ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τοπικά

Ο Καραγκιοζοπαίχτης Παναγιώτης Φιλιππίδης στο 6ο Γυμνάσιο Βόλου

Ο Παναγιώτης Φιλιππίδης, ιδρυτής του Θεσσαλικού Θεάτρου Σκιών στο Βόλο, επισκέφθηκε την τετάρτη, 9 Ιανουαρίου 2019, το 6ο Γυμνάσιο, μετά από πρόσκληση της φιλολόγου κ. Βασιλικής Πατσαρούχα, στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στα τμήματα Α1 και Α2 του σχολείου.
Ο γνωστός Καραγκιοζοπαίχτης αναφέρθηκε στους διαφορετικούς θρύλους σχετικά με την καταγωγή του κεντρικού χαρακτήρα του παραδοσιακού τουρκικού και ελληνικού Θεάτρου Σκιών, του Καραγκιόζη, που σημαίνει μαυρομάτης.
Η παλαιότερη παράσταση στον ελλαδικό χώρο χρονολογείται το 1809 και τοποθετείται στην πόλη των Ιωαννίνων.
Τα θέματα των έργων του Θεάτρου Σκιών είναι συνήθως σκωπτικά, σατιρικά, προκαλώντας γέλιο. Ο Καραγκιόζης ως λαϊκός ήρωας εκπροσωπεί το φτωχό, εξαθλιωμένο, πονηρό Έλληνα στο περιβάλλον της Τουρκοκρατίας
Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να θυμηθούν χαρακτηριστικές ατάκες του Χατζηαβάτη, του Μπάρμπα Γιώργου, του Νιόνιου, του Βεζίρη, του Βεληγκέκα και να απολαύσουν τις χειροποίητες φιγούρες όλων των ηρώων.
Ο Παναγιώτης Φιλιππίδης γράφει τα έργα μόνος του, παντρεύοντας τις κλασικές φόρμες με σύγχρονους τύπους και θέματα γνώριμα και προσιτά στο παιδί, που σήμερα είναι ένας πολύ δύσκολος και απαιτητικός θεατής.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το