ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στο Βόλο η Φώφη Γεννηματά

Τοπικά

Σεισμός 6,4 Ρίχτερ στη Ρωσία

Κόσμος

Ο καιρός σήμερα στον Βόλο

Τοπικά

Στον Βόλο σήμερα ο Φώτης Κουβέλης

Τοπικά

Έφυγε από τη ζωή 62χρονος Βολιώτης

Τοπικά

Άρθρα

Ο Κένταυρος στην Κύπρο για το 5ο Φεστιβάλ Παραμυθιού

Του Δημήτρη Β. Προύσαλη*

Ο Κένταυρος εκπροσωπώντας το πηλιορείτικο φεστιβάλ αφήγησης «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη» που διοργανώνεται κάθε Αύγουστο στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας από την ομώνυμη Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Γεωργίου Νηλείας «Ο Κένταυρος» και την Πήλιον όρος, συμμετείχε στο 5ο Φεστιβάλ Παραμυθιού της Κύπρου με θέμα «Ο βασιλιάς στο σπίτι του-Κρασί ,ψωμί και λάδι». Την ευθύνη της διοργάνωσης καθώς και τη ροή του προγράμματος που διήρκεσε από 19-23 Δεκεμβρίου 2018 είχε το Κέντρο Λόγου και Τεχνών «Τεχνοδρόμιο» με έδρα τη Λεμεσό.
Το πηλιορείτικο φεστιβάλ συμμετείχε στις εκδηλώσεις δια του καλλιτεχνικού του διευθυντή-αφηγητή και εκπαιδευτικού Δημήτρη Β. Προύσαλη μέσω μιας ποικιλίας δραστηριοτήτων, που κάλυψαν εκδηλώσεις όπως ήταν η παρουσίαση έξι βιβλίων που έχουν κυκλοφορήσει με την υποστήριξη της «Παραμύθια και μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη», τη λειτουργία ενός 4ωρου εργαστηρίου για την τέχνη της αφήγησης, καθώς και τρεις αφηγηματικές παραστάσεις. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε και μια ζωντανή συνέντευξη στο ΡΙΚ, στην κρατική τηλεόραση της Κύπρου, που ακολούθησε τη συνέντευξη του γράφοντα στην ηλεκτρονική έκδοση Ανοιχτοί Ορίζοντες του ηλεκτρονικού Κόμβου «Διάλογος» που δραστηριοποιείται από την εφημερίδα «Χαραυγή» της Λευκωσίας.

Είναι η δεύτερη φορά που εκπρόσωπος του Κένταυρου συμμετέχει σε κυπριακή διοργάνωση που αφορά την τέχνη της αφήγησης, μετά τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους όταν ο γράφων, καλλιτεχνικός δ/ντής, αφηγητής και επιστημονικός εκπρόσωπος της Εταιρείας πήρε μέρος στο 3ο Φεστιβάλ Αφήγησης Κύπρου με θεματική επικέντρωση στα δημοτικά τραγούδια και τις παραλογές με αφήγηση και εισήγηση αναφορικά με τη γνωστή υπόθεση του τραγουδιού «Του νεκρού αδερφού» αξιοποιώντας ανάμεσα στις άλλες και τρεις θεσσαλικές παραλλαγές σε παραμυθιακή μορφή από τη συλλογή του Β. Δ. Αναγνωστόπουλου «Λαϊκά παραμύθια της Θεσσαλίας».
Στο 5ο Φεστιβάλ Παραμυθιού της Κύπρου έλαβαν ακόμη μέρος Κύπριοι αναδυόμενοι αφηγητές, συγγραφείς από την Ελλάδα και την Κύπρο και αφηγητές από τον αγγλόφωνο χώρο με ινδική καταγωγή, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό των εκδηλώσεων φιλοξενήθηκε στον εξαιρετικά ενδιαφέροντα χώρο του Μουσείου «Το πλουμιστό ψωμί» με τα μοναδικά και πλούσια λαογραφικά εκθέματά του επικεντρωμένα στο ψωμί τόσο ως υλικό δημιούργημα και μορφή όσο και ως λειτουργία στις οικογενειακές και κοινωνικές εκδηλώσεις του ανθρώπου.
Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν επαφές με εκπροσώπους φορέων πολιτισμού και φυσικά πρόσωπα που έδωσαν τη δυνατότητα να γίνει ευρύτερα γνωστή η ύπαρξη και λειτουργία του Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου και του ομώνυμου μη κερδοσκοπικού φορέα ενώ έγιναν και συναντήσεις με ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον, αφού έφεραν στην επιφάνεια τη μελλοντική διενέργεια καταγραφικών δραστηριοτήτων από τοπικούς Κύπριους πληροφορητές της περιοχής Λεμεσού.

*επιστημονικού εκπροσώπου της «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη»

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το