Τοπικά

Ο Κολοκοτρώνης σε ταινία κινουμένων σχεδίων από τον Βολιώτη κινηματογραφιστή Δημήτρη Βόρρη

Σε σενάριο και σκηνοθεσία ενός Βολιώτη κινηματογραφιστή, του Δημήτρη Βόρρη, μία ταινία animation (κινουμένων σχεδίων) μικρού μήκους με τίτλο «Κολοκοτρώνης – Ο Γέρος του Μοριά», αφηγείται την ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, έχοντας κεντρικό χαρακτήρα τον ηγέτη του αγώνα για ανεξαρτησία από τους Τούρκους πριν δύο αιώνες.
Για την παραγωγή του ιστορικού κόμικ, ο Βολιώτης σκηνοθέτης ένωσε τις δυνάμεις του με άλλους δύο σπουδαίους Έλληνες δημιουργούς: Τον βραβευμένο με ΕΜΜΥ το 2006 Νάσο Βακάλη, έναν από τους πιο διάσημους 3D animators στον κόσμο (με θητεία σε στούντιο, όπως της Warner Bros και της Dream Works του Σπίλμπεργκ) που ανέλαβε τον σχεδιασμό και την καλλιτεχνική διεύθυνση του φιλμ, και τον Κύπριο συνθέτη Γιώργο Καλλή που έχει συνεργαστεί με την Disney και έκανε την ενορχήστρωση και τη μουσική σύνθεση του έργου.
Η σύμπραξη των τριών καλλιτεχνών, που εμπνεύστηκαν από τη σημαντικότερη, ίσως, μορφή του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων, χάρισε στο κοινό μία ταινία μικρού μήκους που συμπυκνώνει το νόημα του 1821. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι πως δίνεται η ευκαιρία να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο το όνομα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, παρότι η νέα δημιουργία του Βολιώτη κινηματογραφιστή «κόπηκε» από το πρόγραμμα « Covid-19 Support» του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου που υπάγεται στο υπουργείο Πολιτισμού.

Ο Δημήτρης Βόρρης σπούδασε σκηνοθεσία στη σχολή Σταυράκου στην Αθήνα. Πριν από δύο δεκαετίες βρέθηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ, όπου συνέχισε τις σπουδές του στο Λος Άντζελες και τη Νέα Υόρκη. Το βιογραφικό του είναι «γεμάτο». Η τριλογία κινουμένων σχεδίων με ήρωα τον «Αρχαιούλη», έναν γελαστό και ανοιχτόκαρδο φιλόσοφο της Αθήνας του «Χρυσού αιώνα», ξεχωρίζει από τις τελευταίες δουλειές του, ενώ από τις πιο γνωστές ταινίες που έχει σκηνοθετήσει, είναι αυτή του 2011 με τίτλο «December Riots» (Η εξέγερση του Δεκέμβρη) και στην οποία καταπιάστηκε με τις ταραχές που πυροδότησε η δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από αστυνομικούς το 2008.

Όσον αφορά στο φιλμ «Κολοκοτρώνης – Ο Γέρος του Μοριά», ο Δημήτρης Βόρρης, που δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τον εμβληματικό ηγέτη της εθνεγερσίας του 1821, έκανε μία δουλειά υψηλών προδιαγραφών, ενώ προσπάθησε να είναι όσο το δυνατόν πιο ακριβής στο ιστορικό πλαίσιο της ταινίας. Μελέτησε επιστάμενα την υπάρχουσα βιβλιογραφία και για τη συγγραφή του σεναρίου βασίστηκε κυρίως στα απομνημονεύματα βασικών πρωταγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης. Τέτοια κείμενα ήταν του Φωτίου Χρυσανθόπουλου, γνωστού και ως Φωτάκου, που τον είχε προσλάβει ο Κολοκοτρώνης ως υπασπιστή του και έζησε από κοντά την εξέλιξη του Αγώνα στον Μοριά, του Γεώργιου Τερτσέτη, του δικαστικού που το 1832 αρνήθηκε να υπογράψει τη θανατική καταδίκη του Γέρου του Μοριά κόντρα στις επιταγές της Αντιβασιλείας των Βαυαρών (πολλά χρόνια αργότερα ο Κολοκοτρώνης υπαγόρεψε τα απομνημονεύματά του στον Ζακυνθινό δικαστικό), του στρατηγού και ήρωα του 1821 Ιωάννη Μακρυγιάννη, αλλά και του Σάμιουελ Γκρίντλεϊ Χάου, ενός Αμερικανού ιατρού, ο οποίος βρέθηκε ως εθελοντής στην επαναστατημένη Ελλάδα και πρόσφερε τις υπηρεσίες του ως χειρουργός.

«Σε αντίθεση με τους «χάρτινους» ήρωες της Marvel και της DC Comics που λατρεύονται παγκοσμίως από μικρούς και μεγάλους, για μένα ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης είναι ο δικός μας σούπερ ήρωας. Και είναι πραγματικός. Οι μάχες που έδωσε και κέρδισε, η στρατιωτική του δεινότητα, η ταπεινότητα και η ακεραιότητα που τον διέκριναν ήταν μια υπέρβαση πέρα και έξω από τα τετριμμένα και τα συνηθισμένα», είχε δηλώσει ο Δημήτρης Βόρρης πριν καιρό σε συνέντευξή του για την ταινία.
Άραγε, μπορεί κάποιος να αμφισβητήσει τα λόγια του Βολιώτη σκηνοθέτη;

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το