Πολιτισμός

Ο Κένταυρος συστήνει τον Ερυσίχθονα στην Ινδία… Διαδικτυακή αφήγηση με θεσσαλική μυθολογία

Στο πλαίσιο των γενικότερων πρωτοβουλιών και δράσεων που αναλαμβάνει και αναπτύσσει η πηλιορείτικη μη κερδοσκοπική εταιρεία «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη» για την προώθηση της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς των προφορικών ιστοριών, λογοτεχνιών και αρχαίων γραμματειών, συμμετέχει μέσω του αφηγητή και επιστημονικού της εκπροσώπου Δημήτρη Β. Προύσαλη, Αϊγιωργίτη της Διασποράς, στο πρόγραμμα Abhilasha Katha (Storytelling for grownups) – Αφήγηση για ενήλικο κοινό.

Η «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη», γνωστή στα τοπικά πολιτιστικά δρώμενα της Μαγνησίας μέσω του ομώνυμου ετήσιου Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου, που τον περασμένο Αύγουστο έκλεισε αισίως τα δέκα χρόνια διοργανώσεων, και πανελλαδικά μέσα από τις πολύμορφες δράσεις της (οργανωτική, ερευνητική, επιστημονική, εκδοτική, εκπαιδευτική), φέρνει τον προφορικό πολιτισμό της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας σε επαφή με ένα πολυπληθές ακροατήριο στην άλλη άκρη του κόσμου. Αφορμή αποτελεί η πρόσκλησή της από έναν πολιτιστικό φορέα της Ινδίας με αφηγηματικό χαρακτήρα και διεθνή δραστηριότητα, της Διεθνούς Ακαδημίας Αφήγησης Kathalaya (Kathalaya International Academy of Storytelling). Μετά τη σύναψη του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας με το Διεθνές Φεστιβάλ Αφήγησης του Μόντρεαλ στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας το 2018 και την εκπροσώπηση των ελληνικών ανώνυμων λαϊκών ιστοριών στη Δύση, ο χώρος της Ανατολής θα υποδεχτεί τη θεσσαλική μυθολογία μέσα από τη διαδικτυακή αφήγηση του μύθου του βασιλιά Ερυσίχθονα, μιας που η θεματική των Ινδών διοργανωτών αφορά στην «Αναθεωρημένη Μυθολογία» («Mythology Revisited»). Η αφήγηση μοιράζεται χρονικά, με την αφηγήτρια – δασκάλα Geeta Ramanujam, μια σημαντική προσωπικότητα της ινδικής αφηγηματικής σκηνής, πολύχρονη παραμυθού και εισηγήτρια σεμιναρίων εκπαίδευσης σχετικά με την τέχνη της αφήγησης, γνωστή για την κινητικότητά της στην Ασία, την Αμερική και την Ευρώπη. Ιδιαίτερα στην Ινδία, από τα σεμινάριά της έχουν εκπαιδευτεί περισσότεροι των οκτώ χιλιάδων αφηγητών, που πιστοποιήθηκαν με ανάλογες διαδικασίες της εκπαίδευσης ενηλίκων. Η εξαιρετική Geeta Ramanujam είχε αφηγηθεί στο πλαίσιο συμμετοχής της στο 5ο Φεστιβάλ Αφήγησης «Αθήνα… μια πόλη παραμύθια» το 2018, σε παράσταση που φιλοξενήθηκε στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη».

Ο μύθος του βασιλιά Ερυσίχθονα, από τις συμβολικότερες ιστορίες της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας από τη Θεσσαλία, κρύβει σημαντικά μηνύματα εγρήγορσης και περιβαλλοντικής επαγρύπνησης για τον σύγχρονο άνθρωπο, τις επιλογές και τις πρακτικές του με επίκαιρη αντανάκλαση στην οικολογική συνείδηση και συμπεριφορά του, αλλά και επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής του. Ο Ερυσίχθονας, βασιλιάς της Θεσσαλίας, θέλοντας να επεκτείνει τις αίθουσες του παλατιού του ή να φτιάξει καινούργιες, μπαίνει στο ιερό άλσος της θεάς Δήμητρας, για να κόψει δέντρα. Αδιαφορεί για το ιερό δέντρο της θεάς, την Ιτιά, και την κόβει προσβάλλοντας τη θεά Δήμητρα και σκοτώνοντας την ιέρειά της. Η θεά τον τιμωρεί καλώντας από τη Σκυθία την Πείνα-Λιμό που μπαίνει στο κορμί του και του προκαλεί υπέρμετρη πείνα που δεν αντιμετωπίζεται. Ο Ερυσίχθονας καταναλώνει όλες του τις προμήθειες, παίρνει των άλλων, υπεξαιρεί τις προσφορές των ναών και πουλά όλο του το βιος προκειμένου να τρώει, φτάνοντας να πουλήσει την ίδια του την κόρη, η οποία μεταμορφώνεται κάθε φορά επιστρέφοντας στον πατέρα της για να ξαναπουληθεί εκ νέου. Στο τέλος η ακατάσχετη πείνα του τον κάνει να φάει τις ίδιες του τις σάρκες.

Η διαδοχική αφήγηση θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο 6 Φεβρουαρίου μεταξύ 7-8.15 μ.μ. ώρα Ινδίας, μέσω πλατφόρμας zoom, θα είναι κλειστή, δηλαδή θα προϋποθέτει οικονομική συμμετοχή και θα πραγματοποιηθεί στην αγγλική γλώσσα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το