Ο Ίλον Μασκ έστειλε στο Διάστημα τον πρώτο Τούρκο αστροναύτη – Δείτε πλάνα από τον πύραυλο SpaceX

Έφτασε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μετά από πτήση 36 ωρών το διαστημόπλοιο Dragon της SpaceX, το οποίο – μεταξύ άλλων – μεταφέρει τον πρώτο Τούρκο αστροναύτη.

Το Dragon προσδέθηκε αυτόνομα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το μεσημέρι του Σαββάτου, ωρα Ελλάδος και Κύπρου.

Ο πύραυλος Falcon-9 με το συγκεκριμένο διαστημόπλοιο είχε εκτοξευθεί με επιτυχία από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

 


Πρόκειται για εμπορική πτήση της εταιρείας του Ιλον Μασκ που γίνεται έναντι εισιτηρίου αξίας 55 εκατ. δολαρίων (50 εκατ. ευρώ) που κλήθηκαν να πληρώσουν οι χώρες των συμμετεχόντων αστροναυτών.

Η συμμετοχή του αστροναύτη Αλπέρ Γκεζέραβτζι είναι ενδεικτική των φιλοδοξιών της Τουρκίας, με την κυβέρνηση Ερντογάν και τα φιλοκυβερνητικά τουρκικά μέσα ενημέρωσης να δίνουν ευρεία δημοσιότητα στο γεγονός με έντονα επικοινωνιακή εργαλειοποίηση. Ο Τούρκος αστροναύτης γεννήθηκε στη Σελεύκεια το 1979. Μετά τη γέννησή του, έζησε σε διάφορες επαρχίες της Τουρκίας λόγω του επαγγέλματος του πατέρα του.Αφού ολοκλήρωσε το πτυχίο του στην Ηλεκτρονική Μηχανική στην Ακαδημία της Πολεμικής Αεροπορίας της Κωνσταντινούπολης το 2001, ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Πολεμικής Αεροπορίας στην Αεροπορική Βάση Wright-Patterson στο Dayton του Οχάιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντικό μέρος από τα 13 πειράματα που θα κάνει ο Γκεζέραβτζι για λογαριασμό τουρκικών ερευνητικών ομάδων αφορά στην Επιστήμη των Υλικών, προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα για αμυντικές και διαστημικές εφαρμογές, ενώ επίσης θα διεξάγει βιολογικά και ιατρικά πειράματα.

Πέρα από τον πρώτο Τούρκο αστροναύτη, στην συγκεκριμένη αποστολή λαμβάνουν μέρος άλλα τρία άτομα: ένας Ιταλός, ένας Σουηδός (ολοι τους με εμπειρία στρατιωτικού πιλότου στις πατρίδες τους, τις οποίες και εκπροσωπούν) και ένας ισπανικής καταγωγής Αμερικανός, που είναι και ο επικεφαλής της αποστολής και τυγχανει συνταξιούχος αστροναύτης της NASA, ο οποίος εργάζεται τώρα για την εταιρεία που οργάνωσε την ιδιωτική πτήση.

Θα παραμείνουν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για δύο εβρομάδες, εκτελώντας πειράματα, συνομιλώντας με μαθητές και απολαμβάνοντας τη θέα της Γης από εκεί. Το ταξίδι της επιστροφής τους στη Γη προγραμματιζεται έπειτα από ακριβως 14 ημέρες.

Share
Ετικέτες: Ίλον Μασκ

Πρόσφατα άρθρα

Ούτε λέξη από την 38χρονη που σκότωσε τον 42χρονο – «Παρενοχλούσε τον άνδρα μου», λέει η σύζυγος

Άγρια δολοφονία σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου (20/01) στο κέντρο της Χαλκίδας, όπου 38χρονη φέρεται…

20 Ιανουαρίου 2024

Συναγερμός για την πανώλη των χοίρων: Μεγάλη απειλή για εκατομμύρια ανθρώπους – Ποιοι οι κίνδυνοι

Οι πληθυσμοί των αγριόχοιρων συρρικνώνονται λόγω της εξάπλωσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, απειλώντας τη…

20 Ιανουαρίου 2024

«Έπεσε» δέντρο στον δρόμο Γυρτώνης – Αμπελώνα

Η δυνατή βροχόπτωση που έχει ξεκινήσει εδώ και λίγη ώρα ήταν η αιτία για την…

20 Ιανουαρίου 2024

ΗΠΑ: Η κλιματική κρίση κάνει αισθητή την παρουσία της με αρκτικό ψύχος – Δεκάδες οι νεκροί – Χιλιάδες νοικοκυριά στο σκοτάδι

Κύμα αρκτικού ψύχους πλήττει, εδώ και μία εβδομάδα, τις ΗΠΑ, με τους μετεωρολόγους να κάνουν…

20 Ιανουαρίου 2024

Πολύ ακριβά για να πεθάνεις: Σε ποια χώρα κοστίζει «χρυσάφι» η τέλεση μια κηδείας

Σε επίπεδα ρεκόρ έχει φτάσει το «κόστος θανάτου» στη Βρετανία σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.…

20 Ιανουαρίου 2024

Φορτηγό συγκρούστηκε με αλατιέρα στην Εθνική Σερρών-Θεσσαλονίκης – Έκλεισε ο δρόμος, σχηματίστηκαν ουρές (βίντεο)

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε αργά το απόγευμα του Σαββάτου στις Σέρρες. Λίγο μετά τις 18:15,…

20 Ιανουαρίου 2024