Τοπικά

Ο καρκίνος «χτυπά» 320 παιδιά κάθε χρόνο

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα 320 παιδιά παρουσιάζουν κάποια μορφή καρκίνου, ενώ στη Μαγνησία από τον Αύγουστο εκδηλώθηκαν τέσσερα νέα περιστατικά. Ο πιο ισχυρός εχθρός ενός παιδιού είναι ο καρκίνος.
Και τα τελευταία 37 χρόνια η παιδίατρος ογκολόγος – αιματολόγος Ελένη Βασιλάτου – Κοσμίδη πολεμά τον πιο δυνατό «εχθρό» του παιδικού πληθυσμού. Έχει δώσει πολλές νικηφόρες μάχες στο πλευρό των μικρών ασθενών, ως επιμελήτρια και κατόπιν ως διευθύντρια του πρώτου Ογκολογικού Τμήματος στο ΕΣΥ, στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού», τόσο για την αντιμετώπιση αυτής καθεαυτής της νόσου όσο και για τη διάλυση της προκατάληψης που την ακολουθεί.
Σε ό,τι αφορά τους μικρούς ασθενείς, η γλώσσα των αριθμών είναι σκληρή: κάθε χρόνο νοσούν στην Ελλάδα από καρκίνο 14 παιδιά ηλικίας 0 έως 15 ανά 100.000 παιδικού πληθυσμού και 20 έφηβοι ανά 100.000 πληθυσμού ηλικίας 15 έως 18 χρόνων. «Η νόσος θεωρείται σπάνια στην παιδική ηλικία. Το πιο βασικό χαρακτηριστικό της νόσου όμως αφορά τα υψηλά ποσοστά ίασης: τρία στα τέσσερα παιδιά που νοσούν με καρκίνο θεραπεύονται, λέει η ίδια .

Η κ. Κοσμίδη συμμετέχει στην δωδέκατη ετήσια επιστημονική συνάντηση της ελληνικής ακαδημίας παιδιατρικής, που πραγματοποιείται στο Βόλο, στο ξενοδοχείο Ξενία. Η κ. Κοσμίδη τόνισε ότι μέχρι το 2010 τα περιστατικά παρουσίαζαν αύξηση 2% κάθε χρόνο , αλλά από το 2010 οι αριθμοί σταθεροποιήθηκαν.
Η εκπρόσωπος της Φλόγας στη Μαγνησία κ. Ντίνα Τριανταφύλλου αναφέρθηκε στα τέσσερα νέα περιστατικά που εκδηλώθηκαν από τον Αύγουστο και μετά , ωστόσο και η ίδια και η κ. Κοσμίδη τόνισαν ότι πρόκειται για συγκυριακό γεγονός. Πάντως οργανωμένη επιδημιολογική μελέτη και καταγραφή περιστατικών ανά περιοχή δεν υπάρχει.
Οι κυριότερες μορφές καρκίνου στα παιδιά είναι λευχαιμίες, όγκοι του κεντρικού νευρικού συστήματος και κυρίως εγκεφαλικοί όγκοι, λεμφώματα, όγκοι του αμφιβληστροειδούς, σαρκώματα, όγκοι νεφρών και επινεφριδίων, όγκοι ήπατος. Αυτή είναι η χαρτογράφηση και τα συμπτώματα ποικίλλουν και προϋποθέτουν ευαισθητοποιημένους γονείς αλλά και παιδιάτρους με δυνατά ανακλαστικά που να αξιολογούν σωστά τυχόν ύποπτα ευρήματα και να παραπέμπουν τα παιδιά για εξειδικευμένο έλεγχο.
Στην Ελλάδα η διάγνωση δεν καθυστερεί. Βαδίζουμε σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα, οι παιδίατροι είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν το κάθε τι και να παραπέμψουν το περιστατικό σε εξειδικευμένα κέντρα, τόνισε η γιατρός.

Θνησιμότητα παρουσιάζεται στα νευροβλαστώματα, αλλά σημαντικό είναι το γεγονός ότι παιδιά παρουσιάζουν καρκίνους ενηλίκων όπως θυροειδούς και δέρματος.
Η κ. Κοσμίδη τόνισε ότι ένα παιδί πρέπει να έχει τη φροντίδα και την επιστημονική στήριξη που θα τους επιτρέψει να ζήσει για πάντα.
«Σε ένα παιδί το κάθε τι έχει σημασία. Μπορεί να περάσουν δύο ώρες για να αποφασίσουν οι γιατροί εάν θα του χορηγήσουν ένα χιλιοστό από ένα φάρμακο ή όχι. Στόχος μας είναι η θεραπεία χωρίς να δημιουργούμε επιπρόσθετα προβλήματα», κατέληξε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το