Κόσμος

O καθηγητής που ανοίγει στους φοιτητές του τις πύλες της Wall Street

wall street

Οσοι άνθρωποι φιλοδοξούν να εργαστούν στη Γουόλ Στριτ συνήθως προσπαθούν να φοιτήσουν και σε συγκεκριμένα πανεπιστήμια στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς προσβλέπουν ότι μέσω αυτών θα μπορούν να εξασφαλίσουν ευκολότερη πρόσβαση στα χρηματοπιστωτικά κέντρα. Ωστόσο, μεταξύ αυτών δεν συγκαταλέγεται το κορυφαίο εκπαιδευτικό ίδρυμα που αφορά τις επιστήμες της υγείας, το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς στη Βαλτιμόρη. Ισως γιατί δεν έχει ούτε καν προπτυχιακές σπουδές στα Οικονομικά. Παρά ταύτα, προσφέρει κάτι πιο ενδιαφέρον και αξιόλογο: έναν κύκλο μαθημάτων στα Εφαρμοσμένα Οικονομικά και τη Χρηματοπιστωτική από τον καθηγητή Στιβ Χάνκι.

Οι εκπαιδευόμενοί του εργάζονται σε επενδυτικές τράπεζες όπως οι Goldman Sachs, JPMorgan Chase και Morgan Stanley, καθώς και σε επενδυτικά κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου, όπως τo πανίσχυρo Third Point. Στην πραγματικότητα ο Στιβ Χάνκι, ο οποίος επιλέγει μόλις δώδεκα άτομα ανά εξάμηνο για να συγκροτήσει την τάξη του, ισχυρίζεται πως έχει διασφαλίσει το μέλλον σε όλα: τοποθετεί το 100% των φοιτητών και των φοιτητριών της κάθε τάξης σε θέσεις στον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Η φήμη του είναι μεγάλη και το κύρος του μάλλον αδιαμφισβήτητο. «Πάντοτε αναζητώ το όνομά του, κάθε φορά που εξετάζω βιογραφικά σημειώματα υποψηφίων», επισημαίνει ο Μπράιαν Ντίτζι, ανώτατος τραπεζίτης επενδύσεων στη Stifel, Nicolaus & Co. στη Βαλτιμόρη. «Οι φοιτητές του έρχονται καλύτερα προετοιμασμένοι στο πεδίο από ό,τι οι συνάδελφοί τους από άλλα πανεπιστήμια». Συγκεκριμένα, ο κ. Χάνκι διδάσκει επακριβώς το πώς πρέπει κανείς να αξιολογεί επιχειρήσεις και να συστήνει στους επενδυτές εάν θα πρέπει να αγοράσουν ή να πουλήσουν τη μετοχή τους. Κάθε φοιτητής/ρια αξιολογεί μία εταιρεία ανά δεκαπενθήμερο, ξεκινώντας από τα οικονομικά στοιχεία της, τα οποία αποστέλλει στις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές. Από εκείνο το σημείο ξεκινούν να καταρτίσουν ένα μοντέλο αποτίμησης της τρέχουσας αξίας της εκάστοτε εταιρείας, σύμφωνα με ένα σύστημα που επινόησε ο καθηγητής. «Οι περισσότεροι από όσους παρακολουθούν τα μαθήματά μας είναι καλύτερα εξοπλισμένοι από μεταπτυχιακούς στη Διοίκηση Επιχειρήσεων», επισημαίνει ο Στιβ Χάνκι.

Στο πέρασμα του χρόνου ο πανεπιστημιακός είχε μεταξύ άλλων διατελέσει σύμβουλος του προέδρου Ρόναλντ Ρέιγκαν, στήριξε επενδυτικά κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου, αλλά έγινε διάσημος επειδή σχεδίασε συστήματα σταθεροποίησης νομισμάτων σε χώρες με προβλήματα, όπως η Αργεντινή και η Βουλγαρία. «Δεν μπορώ να θεωρήσω ότι είναι ένας κύκλος μαθημάτων όλα όσα διδάσκει ο καθηγητής Χάνκι», εξομολογείται ο πρωτοετής Σετ Βάισμπεργκ, ο οποίος σπουδάζει Εφαρμοσμένα Μαθηματικά και Οικονομικά. «Μοιάζουν περισσότερο με δουλειά». Αυτό θα φανεί επί το έργον, όταν το καλοκαίρι εργαστεί επί 10 εβδομάδες ως μαθητευόμενος στον επενδυτικό οίκο Jefferies Group.

πηγή www.kathimerini.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το