Τοπικά

Ο καθηγητής Εγκληματολογίας Γ. Πανούσης στον Βόλο: “Η κρίση έχει νομιμοποιήσει τη διαφθορά στην Ελλάδα”

Η διαφθορά είναι ένα λευκό έγκλημα. Δηλαδή δεν καταγγέλλεται και δεν μετριέται εύκολα. Η διαφθορά στην Ελλάδα έχει γίνει κουλτούρα, άρα διαχέεται σε όλο το κοινωνικό σώμα.
Τα παραπάνω επισήμανε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Εγκληματολογίας και πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, μιλώντας χθες στο περιθώριο της εκδήλωσης με θέμα «Διαφθορά, καρκίνωμα της Δημοκρατίας», που διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ Μαγνησίας.
Ο πρώην υπουργός χαρακτήρισε εκδημοκρατισμένη και νομιμοποιημένη τη διαφθορά στη χώρα μας και πρόσθεσε: «Στη χώρα μας υποφέρουμε από τη διαφθορά, διότι είναι νομιμοποιημένη και εκδημοκρατισμένη. Δεν είναι η διαφθορά του «υψηλού καπέλου», δηλαδή των εχόντων και κατεχόντων, των διεθνών οργανισμών, είναι η διαφθορά της παρέας, της εγγύτητας, που δεν τη θεωρούμε διαφθορά. Γιατί στην Ελλάδα θεωρούμε διαφθορά τη διαφθορά των άλλων και όχι τη δικιά μας. Είναι νομιμοποιημένη, γιατί αυτός που διαφθείρεται, θεωρεί ότι έχει δικαίωμα να διαφθείρεται». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε πως η διαφθορά έχει διαβαθμίσεις: «Υπάρχει η γκρίζα, η λευκή και η μαύρη. Υπάρχει η λευκή, που όλοι δεχόμαστε ότι μπορεί να γίνει. Δεν είναι μόνον η δωροδοκία. Είναι ότι έχει σχέση με την ισότητα, την πελατειακή σχέση. Δεν έχει σχέση μόνον με λεφτά. Υπάρχει η διαφθορά της διακίνησης επιρροής. Στη διαφθορά έχουμε πέντε. Αυτόν που διαφθείρει, αυτόν που διαφθείρεται, αυτόν που βλέπει, επωφελείται, αλλά δεν μπαίνει στη βασική σχέση, τη λειτουργία των θεσμών, συγκάλυψη και τα μίντια. Πολλές φορές δηλαδή διαφθορά είναι αυτό που τα μίντια λένε πως είναι διαφθορά. Με άλλα λόγια μπορεί να έχουμε πέντε φαινόμενα διαφθοράς και να εμφανιστεί το ένα».
Ο κ. Πανούσης μίλησε ακόμη για πρόβλημα δημοκρατικής νομιμοποίησης των θεσμών και πρόσθεσε πως η οικονομική κρίση έχει νομιμοποιήσει τη διαφθορά.
«Στις ώριμες καπιταλιστικές χώρες έχουν βρεθεί μηχανισμοί αντιδιαφθοράς, εδώ όχι. Είμαστε ακόμη μια δημοκρατία του ’74 και μετά και είμαστε ένας μεσογειακός λαός με ιδιαίτερες πελατειακές και προσωπικές σχέσεις», κατέληξε ο κ. Πανούσης.

Ο Αχ. Ζήσης
Ο μέχρι πρότινος εισαγγελέας Διαφθοράς Β. Ελλάδας εισαγγελέας Εφετών Αχ. Ζήσης ανέφερε μεταξύ άλλων, πως η διαφθορά είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο, που είναι αδύνατο να το εξαλείψουμε. Να κάνουμε προσπάθειες να το περιορίσουμε. Είναι σύνθετο φαινόμενο με τον ίδιο τον άνθρωπο, που θέλει να εξουσιάζει, να ανταγωνίζεται, τον ελεύθερο επαγγελματία, που επιδιώκει τον πλούτο. Παράδειγμα να επεκταθεί σε όλους τους χώρους της Δημόσιας Διοίκησης η μηχανογράφηση, γιατί η διαφθορά επιβιώνει, όταν υπάρχει η προσωπική επαφή του δημοσίου υπαλλήλου με τον ιδιώτη. Όταν είναι σε επίπεδο ηλεκτρονικό η επαφή, όπως στην Εσθονία, τότε περιορίζεται η διαφθορά.

Ο Χρ. Στρατηγόπουλος
«Η ελληνική ιδιαιτερότητα είναι ότι έχουμε κυριαρχία της μικροδιαφθοράς σε αντιπαραβολή με τη διαφθορά των λεγόμενων υψηλών καπέλων. Η ελληνική ιδιαιτερότητα της διαφθοράς πρέπει να αντιμετωπιστεί με ένα κοκτέιλ μέσων, εκ των οποίων βασικό συστατικό θα πρέπει να είναι και η παιδεία, που πρέπει να αλλάξει προς άλλες κατευθύνσεις», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Χρ. Στρατηγόπουλος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το