αυτό μπορεί και πρέπει να χρηματοδοτηθεί.

Επίσης, σημείωσε ότι στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης προβλέπεται να διατεθούν πάνω από 280 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών των Κέντρων Υγείας και την αναδιοργάνωση τους. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ξεκινήσει άμεσα η προσπάθεια για μια καλύτερη Πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, ειδικά στην περιφέρεια όπου υπάρχουν απομακρυσμένες νησιωτικές και ορεινές περιοχές. «Η αδήριτη αυτή αναγκαιότητα δεν υπαγορεύεται μόνο από τους αυστηρούς χρονικούς περιορισμούς του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά κυρίως από τις προσδοκίες των ίδιων των τοπικών κοινωνιών για οικονομική ανάπτυξη και ποιότητα ζωής», τόνισε ο βουλευτής.

Αναφερόμενος στο συζητούμενο νομοσχέδιο για τις πρότυπες προτάσεις έργων υποδομής, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα λειτουργήσει σαν καταλύτης στην διαδικασία παραγωγής δημόσιων έργων, παρεμβαίνοντας ιδιαίτερα στο στάδιο της ωρίμανσης τους. Πρόκειται για μεγάλα έργα υποδομής προϋπολογισμού άνω των διακοσίων εκατομμυρίων ευρώ χωρίς ΦΠΑ, τα οποία παρουσιάζουν στοιχεία καινοτομίας και πολυπλοκότητας. Στόχος είναι η επιτάχυνση της περιφερειακής ανάπτυξης και η ενίσχυση της εθνικής οικονομίας μέσω της γρήγορης υλοποίησης όχι μόνο κλασσικών δημόσιων έργων, αλλά και συμβάσεων παραχώρησης ή γενικότερα ΣΔΙΤ.

Ιδιαίτερα για τα μεγάλα έργα υποδομών, σύμφωνα με τον κ. Μαραβέγια, οι πρότυπες προτάσεις εκ μέρους των ιδιωτών έρχονται να καλύψουν τόσο το σχεδιαστικό κενό στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, όσο και την ανάγκη άμεσης αξιοποίησης των χρηματοδοτήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης, δεδομένου ότι η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να έχει απορροφήσει σχεδόν 31 δις ευρώ ως το 2027. Έτσι το παρόν νομοσχέδιο δίνει την δυνατότητα στις επιχειρήσεις του κλάδου να λειτουργήσουν ως επιταχυντές της παραγωγής δημόσιων έργων, υποβάλλοντας ολοκληρωμένες προτάσεις νέων υποδομών που ως πρότυπες: α) θα συμμορφώνονται σε προδιαγραφές ποιότητας, β) θα ικανοποιούν όλες τις απαιτήσεις ωρίμανσης και έτσι γ) θα οδηγούν γρήγορα σε δημοπράτηση, με ελαχιστοποίηση των εμπλοκών στην φάση ανακήρυξης του αναδόχου. Ειδικά σε ότι αφορά τις ΣΔΙΤ, ο βουλευτής υπογράμμισε την προστιθέμενη αξία του νομοσχέδιου, καθώς μεταφέρει στον ιδιώτη το βάρος της χρηματοοικονομικής ωρίμανσης του έργου.

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Αποκάλυψη Γεωργιάδη: Έρχονται δωρεάν απογευματινά χειρουργεία από το φθινόπωρο

Πιθανότατα από το φθινόπωρο, μετά την έγκριση από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα μπουν σε λειτουργία…

17 Ιουνίου 2024

Επιδρομή ιπτάμενων κατσαρίδων στη Λάρισα! Γιατί αυξήθηκε ο πληθυσμός τους

Σημαντικά προβλήματα έχουν προκύψει στην πόλη της Λάρισας μετά από την αυξημένη εμφάνιση ιπτάμενων κατσαρίδων.…

17 Ιουνίου 2024

Αρνήθηκε πως απείλησε να σκοτώσει τη φίλη του ο κρατούμενος Αμερικανός στρατιώτης Γκόρντον Μπλακ

Ο Αμερικανός στρατιώτης Γκόρντον Μπλακ δήλωσε σήμερα αθώος ενώπιον ρωσικού δικαστηρίου για την κατηγορία ότι…

17 Ιουνίου 2024

“Βροχή” παραπόνων από παραγωγούς της Ζαγοράς – Ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς

Ο Αγροτικός Σύλλογος Ζαγοράς αναφέρει σε ανακοίνωσή του: Βροχή παραπόνων από παραγωγούς της Ζαγοράς από…

17 Ιουνίου 2024

Απόστολος Λύτρας για τον ξυλοδαρμό της συζύγου του: Ζητάω συγγνώμη – Θα ζητήσω βοήθεια να θεραπευτώ

Τις πρώτες δηλώσεις του έκανε ο γνωστός δικηγόρος Απόστολος Λύτρας, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος με…

17 Ιουνίου 2024

Δωρεάν Online WooCommerce σεμινάριο για τη δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος

Η δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος και η αποτελεσματική διαχείρισή του αποτελούν προτεραιότητα για πολλές επιχειρήσεις σήμερα.…

17 Ιουνίου 2024