Κατηγορίες: Κόσμος

Ο καρκίνος συχνά οφείλεται σε κακή τύχη και όχι σε γενετικές αιτίες

 

Δεκαετίες προσπαθούν οι ερευνητές και οι γιατροί να ξεκλειδώσουν τα μυστήρια του καρκίνου. Μία νέα έρευνα όμως αναφέρει ότι συχνά η επάρατη νόσος προκαλείται από ατυχία- και συγκεκριμένα τυχαίες μεταλλάξεις που συμβαίνουν στη διαδικασία της κυτταρικής διαίρεσης, παρά από γενετικές αιτίες ή δυσμενές περιβάλλον.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins και βασίζεται σε ένα στατιστικό μοντέλο που λαμβάνει υπόψη ένα ευρύ φάσμα τύπων καρκίνου. Ωστόσο η μελέτη δεν λαμβάνει υπόψη τον καρκίνο του μαστού που είναι ο πιο διαδεδομένος στις γυναίκες ή τον καρκίνο του προστάτη, που είναι ο δεύτερος συχνότερος τύπος στους άνδρες μετά τον καρκίνο του δέρματος.

Ο καρκίνος στους ενήλικες σε ποσοστό περίπου 2/3 μπορεί να εξηγηθεί από τυχαίες γενετικές μεταλλάξεις που επιτρέπουν στους όγκους να αναπτυχθούν και μόλις στο 1/3 είναι το αποτέλεσμα γενετικών παραγόντων ή του δυσμενούς περιβάλλοντος. «Αυτή η μελέτη δείχνει ότι μπορείτε να αυξήσετε τον κίνδυνο του καρκίνου από το κάπνισμα ή άλλες κακές συνήθειες», είπε ένας από τους συντάκτες της έρευνας ο Μπέρτ Βογκελστέιν καθηγητής ογκολογίας στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins. «Παρ ‘όλα αυτά, πολλές μορφές καρκίνου προκαλούνται από την “ατυχία” και μια μετάλλαξη γονιδίου που προκαλεί καρκίνο σε μεγάλο βαθμό, χωρίς να υπάρχει καμία σχέση με τον τρόπο ζωής ή κάποιους κληρονομικούς παράγοντες», πρόσθεσε. Για αυτή τη μελέτη οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στη φυσική διαδικασία της ανανέωσης των κυττάρων στο ανθρώπινο σώμα. Αυτό επιτρέπει στο σώμα να αντικαταστήσει τα κύτταρα όταν “πεθάνουν”.

Οι ερευνητές έχουν από καιρό κατανοήσει ότι ο καρκίνος θα μπορούσε να προκύψει όταν τα βλαστικά κύτταρα κάνουν μικρά λάθη στις μεταλλάξεις τους. Αλλά η νέα μελέτη είναι η πρώτη που προσπαθεί να μετρήσει το ποσοστό των καρκίνων που προκαλούνται από αυτή τη διαδικασία, σε σύγκριση με αυτές που οφείλονται σε γενετικές ανωμαλίες ή στο δυσμενές περιβάλλον. «Η αλλαγή του τρόπου ζωής μας, θα είναι πολύ χρήσιμη στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου, αλλά δύσκολα θα είναι αποτελεσματική για άλλους τους τύπους» δήλωσε ο Κριστιάν Τομασέτι βιο-μαθηματικός και επίκουρος καθηγητής ογκολογίας στο Johns Hopkins.

Πηγή:iefimerida.gr

Share

Πρόσφατα άρθρα

Συνάντηση Σωματείου Οικογενειών Ενόπλων Δυνάμεων με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ

Συνάντηση πραγματοποίησε το Σωματείο Οικογενειών Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΟΕΔ) με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής…

1 Απριλίου 2024

Βέροια: «Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα να συνέβαινε, οι γυναίκες θα ζούσαν» – Τι λέει κάτοικος του χωριού στο ethnos.gr

Συγκλονισμένη είναι η τοπική κοινωνία του χωριού Πατρίδα Ημαθίας από το τροχαίο δυστύχημα, το οποίο…

1 Απριλίου 2024

Σχολεία: Πότε κλείνουν για το Πάσχα

Αντίστροφα μετρούν οι μικροί και μεγάλοι μαθητές για τις πασχαλινές τους διακοπές, οι οποίες διαρκούν…

1 Απριλίου 2024

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 11% διαμορφώθηκε η ανεργία το Φεβρουάριο

Το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Φεβρουάριο του 2024 ανήλθε σε 11,0% έναντι του αναθεωρημένου…

1 Απριλίου 2024

Κασσελάκης: Ο Μητσοτάκης είναι ο «yes man» των ΗΠΑ – Ξέρει ότι μπορώ να τον κερδίσω

Μία «νέα ελληνική περηφάνια και να ξαναγίνουν, οι Έλληνες, περήφανοι για το μέλλον, όχι μόνον…

1 Απριλίου 2024

Ανακοίνωση του 2ου Προτύπου Γυμνασίου Βόλου

Από το 2ο Πρότυπο Γυμνάσιο Βόλου ανακοινώνεται ότι οι γονείς/κηδεμόνες που επιθυμούν τη συμμετοχή του…

1 Απριλίου 2024