Τοπικά

Ο ιστορικός Αντ. Λιάκος αναγορεύθηκε χθες επίτιμος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Σε μια κίνηση ισχυρού συμβολισμού, με το Μακεδονικό να δρομολογεί εξελίξεις στα Βαλκάνια και τη χώρα, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ανακήρυξε χθες σε επίτιμο διδάκτορα, τον παγκοσμίως αναγνωρισμένο ιστορικό Αντώνη Λιάκο, που δέχτηκε έναν ανελέητο πόλεμο από τους εκφραστές του εθνικολαϊκισμού για τις απόψεις του. Στην τελετή παρούσα και η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά , σύντροφος της ζωή του και ο πρώτος πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Παντελής Λαζαρίδης.
Ο Αντώνης Λιάκος αναγορεύτηκε χθες επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Γνωστός στον πνευματικό χώρο, γνωστότατος και πέραν της ακαδημαϊκής κοινότητας, ο καθηγητής Νεότερης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι μια ιδιαιτέρως ισχυρή προσωπικότητα, που θα αφήσει το δικό του αποτύπωμα στη νεότερη ιστοριογραφία.
Διανοούμενος και πολυγραφότατος, με τις επιστημονικές του παρεμβάσεις και την αρθρογραφία του έχει έρθει κατά καιρούς σε ευθεία σύγκρουση με κατεστημένες απόψεις και στερεότυπα προσπαθώντας να ανοίξει τους ορίζοντες πέρα από τους εθνικούς μύθους.
Καταδικάστηκε σε ισόβια από τη Χούντα για τον αντιδικτατορικό του αγώνα και έχει μια λαμπρή καριέρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
«Είμαι συγκινημένος και αισθάνομαι πάρα πολύ καλά γιατί είναι ένα από τα λίγα πράγματα που κάναμε στη ζωή μας και πετύχανε, όπως το ΙΑΚΑ. Θεωρώ μεγάλο επίτευγμα και των ανθρώπων που δουλέψανε και του Παντελή του Λαζαρίδη που ήταν ένας πρύτανης με όραμα.

Η πορεία του τμήματος φαίνεται από τα βιβλία που έχουν εκδοθεί από τους ανθρώπους του τμήματος. Πρόκειται για εξαιρετικούς επιστήμονες με διεθνή εμβέλεια και επίσης με έργο που έχει αναφορικότητα στην κοινωνία. Το ΙΑΚΑ χαίρομαι που πηγαίνει πολύ καλά, το βλέπω και μέσα από τους αποφοίτους του που τους συναντώ σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, και οι οποίοι μιλάνε με αγάπη για τους δασκάλους τους.
Το τμήμα αυτό είχε έναν πρωτοποριακό χαρακτήρα, ο οποίος ήθελε να ενώσει την ιστορία μαζί με την αρχαιολογία και την κοινωνική ανθρωπολογία, ο φοιτητής ήταν ο ίδιος υπεύθυνος για το πρόγραμμά του, είναι από τα πρώτα τμήματα που ο φοιτητής μπορούσε να επιλέξει μαθήματα, μπορούσε να αλλάξει κατά τη διάρκεια των σπουδών του κατεύθυνση.
Επίσης ήταν ένα τμήμα στο οποίο οι άνθρωποί του κουβέντιαζαν μεταξύ τους. Όταν φτιάχναμε το πρόγραμμα είχαμε αφήσει μια ειδική ημέρα, την Τετάρτη, όπου γίνονταν μια διάλεξη από τους διδάσκοντες, ώστε να δημιουργηθεί ένα κοινό πνεύμα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχει μια εξαιρετική ατμόσφαιρα διανόησης.

Είναι βασικό ότι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας γίνεται ένα μεγάλο ίδρυμα, που αγκαλιάζει όλα τα υπόλοιπα θεσσαλικά ιδρύματα. Η Θεσσαλία από την εμπειρία μου, έχει πολύ υψηλά εκπαιδευτικά δεδομένα από το δημοτικό έως το πανεπιστήμιο, ενώ διακρίνεται για την ομογένεια της εκπαίδευσης και στους τέσσερις Νομούς.
Είναι μια περιοχή στην οποία αξίζει να υπάρχει αυτή η ενσωμάτωση όλων των ιδρυμάτων σ’ έναν μεγάλο οργανισμό και αφετέρου ακόμη και η μέση και πρωτοβάθμια να ενταχθεί σε αυτό και να αποκτήσει τη δική της αυτονομία στο πλαίσιο της χάραξης της εκπαιδευτικής πολιτικής», δήλωσε ο κ. Λιάκος πριν την αγόρευσή του και την ομιλία του για την Ιστορία και τη Δημοκρατία.
Ο κ. Δημήτρης Παλαιοθόδωρος πρόεδρος του ΙΑΚΑ τόνισε ότι υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες της ίδρυσης του ΙΑΚΑ και επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 χρόνων τον τιμούμε, καθώς ένας πολύ γνωστός ιστορικός που έφερε αέρα αλλαγής στη μελέτη της ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και πολλοί από τους συναδέλφους υπήρξαν μαθητές του και πρόκειται για ένα πρόσωπο αγαπητό στη Θεσσαλία που υποδεχθήκαμε με χαρά.

Το ΙΑΚΑ ξεκίνησε μια πορεία από τη δημιουργία του με μεγάλη αισιοδοξία και κατόπιν τα πράγματα πήραν μια συγκεκριμένη μορφή, καθώς άλλα που θέλαμε να κάναμε δεν έγιναν, ενώ κάποια που δεν είχαμε σκεφθεί οργανώθηκαν. Πέρασε μια δύσκολη εποχή, όπως όλα τα τμήματα από το 2012 έως το 2015. Τώρα βρισκόμαστε σε σταθερή πορεία.
Υπάρχει έκθεση με βιβλία που έχουν δημοσιεύσει καθηγητές του τμήματος, εκθέτουμε πόστερ από τις ανασκαφές του τμήματος, αλλά και διαφάνειες με αφίσες με όλες οι εκδηλώσεις τα τελευταία 20 χρόνια.
Το τμήμα έχει διοργανώσει μαζί με τις εφορείες αρχαιοτήτων πέντε μεγάλα αρχαιολογικά συνέδρια για όλη τη Θεσσαλία, γίνονται ανασκαφές στα Πευκάκια, στη Σκιάθο, πιο παλιά στον Σωρό, στη Βελίκα έχοντας ενεργή παρουσία ως τμήμα στη Θεσσαλία».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το