Τοπικά

Ο καθηγητής Επιδημιολογίας του Π.Θ. Χρ. Χατζηχριστοδούλου συντονιστής δράσης κατά του κορωνοϊού

«Χρειάζεται επαγρύπνηση και ψυχραιμία για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού που από έναν άνθρωπο μπορεί να μεταδοθεί σε τρεις και τέσσερις συνανθρώπους του» τόνισε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου ο οποίος είναι και ο συντονιστής προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαμόρφωση οδηγιών στις πύλες εισόδου των χωρών της Ε.Ε. αναφορικά με τον συγκεκριμένο ιό.
Ο ίδιος μιλώντας στη διαδικτυακή εκπομπή «Θεσσαλία Παντού» μέσα από την ηλεκτρονική έκδοση www.e-thessalia.gr δήλωσε πως «η πολιτεία χρειάζεται να είναι σε επαγρύπνηση και οι πολίτες, όταν εκδηλωθεί και στη χώρα μας, ο κορωνοϊός να αντιδράσουν πειθαρχημένα και ψύχραιμα. Για παράδειγμα βλέπουμε να έχουν εξαντληθεί οι χειρουργικές μάσκες τις οποίες πρέπει να τις φορούμε, όταν είμαστε άρρωστοι για να μην κολλήσουμε τους άλλους και όχι γενικά, αν δεν είμαστε άρρωστοι. Επίσης όταν βήχουμε να σηκώνουμε τον αγκώνα μας και όχι τα χέρια μας. Ο κορωνοϊός είναι ένας καινούριος ιός και μας ανησυχεί, καθώς θέλουμε να αντέξει το εθνικό σύστημα υγείας. Βέβαια μοιάζει με την κοινή γρίπη και το 85% όσων νοσήσουν από τον κορωνοϊό ίσως να μην το καταλάβουν, αφού η συμπτωματολογία θα είναι ήπια, για ένα μικρότερο ποσοστό θα είναι πιο βαριά τα συμπτώματα και σε ένα ακόμη μικρότερο ποσοστό ίσως η κατάληξη να μην είναι καλή. Από την άλλη πλευρά, παγκοσμίως κάθε χρόνο 300.000-400.000 άνθρωποι πεθαίνουν από τη γρίπη, όταν από τον κορωνοϊό έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής 2.700 άτομα. Είναι ένα σημαντικό θέμα, αλλά δεν θα πρέπει να διαλυθεί και ο κοινωνικός ιστός».

Θα διαρκέσει μήνες
Ερωτηθείς για την ταχεία εξάπλωσή του είπε πως «ο ιός μεταδίδεται γρήγορα, γιατί ο πληθυσμός δεν έχει αποκτήσει ανοσία απέναντί του. Βέβαια όσο πιο γρήγορα εξαπλώνεται ένας ιός, τόσο λιγότερο σκοτώνει. Ο ιός αυτός έχει χαρακτηριστικά να γίνει πανδημικός, γιατί έχει ήπια συμπτωματολογία και γι’ αυτό μεταδίδεται πιο εύκολα. Μάλιστα μέχρι στιγμής τα θύματα είναι κυρίως ηλικιωμένοι με χρόνια προβλήματα υγείας, ενώ στα παιδιά δεν καταγράφονται συμπτώματα».
Ο ιός μεταδίδεται με διάφορους τρόπους, όπως από τις επιφάνειες, αλλά και αερογενώς. Υπολογίζουμε τον δείκτη μεταδοτικότητας του ιού γύρω στο τρία. Δηλαδή κάθε ασθενής μπορεί να μολύνει τρία και τέσσερα άτομα.
Ερωτηθείς, για το πότε θα φτάσει στην κορύφωσή του ο ιός, ο καθηγητής απάντησε πως «φαίνεται ότι στην Κίνα έχει φτάσει ήδη στην κορύφωσή του, ενώ αυξάνονται σε άλλες χώρες. Θα δούμε την εξέλιξη του ζητήματος. Πάντως ο κορωνοϊός θα υπάρχει τουλάχιστον για περίπου έξι μήνες και στην προοπτική ότι θα καταφέρουμε να τον περιορίσουμε. Με τον προηγούμενο ιό τον Sars απαιτήθηκε ένα εξάμηνο για να τον περιορίσουμε. Ο κορωνοϊός έχει κατά 70% ομοιότητα μαζί του».
Όσον αφορά στο εμβόλιο και τα φάρμακα είπε πως «γίνεται ένα αγώνας δρόμου, αλλά προσωπικά πιστεύω πως πριν τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο δεν νομίζω να έχουμε αποτελέσματα, καθώς πρέπει να γίνουν και κλινικές μελέτες».

Οδηγίες
Ο κ. Χατζηχριστοδούλου σημείωσε πως «αυτή την περίοδο είναι ο συντονιστής προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να εκδοθούν οδηγίες για τις πύλες εισόδου των χωρών, όπως λιμάνια, αεροδρόμια, για τη διαχείριση του περιστατικού με κορωνοϊό. Αυτές οι οδηγίες έχουν διανεμηθεί σε διάφορες χώρες. Λάβαμε εντολή από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δουλεύουμε στο συγκεκριμένο πρόγραμμα».
Μάλιστα αναφέρθηκε και στο κρουαζιερόπλοιο στην Ιαπωνία λέγοντας πως «δυστυχώς εκεί δεν ακολουθήθηκαν οι οδηγίες που είχαμε εκδώσει οι οποίες αρχικά αναφέρονταν στην Ευρώπη και γι’ αυτό είχαμε αυτά τα αποτελέσματα. Πλέον υπάρχει συνεργασία και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το