Τοπικά

Ο καθηγητής Ν. Μαρκάτος για τη δίκη τριών πολιτών την Τετάρτη 6 Ιουλίου στο Βόλο

Όπως αναφέρει η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας σε ανακοίνωσή της:

Την Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022 δικάζονται τρεις πολίτες μετά από μήνυση της ΑΓΕΤ για «διατάραξη οικιακής ειρήνης», στην πραγματικότητα επειδή προσπάθησαν να σταματήσουν το ύποπτου δρομολογίου πλοίο «FIONA» που ξεφόρτωνε ύποπτο υλικό για καύση από την ΑΓΕΤ.

Μαθαίνοντας για τη δίκη αυτή ο Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ, π. Πρύτανης, Γεν. Γραμματέας Ευρωπαϊκής Συνόδου Ομότιμων Καθηγητών κ. Νίκος Μαρκάτος απέστειλε προς το δικηγόρο κατηγορουμένων κ. Δημήτρη Σαραφιανό την ακόλουθη επιστολή:

«Πληροφορήθηκα ότι στις 6/7/2022 δικάζονται στο Μονομελές Πλημμελειοδικείου Βόλου κάτοικοι της περιοχής που διαμαρτυρήθηκαν για την καύση απορριμμάτων (RDF) από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ και την εκφόρτωση RDF προς καύση από πλοίο που είχε προηγουμένως καταπλεύσει στα λιμάνια της Huelva και της Ceuta.

Από μελέτη που εκπονήθηκε το 2008 στο ΕΜΠ μετά από ανάθεση του Σωματείου Εργαζομένων της ΑΓΕΤ – Μηλάκι Αλιβερίου και στην οποία υπήρξα Επιστημονικός Υπεύθυνος, προέκυψαν τα ακόλουθα συμπεράσματα:

ü Κατά την καύση RDF σε τσιμεντοβιομηχανίες είναι δυνατή η παραγωγή διοξινών και ειδικότερα στον περιστροφικό κλίβανο και στον προασβεστοποιητή και στην περιοχή προθέρμανσης της πρώτης ύλης. Ιδιαίτερα κρίσιμο παράγοντα για το σχηματισμό διοξινών αποτελεί η παραμονή των απαερίων για επαρκές χρονικό διάστημα (άνω των 5 sec) στη θερμοκρασιακή περιοχή 450 0C – 200 0C κατά τη διαδικασία ανάκτησης ενέργειας.

ü Οι διοξίνες παράγονται σε μεγαλύτερες ποσότητες σε μικρές χρονικές περιόδους, συνήθως κατά την έναρξη λειτουργίας της μονάδας ή σε έκτακτες περιπτώσεις δυσλειτουργιών και για το λόγο αυτό προτάθηκε η πιλοτική εφαρμογή δειγματοληψίας μεγάλης διάρκειας (14-28 ημέρες) αντί της δειγματοληψίας για διάρκεια 6-8 ωρών άπαξ ανά έτος που ορίζεται από τη νομοθεσία

Στο document του European Environmental Bureau «A Wasted Opportunity? – ΕU environmental standards for waste incineration plants under review» για τις εγκαταστάσεις καύσης απορριμμάτων για την παραγωγή θερμότητας, αναφέρεται ότι είναι δυνατόν να παραχθούν διοξίνες κατά την έναρξη και διακοπή λειτουργίας και μάλιστα σε πολύ μεγάλες ποσότητες. Επίσης, προτείνεται η ημι-συνεχής δειγματοληψία διάρκειας δυο εβδομάδων κατ’ ελάχιστον για την δεδομένης της έντονης διακύμανσης της συγκέντρωσης διοξινών στα απαέρια . Δεδομένου ότι οι εγκαταστάσεις αυτές παρουσιάζουν μεγάλες ομοιότητες με τις τσιμεντοβιομηχανίες που χρησιμοποιούν ως καύσιμο RDF, αναφορικά με την ενδεχόμενη παραγωγή διοξινών, τεκμαίρεται ότι είναι δυνατή η παραγωγή διοξινών κατά την έναρξη ή διακοπή λειτουργίας των μονάδων και ότι οι συγκεντρώσεις διοξινών στα απαέρια παρουσιάζουν έντονες διακυμάνσεις και για το λόγο αυτό προτείνεται η χρήση δειγματοληψίας μεγαλύτερης διάρκειας (άνω των δυο εβδομάδων).

Επίσης, σε περιπτώσεις όπου το RDF έχει υψηλή περιεκτικότητα σε χλώριο (1% και πάνω, ήτοι RDF κατηγορίας 3 και άνω) επιβάλλεται από την ισχύουσα νομοθεσία η καύση να πραγματοποιείται στους 1100 βαθμούς Κελσίου, δηλ. στον κλίβανο και όχι στον προασβεστοποιητή. Γι’ αυτό θα πρέπει να πραγματοποιούνται εξονυχιστικοί έλεγχοι στα φορτία RDF ώστε να αποφευχθεί η χρήση καυσίμου υψηλής περιεκτικότητας σε χλώριο και να αποτραπεί η παραγωγή διοξινών με την καύση RDF. Επί πλέον είναι δυνατόν να παραχθούν διοξίνες κατά την έναρξη και διακοπή λειτουργίας και μάλιστα σε πολύ μεγάλες ποσότητες, ακόμα και πριν την εισαγωγή απορριμμάτων προς καύση λόγω υπολειμμάτων από προηγούμενες καύσεις,και προφανώς σε αυτά τα στάδια λειτουργίας ουδείς σχετικός έλεγχος γίνεται.

Θεωρώ λοιπόν ότι οι διαμαρτυρίες αυτές είναι δίκαιες και αναγκαίες για την προστασία της υγείας των κατοίκων της περιοχής. Η καύση RDF στην τσιμεντοβιομηχανία είναι δυνατόν να οδηγήσει σε παραγωγή διοξινών και αυτό συναρτάται εκτός των άλλων παραγόντων και με την περιεκτικότητα χλωρίου στο RDF.

Είναι επίσης γνωστό ότι η Huelva είναι από τις περιοχές απόρριψης επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων και η Ceuta από τις περιοχές, όπου οι ελεγκτικές αρχές τουλάχιστον δυσλειτουργούν. Είναι λοιπόν κατανοητή η ανησυχία των κατοίκων για την υγεία τους και για την υγεία των παιδιών τους. Αλίμονο αν το ενδιαφέρον για τη διαβίωση σε ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον ποινικοποιείται, ακόμα και αν η διαμαρτυρία πραγματοποιείται εντός του χώρου του εργοστασίου. Πάμπολλες είναι οι περιπτώσεις κινηματικών διαμαρτυριών που οδηγούν σε περιστασιακή ή και λιγότερο περιστασιακή αναστολή εργασιών ή κυκλοφορίας δρόμων και έχουν ως σκοπό την ευρύτερη ενεργοποίηση των ελεγκτικών αρχών και τη συνειδητοποίηση του κόσμου. Πρόκειται για υγιείς αντιδράσεις της κοινωνίας των πολιτών, δείγμα της κοινωνικής αλληλεγγύης και άξιες επιδοκιμασίας – όχι ποινικής καταστολής».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το